Zacier na mące - proporcje

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-23, 22:05

@leszekpiotrek
Bo jest to rodzaj ciasta drożdżowego, tyle że bardzo rzadkiego. Zjawisko analogiczne do wyrastania ciasta.

:wink: :wink: :wink:

pzdr
Ostatnio zmieniony 2007-04-23, 22:39 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

Post autor: leszekpiotrek » 2007-04-23, 22:24

z mąki robiłem wedle przepisu pierwszego dnia prawie połowa nastawu wyleciało tak mocno chodziło i po 5dniach zacier wychodził puściłem na kolumne i nakapało50gram i zaczeła lecieć piana keg mam w płaszczu wodnym.Czy u kazdego tak się pieni
Ostatnio zmieniony 2007-04-24, 20:19 przez leszekpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2007-04-23, 22:29

@Leszekpiotrek
Czy możesz użyć przystępniejszych sformułowań ?

Jeśli chodzi o pienienie to najprościej dodać Espumisan.
Jakiś czas temu jeden z kolegów zaproponował ten środek i ja go stosuję z doskonałymi rezultatami.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-04-23, 22:41

Paluch pisze: ....Espumisan..... ja go stosuję z doskonałymi rezultatami.
To przy okazji zamówień u 98% zamów DAKISIL i jego spróbuj.

pzdr

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2007-04-23, 22:44

@ a_priv
Dzięki !
Przy okazji zamówię.

Pozdrawiam

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

Post autor: leszekpiotrek » 2007-04-24, 20:05

a_priv pisze:@jaron50

A ile oleju może tam wejść?

Jeśli to był kocioł z jakiejś kuchni, to pewnie był przystosowany do ogrzewania przegrzaną parą wodną. Zastąpienie jej olejem spowoduje znaczny wzrost bezwładności cieplnej układu. Dla zacierania nie będzie to miało większego znaczenia, ale dla destylacji jest to niekorzystne.

pzdr
pytanie?dlaczego ten układ do destylacji jest niekorzystny

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2007-04-24, 20:54

Witam
a_priv
Oleju ponad 30 litrów. Na szklanej destylarce 10l na łażni olejowej trzeba wcześniej zmniejszyć grzanie i powoli dochodzić do temperatury i niema problemu.
Co proponujesz zamiast oleju. Wodę,będzie długo się bujało.Parę,wytwornica elektryczna ma 45Kw za drogo

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-04-24, 21:14

@jaron
Miałem ten sam dylemat (bo nie jest to raczej problem :lol: ). Ostatecznie kocioł warzelny parowy postanowiłem napełnić olejem i stosować do zacierania oraz do pierwszej destylacji. Właśnie destylacji, aby tylko odzyskać alkohol, a drugą (już rektyfikację) można opędzić KEGiem z pełną kontrolą procesu. Najważniejsze, aby pierwszego nie przypalić i smrodu przypalonego zacieru i drożdży nie pociągnąć :mrgreen:.
A bezwładność nie powinna być znowu taka wielka, bo ważny jest stosunek masy zacieru (kocioł 160l) do masy oleju.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2007-04-25, 20:05

Witam
Tak chcę to zrobić ale dopiero za miesiąc jak znajdę miejsce i będzie więcej czasu.
Dzięki za rady

Awatar użytkownika
endrio
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2006-09-08, 21:57
Lokalizacja: Warmia

Post autor: endrio » 2007-08-05, 18:01

a_priv pisze:.... DAKISIL i jego spróbuj.

pzdr
Ile powinno się Daksilu stosować , ja do ostatniego nastawu na cukrze ok. 50 l dodałem jego 2,5 ml .
Dużo to czy mało ?

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-08-05, 18:09

@endrio

Podaję za 98%:
dawkowanie:
maxymalna dopuszczalna dawka preparatu wynosi 0,033 g/kg
właściwości optymalne 20 - 60 sC praparat nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego . substancją czynną jest dimetylopolisilokasn ( E 900)
dawki zależą od procesu technologicznego i oczekiwanych efektów - dlatego prosze o uwzględnienie dawki maxymlnej .

Awatar użytkownika
endrio
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2006-09-08, 21:57
Lokalizacja: Warmia

Post autor: endrio » 2007-08-05, 18:17

Dzięki za szybką odpowiedź.
Wychodzi, że "trochę" przesadziłem?
Według wytycznych powinno być 50x0,033=1,65 ml - czy tak ? na przyszłość.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-08-05, 18:32

@endrio
Tak wynika z prostego wyliczenia.
Jeśli zamiast 1,65ml, dodasz 2ml to też nic złego się nie stanie.

pzdr

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-10-21, 11:18

Panowie, niestety SHEAR. juz jest wycofany z oferty bo za drogi. Przygotowuję się właśnie do pierwszej mąki ze stonki i niestety jeszcze bez płaszcza, chciałem zatrzeć 1:3 ale zrobię chyba 1:4 tymbardziej że nie ma SHEAR. we wszystkich znanych mi źródłach detalicznych.
Shearzyme miało za zadanie zmniejszyć lepkość pracując równocześnie z Gluko-Amylazą.

Czy może w związku z brakiem trzeciego dać większe dawki Alfa i Gluko żeby zminimalizować prawdopodobieństwo przypalenia na gazie?
XXX

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-10-22, 14:02

@ zwyczajny
Skazany jesteś na porażkę :twisted: .
Zamiast stonkowej użyj chlebowej razówki 1800-2000 i przefiltruj przez worek, wtedy będziesz miał większą szansę na destylat bez węglowych posmaków :slinka .
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości