Zabawa enzymami

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2011-04-12, 21:31

W podobnych proporcjach wcześniej zacierałem.Przeliczeniowo na beczkę wychodzi 16kg skrobi w 100 litrach zacieru.
Konsultując temat z Inżynierem sadzę, że przyczyną niepowodzenia było pospieszne niedokładne mieszanie dość gęstego zacieru, oraz zakwaszenie zacieru do ok. 4 ph przed podaniem enzymów scukrzających

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-04-12, 23:05

Witam osobiście nie sądzę iż niedokładne mieszanie było by przyczyna tego 'zjawiska " - co najwyżej proces upłynniania nie byłby efektywny,( część skrobi nie była by upłynniona -pocięta na podwójne łańcuchy ) co do pH - tu bardziej się przychylę mogło spowodować nagły wzrost bakterii kwasu octowego i mlekowego - a nawet taka ilość jak 1,5g na litr skutecznie hamuje proces fermentacji i powoduje bardzo szybkie zainfekowanie zacieru .

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-04-13, 09:24

1,5g/l czego?

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2011-04-13, 18:03

Dzisiaj rano zrobiłem dwie próby z zepsutym zacierem . Do jednej litrowej próbki dodałem NAOH w ilości 1 mała łyżeczka. Druga litrowa próbka otrzymała łyżeczkę sody spożywczej.
Pierwsza próba żadnej reakcji . Druga burzliwe pienienie i w rezultacie słodki smak. Słodką próbkę zaszczepiłem red etanolami. Drożdże chyba podjęły prace bo cały dzień się pieni i gazuje . Ciekawy jestem co z tego wyjdzie :?:

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2011-04-13, 18:45

@ Zbyszek

Mam wrażenie, że udało Ci się zrobić beczkę żuru na słodko.
To też jest niewątpliwe osiągnięcie. Praktyczne każdy z nas mający dłuższy staż ma jakieś tego typu przygody.
Ja na przykład wyprodukowałem (w stanie wojennym) znakomitej jakości aceton.
Przydał się mojej Żonie jako zmywacz do paznokci. Dość długo nie musiała kupować sklepowego...

pozdrawiam
Paluch

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-04-13, 18:57

Aceton z czego ? , ja odebrałem prawie sam przedgon gdy próbowałem przedestylować prawie ocet winny , ale prawie :mrgreen:

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2011-04-13, 19:20

Nastaw był z cukru, który "wygospodarowałem" od rodziny z kartek.
Pewnie dzisiaj gdybym chciał specjalnie przeprowadzić fermentację acetonową to by nic nie wyszło...

pozdrawiam
Paluch

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-04-13, 19:30

Myślałem , że miałeś tak zaoctowany jak ja i leciał sam przedgon , robiłem kilka razy winka ze sztychem octowym , ale było dobrze tylko więcej przedgonu , jeden raz miałem właśnie prawie sam przedgon , ale i wino było już okrutnie zaoctowane , od początku był sztych octowy , a ja je jeszcze przetrzymałem w butli wypełnionej 3/4 przez pół roku, a może więcej.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-04-13, 19:35

Witam

1.5 g kwasu octowego , mlekowego - i już mamy 'praktycznie " pozamiataną fermentację

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-04-15, 19:04

@zbyszek 1281
I co udało się wznowić fermentację w beczkach?
Pozdrawiam.
OLO 69

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2011-04-15, 22:31

Do beczki z zacierem 100l dałem 10 paczek sody spożywczej Wszystko pieniło się z 10 min.Nastepnie uwodniłem 6 kostek drożdży spożywczych i zaszczepiłem zacier.Wszystko pracuje burzliwie 3 dni. Zapach dosyć łagodny W smaku słodko winne. Nie wiem co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-04-15, 22:38

A mierzyłeś ph zacieru po dodaniu sody spożywczej?
10 paczek sody na beczkę 100 litrów wydaje mi się strasznie dużo.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
tomanubis
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2007-02-17, 23:59

Post autor: tomanubis » 2011-04-16, 22:33

Właśnie zacząłem zabawę z enzymami i tu niespodzianka ...temacik jak najbardziej na czasie.Otóż przy moim pierwszym zacierku totalnie przesadziłem z zakwaszaniem,dałem ok. 150 gr na 50l ,jedyne co mnie może tłumaczyć to pijacka głupota i zestarzałe paski do pomiaru ph.Wyszedł total kwassss...Ale po dodaniu 2 paczek sody,zacier zaszczepiony bayanami ruszył jak torpeda i właśnie teraz mam RAJ w buzi...i pytanie...dlaczego dopiero teraz ?

CUKIER JEST DO DUPY

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2011-04-18, 17:23

Ile wyszło Ci kwasku na 50litrów?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-04-19, 09:58

@KARMEL
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi w pytaniu ale może o to
tomanubis pisze:Otóż przy moim pierwszym zacierku totalnie przesadziłem z zakwaszaniem,dałem ok. 150 gr na 50l
Czyli wynika że dał 150 gram kwasku na 50 litrów zacieru.
Pozdrawiam.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości