Zacieranie kukurydzy z enzymami
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Witajcie.
5kg zmielonego i kiszonego ziarna kukurydzy z rękawa na 15l wody.
(Rękawy napełniane były w okolicach 25-10-2012, a wilgotność ziarna oscylowała wokół 31%.)
Temperatura fermentacji 35*C.
Po upływie 5 dni fermentacji Blg w okolicach -1.
Próba jodowa negatywna, ale jeszcze bulkało raz na minutę.
Dziś po upływie siódmego dnia bulka co 5 minut.
Myślę że na tym koniec.
O przybliżonym uzysku z 1kg ziarna napiszę niebawem.
W planach zacieranie kiszonki z kukurydzy, z całej rośliny.
5kg zmielonego i kiszonego ziarna kukurydzy z rękawa na 15l wody.
(Rękawy napełniane były w okolicach 25-10-2012, a wilgotność ziarna oscylowała wokół 31%.)
Temperatura fermentacji 35*C.
Po upływie 5 dni fermentacji Blg w okolicach -1.
Próba jodowa negatywna, ale jeszcze bulkało raz na minutę.
Dziś po upływie siódmego dnia bulka co 5 minut.
Myślę że na tym koniec.
O przybliżonym uzysku z 1kg ziarna napiszę niebawem.
W planach zacieranie kiszonki z kukurydzy, z całej rośliny.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Po przeliczeniu wyszło 315l etanolu (100%) z każdej tony tego typu ziarna.
Czyli 0,315l z 1 kg.
Czyli 0,315l z 1 kg.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Dostałem kiedyś ofertę od firmy sprzedającej kukurydzę, materiał siewny.
Było tam mnóstwo różnych odmian, można powiedzieć, na każdą okazję.
Pamiętam, że była tam też odmiana, gdzie w opisie było napisane, że ma największą wydajność (ziarno) przy przeznaczeniu gorzelniczym.
Muszę poszukać, może jeszcze mam gdzieś tę broszurkę, bo tak z marszu nazwy nie pamiętam.
Było tam mnóstwo różnych odmian, można powiedzieć, na każdą okazję.
Pamiętam, że była tam też odmiana, gdzie w opisie było napisane, że ma największą wydajność (ziarno) przy przeznaczeniu gorzelniczym.
Muszę poszukać, może jeszcze mam gdzieś tę broszurkę, bo tak z marszu nazwy nie pamiętam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Pamiętam, że nazwy były chyba symbolami składającymi się z liter i liczb
co nie jest łatwe do zapamiętania tak jak np. wpadające w ucho:
Palazzo (żyto hybrydowe) czy Kolumb (rzepak).
Jak znajdę to zaraz napiszę ale pewnie nie dzisiaj, na razie to nawet nie wiem gdzie to wsadziłem.
Sprawdziłem na stronie sprzedawcy polskich odmian kukurydzy:
Odmiana CEDRO o liczbie FAO 200 ma przeznaczenie gorzelnicze.
Przy uprawie kukurydzy należy bardzo starannie dobierać odmianę pod kątem przeznaczenia oraz regionu siewu i rodzaju gleby oraz sprawdzać zalecenia i ostrzeżenia o występowaniu szkodników i chorób dla danej rośliny w danym rejonie.
co nie jest łatwe do zapamiętania tak jak np. wpadające w ucho:
Palazzo (żyto hybrydowe) czy Kolumb (rzepak).
Jak znajdę to zaraz napiszę ale pewnie nie dzisiaj, na razie to nawet nie wiem gdzie to wsadziłem.
Sprawdziłem na stronie sprzedawcy polskich odmian kukurydzy:
Odmiana CEDRO o liczbie FAO 200 ma przeznaczenie gorzelnicze.
Przy uprawie kukurydzy należy bardzo starannie dobierać odmianę pod kątem przeznaczenia oraz regionu siewu i rodzaju gleby oraz sprawdzać zalecenia i ostrzeżenia o występowaniu szkodników i chorób dla danej rośliny w danym rejonie.
@winiarek5
Zerknij na mój post w sprawie doboru ziarna kukurydzy. Mam taki ambitny plan na ten rok
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4573
Zerknij na mój post w sprawie doboru ziarna kukurydzy. Mam taki ambitny plan na ten rok
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4573
Pozdrawiam
eM
eM
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Nastawiłem kiszonke z całych roslin kukurydzy.
4kg kiszonki na 15l wody.
Gotowanie, enzymy, studzenie, enzymy i drożdże podane dziś o 9:00.
Właśnie zaczeło intesywnie bulkać
[ Dodano: 2013-02-22, 09:14 ]
Po upływie doby przestało bulkać
[ Dodano: 2013-02-22, 11:04 ]
Mam kożuch na powierzchni wsadu, powstały z pocietych łodyg roślin.
Przemieszałem i zaczeło znowu delikatnie bulkać.
4kg kiszonki na 15l wody.
Gotowanie, enzymy, studzenie, enzymy i drożdże podane dziś o 9:00.
Właśnie zaczeło intesywnie bulkać
[ Dodano: 2013-02-22, 09:14 ]
Po upływie doby przestało bulkać
[ Dodano: 2013-02-22, 11:04 ]
Mam kożuch na powierzchni wsadu, powstały z pocietych łodyg roślin.
Przemieszałem i zaczeło znowu delikatnie bulkać.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Kolego czyżbyś używał enzymów do przerobu celulozy na cukier?stratos pisze:Nastawiłem kiszonke z całych roslin kukurydzy.
4kg kiszonki na 15l wody.
Gotowanie, enzymy, studzenie, enzymy i drożdże podane dziś o 9:00.
Mam kożuch na powierzchni wsadu, powstały z pocietych łodyg roślin.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Nie.
Został użyty enzym upłynniający i scukrzający do skrobi.
A można gdzieś nabyć enzymy do rozkładu celulozy?
Został użyty enzym upłynniający i scukrzający do skrobi.
A można gdzieś nabyć enzymy do rozkładu celulozy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stratos, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Nowe technologie enzymatyczne na razie do produkcji spirytusu przeznaczonego do paliw.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Przestało zupełnie bulkać.
Czyli dwie i pół doby i fermentacja zakończona.
Z drugiej strony nie ma sie co dziwić, gdyż w naczyniu znalazło się około 2kg ziarna na 15l wody.
Niestety nie sprawdzałem Blg.
Jutro destylacja
Czyli dwie i pół doby i fermentacja zakończona.
Z drugiej strony nie ma sie co dziwić, gdyż w naczyniu znalazło się około 2kg ziarna na 15l wody.
Niestety nie sprawdzałem Blg.
Jutro destylacja
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Po przeliczeniu na etanol 100% uzysk wynosi 110l z jednej tony kiszonki.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Jakoś różnicy nie w zapachu nie wyczułem.
Jeszcze raz zrobiłem nastaw z tegorocznego, zakiszonego ziarna kukurydzy.
2kg na 15l wody.
Wynik to 296l w przeliczeniu na 100% z 1t ziarna.
Dokonuje również pomiaru tego co bulgocze podczas fermentacji.
Uleciało całe 217l gazu (CO2).
Z pszenżyta przy tych samych proporcjach wybulgotało 288l gazu.
Spostrzeżenia:
Bardzo szybko fermentują uprzednio zakiszone składniki.
Wspominana kukurydza pracowała zaledwie 20h.
Gdzie bliźniaczy nastaw z pszenżyta potrzebował już dwie i pół doby.
Jeszcze raz zrobiłem nastaw z tegorocznego, zakiszonego ziarna kukurydzy.
2kg na 15l wody.
Wynik to 296l w przeliczeniu na 100% z 1t ziarna.
Dokonuje również pomiaru tego co bulgocze podczas fermentacji.
Uleciało całe 217l gazu (CO2).
Z pszenżyta przy tych samych proporcjach wybulgotało 288l gazu.
Spostrzeżenia:
Bardzo szybko fermentują uprzednio zakiszone składniki.
Wspominana kukurydza pracowała zaledwie 20h.
Gdzie bliźniaczy nastaw z pszenżyta potrzebował już dwie i pół doby.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości