Pszenica - relacja krok po kroku
Czy szybki odbiór na pełnej kolumnie bez refluxu ma jakikolwiek wplyw na wydajność? Chodzi mi o to, czy odbiorę cały alkohol z kotła jeśli odkręcę zawór na full? Nie chodzi mi o doznania smakowe a tylko wyciągnięcie alkoholu z zacieru do drugiej i trzeciej rektyfikacji. Czytam temat o drożdżach Cobra48 i kolega Pirat wspomina o słabszej wydajnośći przy szybszym odbiorze. Wiem, że jeśli chodzi o czystość to lepiej wolno ale jeżeli chcemy wygotować cały % to czy taki zabieg zmniejszy ilość uzyskanego alkoholu?
Przy szybkim odbiorze można wyciągnąć cały alkohol termometr w zbiorniku wszystko ci powie ja cukrówki kończę przy 98 stopniach, wtedy krótka stabilizacja czyli pompowanie znowu odbiór i mam prawie 100 stopni w kotle, czyli koniec alkoholu. Natomiast zbożówki ciągnę do 98 stopni w kotle i koniec, bo później leci już mleko.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Jeszcze jedno głupie pytanie i kończę...
Czy do takiego szybkiego pierwszego razu klarować zacier? Jak wiadomo filtrowanie to straty litrów. Przez klarowanie też odpada ze 2-3 litry z wiadra bo na dnie gęsty barszcz. Czy gdybym przed wlaniem do kega wszystko porządnie wymieszał i przeleciał to raz dwa aby tylko alkohol wyciągnąć czy będzie mieć to negatywny wpływ? Chodzi zarówno o smak jak i o przypalanie. Niby to nie jest gęste bo drobinki, które przeszły przez materiał (nie worek od 98%) ale wolę się upewnić.
Zastanawiam się dlatego, bo koledzy z płaszczem wodnym przecież nie filtrują ani nie klarują i na smak nie narzekają
Czy do takiego szybkiego pierwszego razu klarować zacier? Jak wiadomo filtrowanie to straty litrów. Przez klarowanie też odpada ze 2-3 litry z wiadra bo na dnie gęsty barszcz. Czy gdybym przed wlaniem do kega wszystko porządnie wymieszał i przeleciał to raz dwa aby tylko alkohol wyciągnąć czy będzie mieć to negatywny wpływ? Chodzi zarówno o smak jak i o przypalanie. Niby to nie jest gęste bo drobinki, które przeszły przez materiał (nie worek od 98%) ale wolę się upewnić.
Zastanawiam się dlatego, bo koledzy z płaszczem wodnym przecież nie filtrują ani nie klarują i na smak nie narzekają
Klarować może nie do końca, ale staraj się oddzielić padnięte drożdże od zacieru.JemioloSeba pisze:Jeszcze jedno głupie pytanie i kończę...
Czy do takiego szybkiego pierwszego razu klarować zacier?
Zasada jest taka, że im bardziej czysty zacier lub nastaw tym lepszy destylat.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darex, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyto z tego co raz robiłem to było gęste jak cholera nawet po filtracji... moja pszenica jest jak woda tyle, że na dnie zbiera się trochę osadu.
To jak to się ma do tych co gotują gęste z płaszczem? Oni gotują wsio jak leci i chyba im to wychodzi.darex pisze:Klarować może nie do końca ,ale staraj się oddzielić padnięte drożdże od zacieru.JemioloSeba pisze:Jeszcze jedno głupie pytanie i kończę...
Czy do takiego szybkiego pierwszego razu klarować zacier?
Zasada jest taka ,że im bardziej czysty zacier lub nastaw tym lepszy destylat.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Mam takie pytanie do osób co filtrują. Nie prościej zaopatrzyć się w wirówkę taką starą co kiedyś się po praniu wirowało pranie.
Wykładacie szmatą czy workiem filtracyjnym i lejecie zacier do włączonej.
Macie szybko rzadkie i dość dobrze odfiltrowane z gęstego.
Taka moja refleksja i rada na wasze trudność z gęstymi zacierami, nastawami owocowymi.
Wykładacie szmatą czy workiem filtracyjnym i lejecie zacier do włączonej.
Macie szybko rzadkie i dość dobrze odfiltrowane z gęstego.
Taka moja refleksja i rada na wasze trudność z gęstymi zacierami, nastawami owocowymi.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości