Strona 1 z 2

Słodowanie żyta

: 2011-09-30, 12:52
autor: serviq
Witam,

Pierwszy raz próbuję zesłodować żyto i znalazłem ciekawą instrukcję.
Należy porządnie namoczyć ziarna, wyrzucić je na płaską powierzchnię i czymś przykryć do kiełkowania.

Cóż.. Po jakiś 5-7 dniach wylegiwania żyto nabrało ciekawego zapachu, jednak zastanawiam się czy czekać dalej, czy też zmielić i wrzucić do butli. Co prawda nasiona nie mają kiełków, ale sąsiad (z ogromnym doświadczeniem w tej dziedzinie) mówił, żeby nie czekać, tylko już wrzucać do butli.

Podsyłam zdjęcie moich ziaren.

Proszę o opinie kolegów, czy czekać, czy wrzucać.

Pozdrawiam.

: 2011-09-30, 13:11
autor: OLO 69
To żyto wygląda jakby zaczęło pleśnieć.
Raczej nadaje się do klopa a nie do zacieru.
Żyto należy moczyć około jednego dnia w wodzie a następnie wysypać cienką warstwą do pudełka,okryć oraz zraszać.Trzymać w cieple a po dwóch,trzech dniach zacznie kiełkować.
Pozdrawiam.

: 2011-09-30, 13:20
autor: serviq
Właśnie to nie jest pleśń, bo na początku też mi się tak wydawało.

: 2011-09-30, 13:25
autor: gromo90
Zgadzam się z przedmówcami. Za długo trzymałeś je w wodzie, za intensywnie zraszałes lub po prostu rozłożyłes na zbyt grubej warstwie. Kiełki powinny wyglądać w ten sposób:

: 2011-09-30, 14:13
autor: serviq
Fakt faktem przed wyłożeniem moczyło się w wodzie niemalże dobę, widocznie to za długo, bo później nie zraszałem.
Trudno, jak następnym razem będę w Polsce, to spróbuję jeszcze raz.

Tak na przyszłość: z wody wyciągać od razu jak ziarna wyraźnie spęcznieją, czy kiedy?

: 2011-09-30, 15:57
autor: gromo90
Ostatnio mój jęczmień leżał w wodzie 2 doby, w garażu gdzie była możliwość wietrzenia co pare godzin, później rozłozyłem go na ok 1cm warstwe i wszystko ok :) jak po paru dniach zakiełkował, to przemieszałem go, żeby te co wykiełkowały były na wierzchu

: 2011-10-06, 19:31
autor: zwyczajny
Pokaż zdjęcia tego zboża... pleśń postępuje??

: 2011-10-06, 20:22
autor: 98%
witam życzę powodzenia ...

pozdrawiam
98%

: 2011-10-06, 20:58
autor: serviq
@zwyczajny
Szczerze, zapomniałem o tym. Właśnie wracam ze strychu i mam 100% pewność, że to pleśń.
Trudno, następnym razem będę krócej moczył i lepiej dostosuję warunki.

@98%
Ten komentarz to szyderstwo, czy co? Wydaje mi się, że był zbędny.

Pozdrawiam.

: 2011-10-06, 21:05
autor: serviq
Szczerze, nie znam się ;)

Ale białe, watowate to raczej pleśń.

Rozumiem, że do śmieci?

: 2011-10-06, 21:33
autor: 98%
Witam @serviq czy czujesz w tym co napisałem "szyderstwo " ??? - to przemyśl jeszcze raz to co napisałem i jeszcze raz przeczytaj ....

Życzę sukcesu z uwagi iż niejedne głowy tutaj słodowały i może coś tam wychodziło ale nie miało to zawsze wyniku pozytywnego powielanego w kolejnych próbach - bardzo trudno uzyskać pełnowartościowy słód w domowych warunkach ...
Ale jeżeli się uda to za każdym razem to staję pierwszy w kolejce po nauki i porady ..
Nie będę zaopatrywał się w słodowni tylko robił go w domu ..

pozdrawiam
98%

: 2011-10-06, 21:57
autor: serviq
Szczerze po poście
witam życzę powodzenia ...
Nie wiedziałem co mam myśleć. Ani to nie wnosi nic do tematu, ani poza nim.
Mniejsza.

Żyto z pieczarkami wywalam, ale nie na tym kończę. Oczywiście będą kolejne próby aż do skutku :)

Pozdrawiam.

: 2011-11-19, 22:12
autor: Gregor555
98% pisze: Nie będę zaopatrywał się w słodowni


98%
Mam pytanie ;Czy to trza zamawiać w fabryce czy jakieś układy :wink:

: 2011-11-19, 22:31
autor: pluton
serviq pisze: Żyto z pieczarkami wywalam, ale nie na tym kończę. Oczywiście będą kolejne próby aż do skutku :)
Po co chcesz próbować do skutku ? Przecież wiadomo, że się da. Może za siódmym razem, może za dwunastym ? Żyto jest trudnym materiałem do słodowania.

Jeżeli jednak chcesz mieć żytniówkę, to potraktuj żyto słodem z innego materiału, efekt będzie znakomity.

pozdrawiam
pluton

Re: Słodowanie żyta

: 2017-11-19, 11:45
autor: ogurek
Moje próby słodowania metodą wiaderkową podaną przez kwik44

dwa dni od namoczenia
Obrazek

cztery dni od namoczenia
Obrazek

ok 1/3 całości ma kiełek długości ziarna, połowa kiełek 1/2 ziarna
Obrazek

Myślicie że wystarczy, żeby zatrzeć 1:1 z ziarnem? W tygodniu nie będę miał czasu i cała robota w p...u :(