Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: czytam » 2017-04-24, 20:34

Odnosiłem się do antypiany ale Espumisan to też silikon.

zylek234
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2016-03-23, 16:03

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: zylek234 » 2017-05-22, 15:56

Witam mam problem chciałbym połączyć słód pszeniczny z mąką z biedry w jakich robić to proporcjach może ktoś już tak robił? Proszę o jakieś porady lub ze słodem kukurydzianym.
:)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: kowal » 2018-01-18, 20:58

Podepnę się pod ten temat, coby nie tworzyć nowego (może warto dopisac w tytule "zacieranie mąki enzymami i słodem"). Zamierzam w najbliższym czasie zatrzeć mąkę słodem pilzneńskim.

50kg mąki (promocja w Biedrze) + 25kg słodu nastawiane w dwóch beczkach po 140l zacieru
Plan jest taki: na beczkę 25l ciepłej wody (ok. 40*C) + 25kg mąki wymieszam mieszadłem na wiertarce do jednolitej konsystencji.
Następnie po troszę dolewać wrzątku ciągle mieszając do uzyskania temp. ok. 73-4*C. Wtedy dodam 3,5kg słodu i dokładnie wymieszam. (-> żeby alfa-amylaza trochę pocięła skrobię na dekstryny, trochę to rozluźni konsystencję i ułatwi potem robotę beta-amylazie)
Co jakiś czas mieszając poczekam, aż temp. spadnie do ok. 65-6*C i dodam pozostałe 9kg słodu. Wymieszam i poczekam, co jakiś czas mieszając, aż temp. spadnie do ok. 30*C i dodam Fermiole.

W międzyczasie przygotuję startery bakteryjne z mąki i bakterii "kiszonkowych" wyhodowanych latem :mrgreen: Po fermentacji drożdżowej poszczuję nastawy i jak się to ładnie zakisi, uspokoi i odsadzi pogonię w trybie pot still dwuipółkrotnie, aby uzyskać relatywnie czysty profil whisky do experymentu z różnymi gatunkami drewna, które już półtora roku macerują się w sherry :P

Potem opiszę, jak poszło.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Legion » 2018-01-18, 22:15

Warto najpierw kleikować mąkę, zwiększy to znacząco wydajność.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: kowal » 2018-01-18, 22:41

Wiem, ale póki co mam keg bez płaszcza, mogę co najwyżej w beczce doprowadzić do tych 80-ciu paru stopni i czekać aż spadnie do tych 73*C. Zawsze to te 2-3h w wyższej temp. Póki co wolę mieć mniejszą wydajność i mniej pier*****ogii. Przy cenie mąki 99gr/kg mogę się pogodzić z mniejszą wydajnością :D
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Legion » 2018-01-18, 23:15

Przy warzeniu piwa stosowałem jęczmień nie słodowany.
Wg receptury miał być dodatek tego jęczmienia w ilości 1kg. Niestety aby bez kleikowania wyszła planowana wydajność musiałem zwiększyć dawkę do 1,4kg wiec sporo.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: elofura » 2018-01-19, 09:07

Tylko pamiętaj że zacier lubi wyjść. Ja miałem ostatnio masakrę:

Obrazek

Zostawiłem około 30 cm wolnej przestrzeni. Rano przychodzę a tu zonk. No i Karchera musiałem w zimie użyć....
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: kowal » 2018-01-19, 10:26

Też miewałem takie przygody :lol: :oops: :twisted:
Jednak stosuję Ulgix Max - kilka kapsułek na te 140l powinno starczyć. Zawiera symetykon (jak espumisan), tyle, że taniej wychodzi. W razie czego będę miał w pogotowiu rezerwową pustą 80-tkę :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: ogurek » 2018-01-19, 11:36

Piszesz, że Keg bez płaszcza, czyli filtrujesz? Na którym etapie?
Dlaczego mąka a nie śrut? Czy nie łatwiej byłoby filtrować śrut?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: kowal » 2018-01-19, 17:06

Zakładam, że po ok. 2-3 tyg. część się odsadzi i rzadkie ugotuję normalnie, a gęste w pielusze na kratce na dnie.
A czemu mąka? Bo tanio wpadła w ręce, a poza tym ciekawość. Śrutę już nie raz zacierałem (enzymami), a mam ochotę na doświadczenie: zatarcie mąki słodem.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: kowal » 2018-01-21, 17:05

No i po zacieraniu.
Pierwszy raz zacierałem w taki sposób (na Lenia przez duże L) i praktyka pokazała, co jest możliwe, a co nie. Po kolei.
Do beki poszło 30l ciepłej wody (ok. 35*C) i 25kg mąki. Te 30l wody to minimum, żeby mieszadło brało. Potem stopniowo dolewałem wrzątek i w jednej beczce osiągnąłem gęsty "budyń" o temp 65*C - od razu dodałem całość słodu tj. 12,5kg. Chwilę po wymieszaniu breja elegancko zrzedła i miała temp. 63*C. - Łącznie ok. 150l zacieru.
W drugiej beczce osiągnąłem temp. 67*C, po dodaniu słodu 64*C.
PH ok. 7 i chyba zaraz poszukam kwasku :wink:
Próbę jodową zrobię jutro. Co jakiś czas jeszcze mieszam, enzymy tną :P

Spotkała też mnie i naszą kotkę przygoda - otóż wskoczyła na dekiel i wpadła do beki z rozrobioną mąką, na szczęście tylko z letnią wodą :lol: Trochę było potem szorowania, ale za to whisky nabrała istotnego składnika: "kocikłaka" :cooking

Nastawiłem też startery bakteryjne, ale to już w temacie "Przepis na whisky" opiszę :D

Łącznie 50kg mąki o zaw. węglowodanów 70% i 25kg słodo o zaw. węglowodanów ok. 60%. Łącznie daje to ok. 50kg węglowodanów. Zakładając, że wszystko zostanie odfermentowane, idealna maxymalna wydajność teoretyczna powinna wynieść ok. 29,5l etanolu 100%. Jak uzyskam 70% ideału, będę zadowolony 8)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: zbynek » 2018-01-21, 17:47

kowal pisze:
2018-01-21, 17:05
......... ale za to whisky nabrała istotnego składnika: "kocikłaka" :cooking ...
I będzie to tajemny najważniejszy składnik receptury. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: kowal » 2018-01-22, 16:59

W nocy zacier zaczął wychodzić. Złapał jakąś niepożądaną infekcję bakteryjną (w jednej beczce) - trochę wali rzygowinami. W nocy natychmiast zadałem Ulgix Max (rozcinając kapsułki) i część odlałem do rezerwowej beczki. Dodałem pożywkę i Fermiole. Teraz już spokojnie fermentuje.

Wniosek: należy dezynfekować beczki i cały sprzęt przy zacieraniu na lenia, gdyż temperatura rzędu 65-67*C nie zabija wszystkiego, co złe. Zacier do wystygnięcia i zadania drożdży powinien pozostać biologicznie "martwy".

Chyba będę gonił 3x, po irlandzku :wink: coby te posmrodki zminimalizować.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: fuutro » 2018-01-22, 17:15

Spróbuj przepłukać solidnie beczkę przedgonami. Ja tak zostawiam po użyciu zatkaną, umyć opłukać całą powierzchnię wewnątrz przedgonem, zatkać o wynieść na czas oczekiwania ;) Przed samym użyciem wylać i przepłukać wodą.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: magas » 2018-01-22, 17:23

kowal pisze:
2018-01-22, 16:59
Wniosek: należy
Schłodzić szybko po zacieraniu http://stalowkasklep.pl/chlodnica-brzec ... p-887.html i zadać drożdże nie czekając, że w noc podniesie wydajność.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości