Nastaw na kiełkującym zbożu

MoistvonLipwig
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2012-07-31, 22:49
Lokalizacja: Scyzorland

Nastaw na kiełkującym zbożu

Post autor: MoistvonLipwig » 2013-06-22, 21:44

Witam
Był taki pomysł, żeby zrobić nastaw na zbożu, tzn. jak do wina ze zboża tylko później puścić to przez kolumnę. W tym celu przepłukałem to zboże (żyto) i z braku wody zostawiłem w beczkach na 3 dni. Żyto spęczniało a to na wierzchu wykiełkowało.
Pachnie tak średnio.
I pytanie, czy jest sens to ratować? Tzn płukać i nastawiać? Planowałem dodać cukru wg przepisu na żytnie wino ale teraz się zastanawiam czy nie popsuję cukru.
A może zadać enzymy (ale nie mam ich wiec musiałbym kupować - kilka dni kolejne zwłoki)
Doświadczeń z zacieraniem nie mam żadnych.
Dzięki z góry za podpowiedzi

nautes
50%
50%
Posty: 122
Rejestracja: 2011-05-28, 15:48

Post autor: nautes » 2013-06-23, 00:12

Hmm.... Z braku wody...

Wylej. Szkoda roboty. Zamów enzymy i zrób nowy zacier.
Przy takiej temperaturze zakiszone na pewno się zresztą już zepsuło.


Lub zrób "glukozówkę".


Pozdr.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-06-23, 13:50

Ja bym dodał trochę cukru żeby sprawdzić czy nie ruszy na dzikich. Jeśli tak to jeszcze kilka małych porcji cukru i na rury.
Możesz jeszcze wykorzystać ten przepis http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html, ale wpierw upewnij się czy ziarno nie zaczęło się już psuć.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-06-23, 14:53

Smak, a raczej leki posmak kiszonki, czy zielonego słodu mi pasuje, ale ja jestem w mniejszości, podobne posmaki towarzyszą też zacierom z mąki kiedy się nie destyluje bezpośrednio po fermentacji alkoholowej, tylko przetrzyma jeszcze kilka dni, podobno to wpływ fermentacji mlekowej, która się zaczęła. Czy coś ci wyjdzie tego nie wiem, ale nawet jak wyjdzie bardzo mało alkoholu to trzymaj osobno niech dojrzewa po destylacji, kiedyś może się przydać jako blend do jakiegoś trunku imitującego whiskey, albo do picia bezpośredniego, jeśli taki smak ci przypasuje.

BartekBartek1
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2013-02-01, 23:36

Post autor: BartekBartek1 » 2013-06-25, 22:39

Witam. Ja ostatnio zrobiłem zacier Jack Daniel's z własnego słodu, którego nie wysuszyłem i zaszła w słodzie fermentacja mlekowa co było czuć w późniejszym destylacie. Odbijało się zmywaczem do paznokci, ale zaprawiłem sokiem jabłkowym i rodzynkami i było :slinka :D Dlatego do zrobienia zacieru należy używać dobrych produktów, żeby otrzymać jakościowy produkt końcowy. Pozdrawiam Bartek :D

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-06-26, 15:49

Aceton, to raczej efekt fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

piter77
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2013-01-01, 13:46
Lokalizacja: ziemia radomska

Post autor: piter77 » 2013-06-28, 22:05

A gdyby tak panowie narwać kłosów zboża prosto z pola i zrobić z tego nastaw cukrowy. Do żniw jeszcze trochę, a te łany tak kusza zapachem...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez piter77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2013-09-19, 00:00

Miałem okazję smakować kielonka % z nastawu na pszenicy. Na 220 litrów wiadro spore pszenicy sypie i jak skiełkuje dodaje cukier jak do cukrówek. Fermentacja bardzo burzliwa.
Smak jak i nuta zapachowa wyczuwalna pszeniczna,ale papraniny jest sporo.

sirbenjamin
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2013-12-30, 00:00

Post autor: sirbenjamin » 2014-01-18, 13:49

Ech chyba jako początkujący też coś podobnie zepsułem. a miało być tak prosto...
Pszenica i kukurydza podlane wodą zostawione na 2 dni. Potem ziarno wysuszone w piekarniku i wrzucone do balonu z drożdżami z enzymem (specjalne do whiski). Po 9 dniach bulgotania (raz na ok minutę w odpowietrzniku) pachnie jak ze ścieku i alkocholomierz wskazuje chyba zero (mała dokładność pomiaru). Da się to uratować czy do kanału? Podpowiedzcie.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-01-18, 14:07

To Ci raczej kisło niż fermentowało. Podejrzewam, że w tym Twoim nastawie nie było praktycznie nic cukru, bo skąd, że zboża z piekarnika? W jakiej temp. to zboże prażyłeś?
Trzeba było dodać trochę cukru do tego nastawu, to po destylacji mógłbyś otrzymać coś ciekawego.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-18, 21:04

@sirbenjamin, jeśli chcesz zrobić whisky, to powinieneś zesłodować zborze, lub je zatrzeć.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

sirbenjamin
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2013-12-30, 00:00

Post autor: sirbenjamin » 2014-01-18, 23:38

Chyba spaprałem sprawę... Zastanawiam się czy może przedestylować trochę na próbę czy dorzucić cukru i poczekać na efekt? Ale to może całkiem bez sensu... Napiszę co mi wyszło.

[ Dodano: 2014-01-19, 22:25 ]
Poszło wszystko do ścieku...
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 11:30 przez sirbenjamin, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości