Zacieranie kukurydzy z enzymami
Zgadza się mówimy o innym słodzieZając pisze:Masz na myśli cukier tak, czy o jakimś innym słodzie mówimy?
Rozumiem, że na 2 kg kukurydzy dajemy kilogram cukru tak?
Do kukurydzy nie dajemy cukru tylko enzymy ,
co by ze skrobi w niej zawartej otrzymać cukier , a z cukru %.
Prościej się nie da wytłumaczyć.
robol
Polak potrafi !!!
Wczoraj przepędziłem nastaw zarobiony ze śruty kukurydzianej:
10 kg śruty
40 litrów wody
2 opakowania DROŻDŻE WHISKY SINGLE STRAIN + AMG
Całość zrobiłem wg instrukcji dołączonej do drożdży/upłynniacza.
Fermentowało to 2 tygodnie w temp. 22-25oC. Wczorajsze Blg - 0, stąd puściłem na maszynę mimo iż jeszcze trochę bulgotało. Brak było oznak nieprawidłowej fermentacji.
Po przepuszczeniu przez kolumnę - 10 kg śruty wyszło mi równo 2l spirytusu (96%).
Moje spostrzeżenia:
- mała wydajność, spodziewałem się z 3-4 litrów z tej ilości; nie mam sobie raczej nic do zarzucenia jeśli chodzi o technologię, wszystko zgodnie z instrukcją; być może jedynie powinna być śruta drobniejsza, czyli mąka, ale mógłby być problem z odfiltrowaniem;
- zdecydowanie bardziej smrodliwy proces niż przy cukrówkach; zacier miał bardziej intensywny zapach; tłuszcz kukurydziany oblepiał wszystko z czym miał kontakt; przy opróżnianiu kolumny nieźle nasmrodziłem
- spiryt po rozrobieniu do 45% ma zdecydowanie charakter whisky; lekko słodkawy, wyczuwalna ostrość (choć przeszedł przez filtr węglowy); zapach dość intensywny, ale przyjemny i prawidłowy dla whisky
10 kg śruty
40 litrów wody
2 opakowania DROŻDŻE WHISKY SINGLE STRAIN + AMG
Całość zrobiłem wg instrukcji dołączonej do drożdży/upłynniacza.
Fermentowało to 2 tygodnie w temp. 22-25oC. Wczorajsze Blg - 0, stąd puściłem na maszynę mimo iż jeszcze trochę bulgotało. Brak było oznak nieprawidłowej fermentacji.
Po przepuszczeniu przez kolumnę - 10 kg śruty wyszło mi równo 2l spirytusu (96%).
Moje spostrzeżenia:
- mała wydajność, spodziewałem się z 3-4 litrów z tej ilości; nie mam sobie raczej nic do zarzucenia jeśli chodzi o technologię, wszystko zgodnie z instrukcją; być może jedynie powinna być śruta drobniejsza, czyli mąka, ale mógłby być problem z odfiltrowaniem;
- zdecydowanie bardziej smrodliwy proces niż przy cukrówkach; zacier miał bardziej intensywny zapach; tłuszcz kukurydziany oblepiał wszystko z czym miał kontakt; przy opróżnianiu kolumny nieźle nasmrodziłem
- spiryt po rozrobieniu do 45% ma zdecydowanie charakter whisky; lekko słodkawy, wyczuwalna ostrość (choć przeszedł przez filtr węglowy); zapach dość intensywny, ale przyjemny i prawidłowy dla whisky
10 kg śruty = ok. 6,5 kg skrobipopcorner pisze: ..10 kg śruty
40 litrów wody..
... wyszło mi równo 2l spirytusu (96%)...
..mała wydajność, spodziewałem się z 3-4 litrów z tej ilościć...
Przy skuteczności scukrzenia 75% = 4,8 kg cukrów
4,8 kg cukrów = 2,8 litra alc.
ale 2,8 l minus przedgon i pogon.
Tak na to patrząc to 2 litry nie byłoby złym wynikiem. Ja jednak w tabelach znalazłem, że kukurydza ma skrobi 85.90g /100 g. Czyli z 10 kg = 8,59 kg skrobi * 0,75 = 6,44 kg cukru.1 pisze:10 kg śruty = ok. 6,5 kg skrobi
Skąd masz tą wartość 6,5 kg? Ja swoje dane mam stąd: http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/15,289 ... robia.html
Wynik przyzwoity , tak dla uproszczenia przy zbożówkach
można przyjąć 1 kg zboża = 0,5 L wódki około 40 %.
To co powyżej to extra bonus
Tak dla pocieszenia z 10 kg ziemniaków dostałem z 1,5 L
30-sto procentowego paskudnie walącego produktu ,
którego nie odważyłem się spróbować.
robol
można przyjąć 1 kg zboża = 0,5 L wódki około 40 %.
To co powyżej to extra bonus
Tak dla pocieszenia z 10 kg ziemniaków dostałem z 1,5 L
30-sto procentowego paskudnie walącego produktu ,
którego nie odważyłem się spróbować.
robol
Polak potrafi !!!
A ja myślę że nie mamy powodu do cieszenia się tą wydajnością. Na podstawie opisu tego, jak robi się to przemysłowo: http://moonshine-still.republika.pl/przemyslowo.html
doszedłem do wniosku, że zbyt lekko podszedłem do etapu parowania/kleikowania.
Z tego opisu wynika, ze parowania ziarna w parniku trwa ponad 1 godzinę, w tym 30-40 min pod ciśnieniem 0,4 MPa. Czyli mamy ekspozycję przez ponad godzinę na temp. rzędu 120oC, i jeszcze rozrywamy komórki przy pomocy ciśnienia.
Jak to porównać do tego, co ja zrobiłem, czyli podgrzania do 100oC i wyłączeniu grzania?
Parnika nie mam, niemniej muszę sprawdzić koniecznie jakie zmiany wydajności przyniesie dłuższe i staranniejsze kleikowanie. Wg tego co pisze pod powyższym linkiem wydajność z ziaren powinna być następująca:
Skład chemiczny surowców słodowniczych w%(wg Popowa i Jelkina)
Woda Białko Tłuszcz Błonnik Węglowodany Popiół
Pszenica 13,0 13,8 1,8 2,2 67,6 1,6
Jęczmień 13,0 11,8 2,3 4,4 65,7 2,8
Owies 13,0 10,9 4,7 9,5 58,5 3,4
Żyto 13,0 12,5 2,1 2,2 68,3 1,9
Kukurydza 12,5 10,6 4,3 2,0 69,2 1,4
Wydajność scukrzania enzymatycznego: min. 75%
("Doświadczenie przeprowadzone na zacierach bardzo rzadkich, o gęstości poniżej 5°Blg, wykazały, że 90% skrobi ulega przemianie na maltozę. Przeciętny zacier gorzelniczy o gęstości 16-18°Blg ulega scukrzeniu w 75-80%, a zaciery bardzo gęste, o gęstości powyżej 25°Blg, osiągają niespełna 70% scukrzenia.")
Czyli z kukurydzy powinienem otrzymać 69,2-1,4= 67,8g skrobi na 100g * 0,75 = 50,85 g maltozy na 100 g kukurydzy.
Więc z 10 kg wkładu powinienem otrzymać około 3 litrów spirytu.
doszedłem do wniosku, że zbyt lekko podszedłem do etapu parowania/kleikowania.
Z tego opisu wynika, ze parowania ziarna w parniku trwa ponad 1 godzinę, w tym 30-40 min pod ciśnieniem 0,4 MPa. Czyli mamy ekspozycję przez ponad godzinę na temp. rzędu 120oC, i jeszcze rozrywamy komórki przy pomocy ciśnienia.
Jak to porównać do tego, co ja zrobiłem, czyli podgrzania do 100oC i wyłączeniu grzania?
Parnika nie mam, niemniej muszę sprawdzić koniecznie jakie zmiany wydajności przyniesie dłuższe i staranniejsze kleikowanie. Wg tego co pisze pod powyższym linkiem wydajność z ziaren powinna być następująca:
Skład chemiczny surowców słodowniczych w%(wg Popowa i Jelkina)
Woda Białko Tłuszcz Błonnik Węglowodany Popiół
Pszenica 13,0 13,8 1,8 2,2 67,6 1,6
Jęczmień 13,0 11,8 2,3 4,4 65,7 2,8
Owies 13,0 10,9 4,7 9,5 58,5 3,4
Żyto 13,0 12,5 2,1 2,2 68,3 1,9
Kukurydza 12,5 10,6 4,3 2,0 69,2 1,4
Wydajność scukrzania enzymatycznego: min. 75%
("Doświadczenie przeprowadzone na zacierach bardzo rzadkich, o gęstości poniżej 5°Blg, wykazały, że 90% skrobi ulega przemianie na maltozę. Przeciętny zacier gorzelniczy o gęstości 16-18°Blg ulega scukrzeniu w 75-80%, a zaciery bardzo gęste, o gęstości powyżej 25°Blg, osiągają niespełna 70% scukrzenia.")
Czyli z kukurydzy powinienem otrzymać 69,2-1,4= 67,8g skrobi na 100g * 0,75 = 50,85 g maltozy na 100 g kukurydzy.
Więc z 10 kg wkładu powinienem otrzymać około 3 litrów spirytu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości