Zabawa enzymami
witajcie, moja przygoda z enzymami, już się klaruje. Mianowicie używam enzym upłynniający, oraz drożdże whisky. Efekt jest naprawdę super. Użyłem 12 kg śruty ze zboża, oraz 35 l wody. Po osiągnięciu 100*C wsypałem śrutę, i temperatura spada do 85*C. dodaje enzym i mieszam do bólu(ręką), aż osiągnę temp 95*C. Po ostudzeniu filtruje przez worek blg jest na poziomie 17. Dodaje drożdże i sprawa z głowy. Samo się robi. Wynik jest taki że z wychodzi mi 4,5 litra 55 % alko, który jest pycha. Teraz robię z kukurydzy i blg jest na poziomie 22 blg, i będzie coś pysznego myślę.
Witam
Kolego @bodzio.wm
Jak Kolega @olo69 i @slawek1k - odnieśli się do fermentacji a nie DESTYLACJI .
nie ma sensu filtrować przed fermentacją - enzym scukrza skrobię podczas fermentacji i drożdże równolegle fermentują na etanol a tak wywalasz duże ilości cukrów (złożonych) w kanał nie tędy droga .
Po fermentacji przefiltruj i zobaczysz że ilość urobku wzrośnie spokojnie o 30-50% .
pozdrawiam
98%
Kolego @bodzio.wm
po co ci płaszcz do procesu fermentacjiALE BOJE SIE, ŻE W ŚRUCIE ZOSTANIE ALKOHOL. A płaszcza wodnego nie mam.
Jak Kolega @olo69 i @slawek1k - odnieśli się do fermentacji a nie DESTYLACJI .
nie ma sensu filtrować przed fermentacją - enzym scukrza skrobię podczas fermentacji i drożdże równolegle fermentują na etanol a tak wywalasz duże ilości cukrów (złożonych) w kanał nie tędy droga .
Po fermentacji przefiltruj i zobaczysz że ilość urobku wzrośnie spokojnie o 30-50% .
pozdrawiam
98%
Tutaj pozwolę się nie zgodzić. Możemy przeprowadzić proces podobny do stosowanego przy produkcji piwa tyle, że z użyciem dodatkowych enzymów. Później wysładzanie, filtrowanie... Za dużo cukrów nie zostanie. Oczywiście, najefektywniej jest mieć kocioł z płaszczem ale gdy go nie ma, to albo tracimy niewielką ilość cukrów, gdy filtrujemy przed fermentacją albo alkoholu gdy filtrujemy przed destylacją.98% pisze:...nie ma sensu filtrować przed fermentacją ...
Zacieranie
Panowie mam dziś trochę czasu i postanowiłem zrobić zacier. Mam od wiadomo kogo enzymy na 100 litrów zacieru. Mam 30 kg ześrutowanej drobno pszenicy. Mam 1 kega 50 litrów z grzałkami bez płaszcza, i dwie beki po 100 litrów.
I teraz plan jest taki że dziele enzymy na 3 części, grzeje w kegu 35 litrów wody, doprowadzam do gotowania, wsypuje 10 kg śruty, mieszam wiertarkom, jak temperatura spadnie do 75° C dodaje 1/3 enzymów, następnie jak dojdzie do 60 ° C dodaje 1/3 drugiego enzymu i mieszam jakieś 5 minut. Następnie zlewam wsio do beki 100 litrów. Wyżej wymienione czynności powtarzam jeszcze 2 razy tak aby zużyć 30 kg śruty.
Nastepnie w temp. 33 ° C dorzucam drożdżaki.
I teraz czas na pytania:
Czy muszę utrzymywać temperaturę przy dodawaniu enzymów przez jakiś czas np. 20 minut mieszając cały czas, czy po prostu sama może spadać ?
Czy to się będzie pienić i czy przypadkiem nie ucieknie mi z KEGa ?
Czy mogę to podzielić na dwie beki tak po 50 litrów ?
Jak długo będzie trwała fermentacja drożdże red Ethanol ?
I teraz plan jest taki że dziele enzymy na 3 części, grzeje w kegu 35 litrów wody, doprowadzam do gotowania, wsypuje 10 kg śruty, mieszam wiertarkom, jak temperatura spadnie do 75° C dodaje 1/3 enzymów, następnie jak dojdzie do 60 ° C dodaje 1/3 drugiego enzymu i mieszam jakieś 5 minut. Następnie zlewam wsio do beki 100 litrów. Wyżej wymienione czynności powtarzam jeszcze 2 razy tak aby zużyć 30 kg śruty.
Nastepnie w temp. 33 ° C dorzucam drożdżaki.
I teraz czas na pytania:
Czy muszę utrzymywać temperaturę przy dodawaniu enzymów przez jakiś czas np. 20 minut mieszając cały czas, czy po prostu sama może spadać ?
Czy to się będzie pienić i czy przypadkiem nie ucieknie mi z KEGa ?
Czy mogę to podzielić na dwie beki tak po 50 litrów ?
Jak długo będzie trwała fermentacja drożdże red Ethanol ?
Żeby lżej Ci było mieszać dodaj całą ilość enzymu upłynniającego do wrzącej wody, syp od razu śrutę i wymieszaj dobrze całość. Gdy temp. spadnie do ok. 65°C dodaj pozostałe enzymy, wymieszaj, poczekaj 15-20 min. i przelej do beczki.
Nie musisz cały czas mieszać.
Podziel całość na dwie beczki i nie musisz się bać, że coś ucieknie.
P.S.
Sposób zacierania sprawdzony dla enzymów od 98%
Nie musisz cały czas mieszać.
Podziel całość na dwie beczki i nie musisz się bać, że coś ucieknie.
P.S.
Sposób zacierania sprawdzony dla enzymów od 98%
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości