Strona 1 z 1

Tanie enzymy ze sklepu X a znacznie droższe enzymy od 98%.

: 2013-06-16, 17:41
autor: DulfLingren
Wykonałem kiedyś zaciery na enzymach od 98%, nie liczyłem wydajności ale
mimo filtrowania byłem z wydajności zadowolony, nie wspomnę o jakości
(dodatek 2 kg razowej mąki żytniej z Bomi), było to na pot-stillu.
Kilka m-cy temu skusiłem się znacznie tańsze enzymy, z obliczeń wynikło, że w zacierze końcowym było 6% alkoholu, zamiast 11-12... Było to na drożdżach Gamma Hefe. Poza tym syf, mimo, że było robione na kolumnie.
Zostało mi sporo tych enzymów, jak myślicie: zrobić zacier i dać je wszystkie do niego, żeby ich nie marnować, czy dać se spokój?
Czekam na zamówione ponownie od 98 % enzymy i fermiole.

Tak poza tematem nijako dodam, że smak tej wódeczki z mąki razowej oraz zwykłej, pszennej i żytniej powalał (na kolana) dlatego chciałbym to powtórzyć.