Zacieranie kukurydzy z enzymami

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-02-03, 01:45

Nie powaliło :mrgreen:
Próbowałem sam dunder - kwaśny, jakby słonawy i zapaszek pleśni :shock:
Po tygodniu na drożdżach RUM TURBO mam +2°Blg.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-02-11, 21:49

Witajcie.
5kg zmielonego i kiszonego ziarna kukurydzy z rękawa na 15l wody.
(Rękawy napełniane były w okolicach 25-10-2012, a wilgotność ziarna oscylowała wokół 31%.)
Temperatura fermentacji 35*C.
Po upływie 5 dni fermentacji Blg w okolicach -1.
Próba jodowa negatywna, ale jeszcze bulkało raz na minutę.
Dziś po upływie siódmego dnia bulka co 5 minut.
Myślę że na tym koniec.
O przybliżonym uzysku z 1kg ziarna napiszę niebawem.
W planach zacieranie kiszonki z kukurydzy, z całej rośliny.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-02-14, 18:11

Po przeliczeniu wyszło 315l etanolu (100%) z każdej tony tego typu ziarna.
Czyli 0,315l z 1 kg.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2013-02-14, 22:09

Dostałem kiedyś ofertę od firmy sprzedającej kukurydzę, materiał siewny.
Było tam mnóstwo różnych odmian, można powiedzieć, na każdą okazję.
Pamiętam, że była tam też odmiana, gdzie w opisie było napisane, że ma największą wydajność (ziarno) przy przeznaczeniu gorzelniczym.
Muszę poszukać, może jeszcze mam gdzieś tę broszurkę, bo tak z marszu nazwy nie pamiętam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-02-14, 22:10

Mają jakieś nazwy te odmiany?
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 09:50 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2013-02-14, 22:14

Pamiętam, że nazwy były chyba symbolami składającymi się z liter i liczb :nie_wiem
co nie jest łatwe do zapamiętania tak jak np. wpadające w ucho:
Palazzo (żyto hybrydowe) czy Kolumb (rzepak).
Jak znajdę to zaraz napiszę ale pewnie nie dzisiaj, na razie to nawet nie wiem gdzie to wsadziłem.
Sprawdziłem na stronie sprzedawcy polskich odmian kukurydzy:
Odmiana CEDRO o liczbie FAO 200 ma przeznaczenie gorzelnicze.
Przy uprawie kukurydzy należy bardzo starannie dobierać odmianę pod kątem przeznaczenia oraz regionu siewu i rodzaju gleby oraz sprawdzać zalecenia i ostrzeżenia o występowaniu szkodników i chorób dla danej rośliny w danym rejonie.

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2013-02-15, 13:42

@winiarek5
Zerknij na mój post w sprawie doboru ziarna kukurydzy. Mam taki ambitny plan na ten rok ;)
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4573
Pozdrawiam

eM

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-02-21, 18:31

Nastawiłem kiszonke z całych roslin kukurydzy.
4kg kiszonki na 15l wody.
Gotowanie, enzymy, studzenie, enzymy i drożdże podane dziś o 9:00.
Właśnie zaczeło intesywnie bulkać :D

[ Dodano: 2013-02-22, 09:14 ]
Po upływie doby przestało bulkać :shock:

[ Dodano: 2013-02-22, 11:04 ]
Mam kożuch na powierzchni wsadu, powstały z pocietych łodyg roślin.
Przemieszałem i zaczeło znowu delikatnie bulkać.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-02-22, 13:35

stratos pisze:Nastawiłem kiszonke z całych roslin kukurydzy.
4kg kiszonki na 15l wody.
Gotowanie, enzymy, studzenie, enzymy i drożdże podane dziś o 9:00.

Mam kożuch na powierzchni wsadu, powstały z pocietych łodyg roślin.
Kolego czyżbyś używał enzymów do przerobu celulozy na cukier?
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-02-22, 14:42

Nie.
Został użyty enzym upłynniający i scukrzający do skrobi.

A można gdzieś nabyć enzymy do rozkładu celulozy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez stratos, łącznie zmieniany 1 raz.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-02-22, 15:03

Nowe technologie enzymatyczne na razie do produkcji spirytusu przeznaczonego do paliw.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-02-23, 19:08

Przestało zupełnie bulkać.
Czyli dwie i pół doby i fermentacja zakończona.
Z drugiej strony nie ma sie co dziwić, gdyż w naczyniu znalazło się około 2kg ziarna na 15l wody.
Niestety nie sprawdzałem Blg.
Jutro destylacja :D
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-02-25, 09:54

Po przeliczeniu na etanol 100% uzysk wynosi 110l z jednej tony kiszonki.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2013-03-01, 12:00

@ Stratos
Jestem bardzo ciekaw jak zielone kiszone wpływa na posmak zajzajeru...
Opisz różnicę jak możesz w odniesieniu do destylatu z samej kukurydzy
Pozdrawiam

eM

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2013-11-23, 19:10

Jakoś różnicy nie w zapachu nie wyczułem.

Jeszcze raz zrobiłem nastaw z tegorocznego, zakiszonego ziarna kukurydzy.
2kg na 15l wody.
Wynik to 296l w przeliczeniu na 100% z 1t ziarna.

Dokonuje również pomiaru tego co bulgocze podczas fermentacji.
Uleciało całe 217l gazu (CO2).
Z pszenżyta przy tych samych proporcjach wybulgotało 288l gazu.

Spostrzeżenia:
Bardzo szybko fermentują uprzednio zakiszone składniki.
Wspominana kukurydza pracowała zaledwie 20h.
Gdzie bliźniaczy nastaw z pszenżyta potrzebował już dwie i pół doby.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości