Strona 1 z 1

Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

: 2012-04-26, 07:10
autor: marekt
prosze o odpowiedz doświadczonych

: 2012-04-26, 07:45
autor: wajzer
Lej normalną ,nie przegotowaną jest bardziej napowietrzona , no może trochę trzeba odczekać aż chlor wywietrzeje :wink:

: 2012-04-26, 08:57
autor: OLO 69
Czy to do zacierów czy nastawów zawsze leję kranówkę.
Pzdr.

: 2012-04-26, 09:04
autor: berbelucha
Ja też kranówkę.
Do nastawu bardzo mocno ją napowietrzam wiertarą z mieszadłem.
Do rozcieńczania puszczam przez dzbanek filtrujący i przegotowuję.
Musimy pamiętać o tym, że praktycznie każdy z nas ma inną wodę w kranie.

: 2012-04-26, 09:18
autor: JanK
@marekt na Twoje pytanie nie da sie odpowiedzieć. Wszystko zależy jaką masz wodę. w przypadku dobrej jakości wody, nie musisz gotować.

: 2012-04-26, 12:04
autor: szybki999
sycyliusz pisze:Kupiłem w Lidlu wodę w bańkach 5L - 1,99zł i takiej użyłem.

Do usunięcia chloru z kranówki można użyć anty-chlor do kupienia w sklepach dla akwarystów....

p.s dopiero zaczynam zabawę z psoceniem...
Najlepsza woda do nastawów,skraca czas fermentacji i nastaw się praktycznie nie pieni start bardzo szybki.

: 2012-04-27, 07:57
autor: Korona
Z tym mieszaniem zawsze coś może być. Na początku po mieszaniu ścinał mi się alkohol-woda i miałem mleko. Osad opadał ale nie dało się tego pic i trzeba było jeszcze raz na rurę.
Teraz smak jest super a jak mi się zrobi minimalny osad to po dwóch dniach jak potrząsnę butelka to go nawet nie ruszy.
Pozdrawiam.

: 2012-04-27, 12:09
autor: robol69
Korona pisze:Osad opadał ale nie dało się tego pic i trzeba było jeszcze raz na rurę.
Niekoniecznie , wystarczy puścić przez filtr węglowy.

robol

Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

: 2018-01-19, 11:07
autor: maleństwo
Szukałem i nie znalazłem to napiszę tu.
Chciałem użyć do nastawu cukrowego wodę odwarową z poprzedniego cyklu.
Używam Aabratka z buforem i zakładam, że zawartość bufora idzie w kanał, a to co w kotle zostało chciałem użyć powtórnie ze świeżymi drożdżami i cukrem.
Czy ktoś tak robi? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

: 2018-01-19, 11:31
autor: fuutro
W wodzie odwarowej, zwłaszcza po kolumnie masz cały syf jaki był w nastawienie wcześniejszym, może bez przedgonów ale calutka flegma tam będzie. Może na rum czy zbożówke cześć tego odwaru można dać dla spotęgowania aromatu i zakwaszenia ale tam woda odwarowa nie posiada tyle fuzli, gdyż część poszła przez chłodnice. Znów przegotowana czy surowa - surowa, przeciez w zasadzie kleikując surowiec doprowadzasz do wrzenia i długo trzymasz w wysokiej temperaturze, aby alfaamylaza mogła skutecznie podziałać. Po co dwa razy gotować? Chyba, że w zacieraniu na lenia ;)

Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

: 2018-01-19, 12:28
autor: Szlumf
Maleństwo.
Jeżeli opróżnisz bufor tuż przed końcem pracy a po zakończeniu spływająca doń zawartość kolumny nie przeleje się z bufora do kotła to moim zdaniem możesz. Zmierz % tego co spłynie do bufora z kolumny po wyłączeniu grzania i ewentualnie dodaj do kolejnego procesu.
Ja do nowego nastawu używam gorącej wody z chłodzenia głowicy. Do gorącej wody odwarowej po 2-giej rektyfikacji wlewam natomiast odpady z wcześniejszych procesów.