Pszenica - relacja krok po kroku

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-07, 10:26

10kg pszenicy, bez grzania płaszczem, z odciśnięciem młóta w worku =~2,6l 92,3% i ~250ml/65% czegoś co operator uznał za ogony.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-08, 10:44

Czy spirytus z pszenicy również puszczacie drugi raz? Będę puszczał w weekend i nie wiem czy ciąć ostro czy tylko przelecieć z pierwszego bez dzielenia.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-03-08, 19:03

Na spirytus z pszenicy pierwszy raz puszczam na żywioł wylewając tylko pierwsze 50ml następnie pierwsza rektyfikacja z całości bez dolewania wody z cięciem przed i pogonów i druga po rozcieńczeniu do poniżej 20% również odcinając przed i pogony.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-08, 19:57

Nie rozumiem... Jak to puszczasz bez dolewania wody? Sam destylat wlewasz do kega? Przecież to nie możliwe chyba :shock:

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-03-08, 20:39

Dlaczego?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-03-08, 20:44

Trudne to jest to co można zrobić od razu, a nie możliwe nad czym trzeba trochę pomyśleć, nie wiem jak to się ma do otworzenia parasola w tyłku, bo to często uważane jest za niemożliwe. Słowo bardziej trafne to niebezpieczne, bo wlać spirytus o różnej mocy od 96% w dół i rektyfikacja, to nawet nie jest trudne, może być jednak niebezpieczne.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-03-08, 20:48

Najpierw wypada zapytać wikinga, jaką moc ma jego surówka po pierwszym odpędzie. :idea:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-03-08, 20:52

On odbiera z gęstego jak leci i leje ok. 40-45%
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-08, 21:06

Aha... Czyli ma płaszcz. U mnie taka opcja odpada bo po odparowaniu grzałki poszlły by się je**ć. Zrobię pierwszy raz bez reżimu z odbiorem do 98-99°C w kegu i drugi raz metodą 2,5 raza. Tak robię cukrówki więc będę miał porównanie.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-03-08, 21:09

Ale czy to będzie czysty spirytus zbożowy?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-08, 21:12

A nie będzie? Pisz co masz na myśli bo chcę mieć super spiryt bo w kwietniu chrzciny drugiej córki :cheers :cheers

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-03-08, 21:24

Widzisz problem jest taki, że piłem czystą ola, wikinga nie, ale obie będą czyste. Znając operatorów, obie były robione przez dwie rektyfikacjie plus pewnie jeszcze coś, także nie sądzę, że jedna poprawna rektyfikacjia załatwi sprawę. Tylko ja wiem co chłopaki potrafią i czego oczekują, twoich oczekiwań smakowych nie znam.
Ja bym posłuchał Wikinga bo zna się na rzeczy.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-03-08, 21:30

Ale ja bez płaszcza nie dam rady zrobić dokładnie jak on. Mogę zrobić surówkę ciągnąć wsio do spodu i później jeszcze dwa razy. Nie dam rady natomiast wlać 90-96% spirytusu do kega bo to u mnie nie ma prawa działać ze względu na grzałki.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-03-08, 21:37

Zrób jam piszesz.
Puść na żywioł będziesz miał wsad 30-40%, potem pierwsza rektyfikacjia potem rozcięcie do18-20% i druga rektyfikacjia.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-03-08, 22:24

Tak kiedyś robiłem też cukrówki pierwsze na żywioł i wsad do pierwszej rektyfikacji miał akurat 45-50%
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości