Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-10-26, 00:28

Więc jednak zakup młynka mnie nie ominie, lepsze to niż długie gotowanie śruty. Co myślicie o przystawce do mąki Zelmera, działa dobrze?
http://agdczesci.otwarte24.pl/449,Mlyne ... rmy-Zelmer
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-10-26, 09:33

Gdzieś temat był już poruszany. Przemieliłem nim już około 50kg słodów i ziarna. Gorczycę, pieprz mieli na miał.. Wg. mnie super sprawa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 3 razy.
XXX

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-10-26, 09:36

Mam tą przystawkę i raczej nie polecam. Śrutowanie idzie bardzo wolno. Nie pamiętam dokładnie, ale coś w godzinę chyba 2 może 3 kg. Ustawiałem tak, aby mieliło najdrobniej. Można ześrutować naprawdę drobno - otrzymuje się coś podobne do bułki tartej, ale zabawy z tym sporo. I co pół godziny trzeba wyłączać aby urządzenie ostygło. Tak, że raczej nadaje się do śrutowania małej ilości ziarna.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-10-26, 09:40

Oczywiście mieląc na mąkę schodzi dłużej, ale na mąkę słodów przed zacieraniem piwa nie mielę, czasem max 20% bo zależy mi na łusce.

No Olo tysięczny post przed Tobą!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

xandiev
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-10-22, 09:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: xandiev » 2014-01-27, 14:46

Muszę pogratulować koledze - Anty Obywatelowi EM za opis, a piszę w tym temacie bo w końcu osiągnąłem konsensus swojego wyrobu i pomyślałem że podzielę się swoimi doświadczeniami.
Otóż po raz pierwszy w zeszłym tygodniu otrzymałem zadowalający wyrób końcowy zbożowej produkcji. Robię dokładnie tak jak kolega to opisał z tą różnicą, że poprzestaję na 25 litrach zacieru a dawkę enzymów od 98% dzielę na 4.
Zatarłem śruty żytniej, ze zwykłego śrutownika z pola od ojca. Wcześniej 3 razy próbowałem zrobić zacier na mące z biedronki i nie wiem czemu efekt był mizerny... :(
Nawet bardzo mizerny bo otrzymałem jedynie niecały litr 50% trunku, co do wkładu pracy i poświęconego czasu strasznie mnie denerwowało, :(
ale jak to sie mawia - nie od razu Kraków zbudowali i nie poddawałem się tak łatwo.
Tym razem otrzymałem 2 litry 65% trunku co mogę uznać a sukces :) Nie wiem co wcześniej robiłem źle, bo wszystko według przepisu "zbożówka dla domowych smakoszy" ale może albo źle odczytywałem ph albo odczytywać go nie umiem... :(
10 dni fermentacji, drożdże R.E. trochę pożywki, 2 multiwitaminy, filtracja na worku od 98% i do szybkowarka. (niestety nie mam warunków na zabawę porządną kolumną, muszę się zadowolić pot-stilem)
Wyrób puszczony przez tubke filtracyjną z węglem, kielkonek na spróbowanie, a następnie do 2 litrowej szklanej buteleczki, dodałem płatki dębowe whisky od 98%, zakorkowałem prawdziwym koreczkiem i drugiego dnia na boczek i spodziewam się na święta wielkanocne pierwszorzędnego trunku ;)
Na razie pokończyły sie enzymy i w zasadzie wszystko, ale myśle że na wiosne znowu zrobie zakupy u kolegi i znowu pobawie sie w prawdziwy trunek :)
Mam smaka na te co kolega polecał na jęczmieniu i kukurydzy ;P
Pozdrawiam wszystkich enzymomaniaków!

[ Dodano: 2014-01-27, 14:50 ]
Acha... zapomniałem w końcu podzielić się najdziwniejszymi spostrzeżeniami własnymi a dokładniej - na śrucie z najzwyklejszego zboża ze wsi wyszło mi dużo lepiej niż przy 3 próbach na mące. Jak dla mnie według tego co inni koledzy piszą to troche dziwne...

Ps. gdyby ktoś z moich okolic potrzebował śruty na próbę śrutową, to mogę pomóc ;)

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2014-01-27, 21:26

xandiev pisze: Acha... zapomniałem w końcu podzielić się najdziwniejszymi spostrzeżeniami własnymi a dokładniej - na śrucie z najzwyklejszego zboża ze wsi wyszło mi dużo lepiej niż przy 3 próbach na mące. Jak dla mnie według tego co inni koledzy piszą to troche dziwne...
Cieszę się że komuś moje wypociny pomogły.
Co do twoich spostrzeżeń to muszę powiedzieć że tak naprawdę nie ma znaczenia jakiego zboża użyjesz gdyż wszystkie zawierają około 60 paru procent cukru. Jedne mniej inne więcej. Mąka z tematu typ 650 to nic innego jak drobno zmielona pszenica. Musiałeś wcześniej popełnić jakiś błąd. Ziarno im drobniej zmielone tym łatwiej scukrzyć. Optymalny wydaje mi się typ 2000 ze względu na łatwiejszą filtrację ale niestety taka mąka jest u nas bardzo droga dlatego zadowalam się najtańszą mąką 650 ;)
Tak na marginesie to od 23 do 26 stycznia 2014 była po 1,09 za kg więc nie omieszkałem sobie 100kg zakupić ;)
Jeśli chcesz to zobacz mój poradnik z serii "łopatologicznie co i jak" odnośnie kukurydzy.
Tu masz LINK
Pozdrawiam

eM

xandiev
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-10-22, 09:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: xandiev » 2014-01-29, 08:09

Tak, na pewno musiałem popełnić wcześniej jakiś błąd...
Ostatnim razem dłużej podgrzewałem zacier w pierwszej fazie, ale nie liczyłem ile, wiec dokładnie nie mogę tego potwierdzić.
Z Twojego sposobu na kukurydzę na pewno skorzystam :) Już miałem na to smaka wcześniej i miałem się za to zabrać ale nie miałem skąd wziąć kukurydzy... Chociaż do wszystkich innych zbóż miałem dostęp... Nawet mam już odpowiednie drożdże z enzymem ;)
Zajebiaszczy masz natomiast pomysł z workiem filtracyjnym i obciętą butlą :)
Ja sie męczyłem wieszając worek filtracyjny na rurze pod sufitem... Normalnie jak teraz sobie o tym pomyślę to robiłem to jak "bono-eugenio"... ;P
Muszę skombinować taką butle :)
Jeszcze raz pozdrawiam! :)

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2014-01-29, 11:27

@ xandiev
Butlę taką dostaniesz za około 20 zł może taniej. U mnie w Łodzi bez problemu w makro chyba za 16 zeta kupiłem + drugie tyle za wodę. Ale było to już jakiś czas temu.
Teraz korzystam z jeszcze większego filtra który mocuje na beczkę. Taka płachta co schodzi prawie do połowy beczki 120 litrowej. Na raz da się wlać około 40L także filtracja zasuwa aż miło. Problemem jest tylko ciężar ale odpowiednie wzmocnienia i dobry sznurek do wspinaczek dają radę ;)
Może kiedyś wstawię z opisem jako sprzęt do filtracji. Na razie czeka mnie skończenie relacji z zacierania Topinambura :)
Pozdrawiam

eM

xandiev
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-10-22, 09:21
Lokalizacja: Lublin

Post autor: xandiev » 2014-01-29, 15:19

Hmmm... Pomysłowy z Pana człowiek Panie Anty-Obywatelu ;P
Jak będziesz miał miał dłuższą wolną chwilkę to poproszę o fotki jak to wszystko wygląda ;P
Kiedyś myślałem nad wykorzystaniem butelki po wodzie 5l ale strasznie to miękkie było i zrezygnowałem. Postaram sie znaleźć taką butle jak u Ciebie, myślę że na moje potrzeby wystarczy ;)

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2014-02-22, 22:36

em pisze: Może kiedyś wstawię z opisem jako sprzęt do filtracji.
Chcę zacząć zacieranie od mąki i kompletuję sprzęt. Czy mógłbyś na szybko podpowiedzieć jaka tkaninę stosujesz na worek filtracyjny?

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2014-02-24, 10:13

Jak kompletujesz sprzęt to to się napewno przyda do kupienia jak na zdjęciu w firmie.
Załączniki
worek filtracyjny.jpg

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2014-05-05, 13:14

Niestety ale taki worek może nie zdać egzaminu z mąką. Jest przezroczysty a co za tym idzie pewno przepuści większość do środka. Owoce tak ale mąka nie bardzo. Poza tym nie można tego zamknąć a w domowych warunkach zapach będzie dość intensywny. Jeśli masz osobny pokój to jakoś przejdzie ale jak bloki i łazienka albo kuchnia to trzeba zakryć szczelnie ;)

Ja używam zwykłej bawełny pościelowej. Dokładniej stare prześcieradło wzmocnione uszami z grubych pasków tkaniny. Przez uszy przeplatam sznurek do wspinaczek (linka fi=4mm) który wytrzymuje ciężar do 120 kg. Może być cieńszy albo jakikolwiek inny byle by wytrzymał z 40 kg. To wszystko zaplatam bardzo mocno wokoło beczki. Na beczce mam wypusty więc owijam wokoło nich. Jeśli korzystasz z popularnych niebieskich to możesz wypalić parę dziur by przeplatać sznurek.

Od czasu do czasu trzeba tam zagmerać. Sztywna łopatka do patelni nadaje się doskonale. Filtracja około 100L zacieru zajmuje mi ~ 7 dni.
Pozdrawiam

eM

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-12-18, 22:03

Robiąc zaciery na mące zawsze dodaję pożywkę przy zadaniu drożdży.
Wiem, ze niektórzy koledzy robiący na śrucie pożywki nie dodają.
Robił ktoś zaciery na mące bez dodatku pożywki? Drożdże przerabiają taki zacier bez problemu?
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2015-12-18, 22:48

Ja robię na Fermiolach i nie daję pożywki ani nie zakwaszam i po ok 4 dniach jest już po, potem worek, 1-2 dni na ustanie osadu i do gara. Chociaż ostatnio robiłem na samym słodzie i pracowało chyba z 6 dni. Rurkę fermentacyjną zakładam dopiero pod koniec bo by wodę z niej wydmuchało.
Na 4kg. maki daję 1kg. słodu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darekint, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-18, 23:26

Brak pożywki, to potencjalnie szansa na zwiększenie się ilości siarkowodoru wyprodukowanego przez drożdże.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości