Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-04-27, 21:39

Wiertarka i mieszadło wystarczy. Podczas dodawania enzymu scukrzającego skorzystaj ponownie z wiertarki.
OLO 69

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-04-27, 21:46

Te kluchy to problem rzeczywiście dlatego w miarę najprościej sypać po trochu, rozrzucać powiedzmy cienko po sporej powierzchni niż wsypać od ręki wszystko na raz, no i porządnie mieszać. Wiertarka i mieszadło sobie poradzi, choć jeśli powstało dużo kluch warto dłużej pomieszać. Mieszadło bywa zbawienne ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2016-04-28, 08:05

Warto zwrócić uwagę w którą stronę kręci się mieszadło.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-04-28, 09:12

Mieszadlem od wiertarki mieszam w obie strony ale takim z łopatkami to musi tak, aby podrywało zacier w górę.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-04-28, 09:37

Mieszadło mam fajne do takich spraw bo ma zaostrzone krawędzi i sieka wszystko aż miło. Porównywał ktoś wydajność mąki do śruty pszenicznej? Dodam, że będę gotował gęste.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-04-28, 21:54

U mnie z mąki wychodziło średnio około 10% więcej spirytusu niż ze śruty.
OLO 69

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2016-04-29, 07:35

Fuutro a ja mam odmienne doświadczenie. Zanim odkryłem ze można przełączyć w drugą stronę to pływającą po powierzchni mąkę wir tylko rozpychał na boki tam mąka się zbrylała i musiałem kluchy rozgniatać łyżką na ściankach garnka. To był najbardziej wkurzający moment w zacieraniu. Jak odkryłem, że w drugą stronę inaczej działa, jest lepiej. Wir porywa mąkę z powierzchni i mieszadło rozprawia się z nią w głębinach :D .Można popróbować co komu bardziej pasuje. Ja się zafiksowałem i za nim przyszło mi do głowy że można zmienić kierunek obrotów to się męczyłem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darekint, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-04-29, 08:31

Zostaje sprawdzić przy najbliższej okazji ;) Z bryłkami szybko radzę sobie za pomocą cedzaka (i zasadniczo zacieram tylko śrutę, którą staram się uzyskać drobną), po prostu je łapię a rozpędzony zacier sam je rozkrusza dość szybko.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez fuutro, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2016-04-29, 09:24

Najprościej jest ze słodem potem śruta, a z mąką najgorzej. Aby łatwiej się rozpuszczało a potem filtrowało mieszam mąkę pół na pól z mąką razową. Aaa rozumie, masz technikę na rozpędzenie zacieru, u mnie to się nie sprawdziło bo mam garnek 21l więc 15l wody plus 5kg. zboża robi się 2cm od rantu i na żadne ekstremalne ruchy nie mogę sobie pozwolić.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darekint, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-04-29, 10:22

Ja sobie sprawiłem garnek 44 litry (średnica wewn. 45cm, wysokość 28cm i mieszadło z 4 łopatkami po 20cm), wlewam do 28-30 litrów wody i do ok 8kg (w porywach 10kg) śruty - wtedy się nie przelewa nigdy przy mieszaniu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

amateur
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-03-15, 18:10
Lokalizacja: to mam wiedzieć

Post autor: amateur » 2016-04-30, 20:59

A co myslicie o ugotowaniu tego w parniku 200 litrowym. Mam takowy na działce, nowy prawie nie używany. Mozna tam wodę zagotować i później heja z mąką. Tylko cedzenie tego będzie trwać wieki... :|
A gdzie tu jest śpirytus????

zylek234
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2016-03-23, 16:03

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: zylek234 » 2017-04-14, 20:12

Witam, jestem świeży i mam takie pytanie czy do zimnej wody z enzymami upłynniającymi dodawać mąkę czy do ciepłej wody gdy osiągnie 70-90 stopni.
:)

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: kwik44 » 2017-04-14, 20:38

Ja dodawałbym do zimnej. Ale jak masz dobre mieszadło i wiertarkę to roztrzepie i w ciepłej. Pamiętaj, żeby dodać pożywki do zacieru z mąki. Sama mąka jest za uboga w składniki odżywcze i fermentacja potrafi się zatrzymać.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: Citizen Kane » 2017-04-14, 21:37

Ja dodaję do gorącej. Wsypując mąkę mieszam blenderem, ale trochę kluch i tak się robi.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)

Post autor: radius » 2017-04-15, 07:44

Ja także wsypuję mąkę do gorącej wody z dodatkiem enzymu a do mieszania używam mieszadła do farb i wiertarki. Kluch jeszcze nigdy nie uświadczyłem :mrgreen:
Spiritus flat ubi vult

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości