Rewolucja w zacieraniu
Rewolucja w zacieraniu
Witam
Zawsze chciałem zatrzeć ale zawsze coś... a tak naprawdę to brak kotła z płaszczem grzewczym . Postanowiłem postudiować praktycznie temat przyjmując poniższe założenia;
Po pierwsze-że zacieranie odbywać się będzie w temperaturze max 62 stopni C.(pojemniki plastikowe).
Po drugie- surowiec (skrobia) będzie bardziej skoncentrowany i mniej zanieczyszczony niż ten dostępny w mąkach (większa wydajność).
Po trzecie- użyję tylko jednego enzymu (uproszczenie procesu).
Zamierzałem poświęcić na to kawałek urlopu no i potem to się dopiero porobiło ale o tym napiszę na końcu.
Zużyłem wiadro enzymów i furmankę surowców, solidnie zasiliłem operatorów telekomunikacyjnych i firmy kurierskie po sześciu miesiącach zajęć praktycznych już myślałem że wszystko w kanał i jak to czasami bywa pojawiło się światełko w tunelu którym spróbuję się z Szanownym Forum podzielić.
Ciężko opisać ponad półroczne zmagania z założonym tematem ale spróbuję zaczynając od surowca. Na początku zainteresował mnie syrop skrobiowy ale ze względu na używaną do jego produkcji (ciężką) chemię okazało się że to droga (jak dla mnie) donikąd. Niby najprościej byłoby użyć ześrutowanego zboża lub mąki razowej ale ze względu na zawartość białka ,tłuszczów i innych elementów nieskrobiowych trzeba użyć dodatkowych enzymów czego chciałem z pierwotnego założenia uniknąć. Ostatecznie zdecydowałem się na wybór jako surowca skrobi natywnej otrzymywanej naturalną metodą wielokrotnego mielenia z wypłukiwaniem wodą.
Mając już wybrany surowiec testowałem różne enzymy zgodnie z założeniami tak żeby uzyskać efekt scukrzania skrobi bez potrzeby jej kleikowania w dowolnym posiadanym naczyniu, niestety bez powodzenia . Dopiero po paru miesiącach trafiłem na enzym o nazwie Stargen który teoretycznie dobrze rokuje.
CDN.niebawem.
Pozdrawiam.
Zawsze chciałem zatrzeć ale zawsze coś... a tak naprawdę to brak kotła z płaszczem grzewczym . Postanowiłem postudiować praktycznie temat przyjmując poniższe założenia;
Po pierwsze-że zacieranie odbywać się będzie w temperaturze max 62 stopni C.(pojemniki plastikowe).
Po drugie- surowiec (skrobia) będzie bardziej skoncentrowany i mniej zanieczyszczony niż ten dostępny w mąkach (większa wydajność).
Po trzecie- użyję tylko jednego enzymu (uproszczenie procesu).
Zamierzałem poświęcić na to kawałek urlopu no i potem to się dopiero porobiło ale o tym napiszę na końcu.
Zużyłem wiadro enzymów i furmankę surowców, solidnie zasiliłem operatorów telekomunikacyjnych i firmy kurierskie po sześciu miesiącach zajęć praktycznych już myślałem że wszystko w kanał i jak to czasami bywa pojawiło się światełko w tunelu którym spróbuję się z Szanownym Forum podzielić.
Ciężko opisać ponad półroczne zmagania z założonym tematem ale spróbuję zaczynając od surowca. Na początku zainteresował mnie syrop skrobiowy ale ze względu na używaną do jego produkcji (ciężką) chemię okazało się że to droga (jak dla mnie) donikąd. Niby najprościej byłoby użyć ześrutowanego zboża lub mąki razowej ale ze względu na zawartość białka ,tłuszczów i innych elementów nieskrobiowych trzeba użyć dodatkowych enzymów czego chciałem z pierwotnego założenia uniknąć. Ostatecznie zdecydowałem się na wybór jako surowca skrobi natywnej otrzymywanej naturalną metodą wielokrotnego mielenia z wypłukiwaniem wodą.
Mając już wybrany surowiec testowałem różne enzymy zgodnie z założeniami tak żeby uzyskać efekt scukrzania skrobi bez potrzeby jej kleikowania w dowolnym posiadanym naczyniu, niestety bez powodzenia . Dopiero po paru miesiącach trafiłem na enzym o nazwie Stargen który teoretycznie dobrze rokuje.
CDN.niebawem.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Re: Rewolucja w zacieraniu
No tak tylko że do zacierania kocioł z płaszczemmario pisze:Zawsze chciałem zatrzeć ale zawsze coś... a tak naprawdę to brak kotła z płaszczem grzewczym .
nie jest potrzebny , do destylacji z resztę też .
robol
Polak potrafi !!!
Witam ponownie.
@ Robol 69 masz rację że kocioł z płaszczem grzejnym do zacierania nie jest potrzebny (choć może być wykorzystany) a z przypalaniem można walczyć na wiele innych sposobów to moją intencją było uproszczenie zacierania z założeniem po pierw..., po dru..,po trz..z mojego pierwszego posta.
Enzymy Stargen mogą pracować według producenta w systemie SSF to znaczy można prowadzić przy ich użyciu jednocześnie scukrzanie i fermentację w temperaturze 42 stopnie C. Pomyślałem że to jest to czego długo szukałem. Przygotowałem beczkę z HDPE 120 L koc grzewczy ocieplenie styropian 20 cm, po wielu próbach okazało się że to co miało działać w przemysłowej gorzelni w ,, półtechnice" nie działa . Sprawdzałem różne kombinacje drożdży , temperatur a to Blg. za wysokie a to wdało się zakażenie bakteryjne a to uzysk poniżej wyliczonego zawsze coś.... Myślałem że będę zmuszony się poddać. Ale po wielu telefonach konsultacyjnych i zajęciach praktycznych udało się opracować takie parametry: czas / temperatura / PH / mieszanie że proces odbywa się za każdym razem powtarzalnie i z dużą satysfakcją końcową . A jako efekt zmagań z tematem powstał dedykowany sklep internetowy.
Każdemu kto (powiedzmy pierwszej 20) zechce pobawić się w zacieranie przy użyciu enzymu Stargen próbki wystarczające do scukrzenia worka skrobi(pszennej,żytniej,ziemniaczanej,jęczmiennej) gratis.
Pozdrawiam.
@ Robol 69 masz rację że kocioł z płaszczem grzejnym do zacierania nie jest potrzebny (choć może być wykorzystany) a z przypalaniem można walczyć na wiele innych sposobów to moją intencją było uproszczenie zacierania z założeniem po pierw..., po dru..,po trz..z mojego pierwszego posta.
Enzymy Stargen mogą pracować według producenta w systemie SSF to znaczy można prowadzić przy ich użyciu jednocześnie scukrzanie i fermentację w temperaturze 42 stopnie C. Pomyślałem że to jest to czego długo szukałem. Przygotowałem beczkę z HDPE 120 L koc grzewczy ocieplenie styropian 20 cm, po wielu próbach okazało się że to co miało działać w przemysłowej gorzelni w ,, półtechnice" nie działa . Sprawdzałem różne kombinacje drożdży , temperatur a to Blg. za wysokie a to wdało się zakażenie bakteryjne a to uzysk poniżej wyliczonego zawsze coś.... Myślałem że będę zmuszony się poddać. Ale po wielu telefonach konsultacyjnych i zajęciach praktycznych udało się opracować takie parametry: czas / temperatura / PH / mieszanie że proces odbywa się za każdym razem powtarzalnie i z dużą satysfakcją końcową . A jako efekt zmagań z tematem powstał dedykowany sklep internetowy.
Każdemu kto (powiedzmy pierwszej 20) zechce pobawić się w zacieranie przy użyciu enzymu Stargen próbki wystarczające do scukrzenia worka skrobi(pszennej,żytniej,ziemniaczanej,jęczmiennej) gratis.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Witam Szanownych Kolegów
W odpowiedzi na wasze posty przypominam że enzym Stargen działa w pojedynkę tylko na czystą skrobię (pszenną, żytnią, jęczmienną, ziemniaczaną). W przypadku użycia śruty (nie grubszej niż może być przesiana przez sito o oczku 0,5x0,5mm) jako surowca istnieje konieczność hydrolizy białka przy użyciu dodatkowego enzymu. Ze względu na dużo większą cząsteczkę skrobi kukurydzianej ilość enzymu dla tej wyłącznie skrobi powinna być podwojona. Proszę o info na PW jaki surowiec chcielibyście scukrzać wysyłkę wykonam sukcesywnie w miarę zainteresowania.
Pozdrawiam.
W odpowiedzi na wasze posty przypominam że enzym Stargen działa w pojedynkę tylko na czystą skrobię (pszenną, żytnią, jęczmienną, ziemniaczaną). W przypadku użycia śruty (nie grubszej niż może być przesiana przez sito o oczku 0,5x0,5mm) jako surowca istnieje konieczność hydrolizy białka przy użyciu dodatkowego enzymu. Ze względu na dużo większą cząsteczkę skrobi kukurydzianej ilość enzymu dla tej wyłącznie skrobi powinna być podwojona. Proszę o info na PW jaki surowiec chcielibyście scukrzać wysyłkę wykonam sukcesywnie w miarę zainteresowania.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
" Sprzedawany i dostarczany w opakowaniu izotermicznym. Gwarancja 12 miesięcy przy zachowaniu warunku przechowywania w temperaturze 0÷15°C. Przechowywany w podanych warunkach enzym zachowuje aktywność przez 12 miesięcy na poziomie 100%, po upływie tego czasu jego aktywność spada poniżej normy. Bardziej korzystne jest przechowywanie biopreparatu w niższych temperaturach z podanego przedziału."
A jak kolega widzi sposób dostarczenia tego enzymu, skoro temperatura przechowywania to 0-15 stopni? A może pełna aktywność enzymu nie jest najważniejsza? Opakowanie izotermiczne wszystkiego nie załatwi.
A jak kolega widzi sposób dostarczenia tego enzymu, skoro temperatura przechowywania to 0-15 stopni? A może pełna aktywność enzymu nie jest najważniejsza? Opakowanie izotermiczne wszystkiego nie załatwi.
@Saszetsaszet pisze:"
A jak kolega widzi sposób dostarczenia tego enzymu, skoro temperatura przechowywania to 0-15 stopni? A może pełna aktywność enzymu nie jest najważniejsza? Opakowanie izotermiczne wszystkiego nie załatwi.
Przy stosowaniu enzymów najważniejsza jest temperatura środowiska, następnie PH, w dalszej kolejności czas oraz aktywność która jest równoważna z czasem scukrzania. Masz rację że izoterma to nie wszystko dlatego enzymy wysyłam priorytetem tylko w poniedziałki i wtorki w okresie letnim i zimowym żeby się nie przeleżało przez łykend w nieznanych warunkach .
[ Dodano: 2011-08-24, 19:06 ]
Szanowni Koledzy, prawie wszystkiego o stosowaniu enzymu Stargen można dowiedzieć się Tutajslawek1k pisze: czyli chcąc zacierać śrutę dajmy to pszenną , jakiego dodatkowo enzymu należy użyć- w jakich temperaturach ,ph i czasie-- myślę że takie odpowiedzi przydają się wszystkim zainteresowanym
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Witam Kolegów
Zrobiłem remanent z wysyłek enzymu Stargen i okazało się że są jeszcze dostępne gratisowe próbki. Można odebrać na cztery sposoby;
1- adres do wysyłki na PW.
2- zamawiać przez sklep internetowy Helica z podaniem Nica .
3- odbiór osobisty w Firmie Helica.
4- odbiór osobisty w WINO Hobby w Warszawie na ui.Zamojskiego po podaniu swojego Nica.
Pozdrawiam.
Zrobiłem remanent z wysyłek enzymu Stargen i okazało się że są jeszcze dostępne gratisowe próbki. Można odebrać na cztery sposoby;
1- adres do wysyłki na PW.
2- zamawiać przez sklep internetowy Helica z podaniem Nica .
3- odbiór osobisty w Firmie Helica.
4- odbiór osobisty w WINO Hobby w Warszawie na ui.Zamojskiego po podaniu swojego Nica.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Szanowny Kolego oczywiście mam wyłączność . A jak wyglądają Twoje doświadczenia z wysłanej darmowej próbki enzymu Stargen002 do enzymatycznego niskotemperaturowego procesu scukrzania skrobi .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Szanowny Kolego co rozumiesz pod słowem bioetanol . Skrobię trzeba najpierw w pierwszym etapie scukrzyć ( i do tego służą różne enzymy między innymi Stargen ) żeby dalej móc ją do żądanych celów wykorzystać .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości