Blg jak i co?

jwara99
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2013-05-20, 16:53

Blg jak i co?

Post autor: jwara99 » 2015-01-10, 17:37

Może mi ktoś napisać o co kaman z tym Blg? Jakie powinno być na starcie i jaki ma wpływ czy większe czy mniejsze na zacier?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jwara99, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-01-10, 19:03


jwara99
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2013-05-20, 16:53

Post autor: jwara99 » 2015-01-10, 19:33

Dziękuję za linka ale nie znajduje tam odp.na swoje pytanie.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2015-01-10, 20:24

Czytaj forum. Na start maks. 25, im wyższe tym drożdżom trudniej zacząć pracę. Koniec fermentacji jest przy umownych -3,-4 bo alkohol obecny w nastawie po fermentacji obniża gęstość i fałszuje pomiar.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-01-10, 20:31

Wyższe oczywiście daje też możliwość uzyskania większego stężenia alkoholu w nastawie czy zacierze ale sa ograniczenia związane ze startem fermentacji oraz odpornością drożdży - zbyt duża ilość etanolu w końcu je ubije i jak dasz za wiele cukru to będzie to marnotrawstwo. Jak zaczynasz to po prostu trzymaj się tego co napisał producent drożdży na opakowaniu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jwara99
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2013-05-20, 16:53

Post autor: jwara99 » 2015-01-10, 22:36

No super dziękuję za info. Dzisiaj wystartowałem z 17 Blg i rozmyślaniem czy nie dać więcej cukru, ale ze z jednej paczki poszło to może lepiej nie.
Ostatnio zmieniony 2015-01-10, 22:46 przez jwara99, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-01-10, 23:09

A co za nastaw masz? Jakie drożdże, ile cukru? 17 Blg to nie jest za wiele, nawet bodaj drożdże do pieczenia powinny to łyknąć.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jwara99
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2013-05-20, 16:53

Post autor: jwara99 » 2015-01-11, 08:57

20 kg na 85l i jedna paczka Okowita 24.
w sumie to kupiłem 24 kg ale ze nigdy na tych grzybach nie robiłem to dałem mniej.
A jak zrobiłem 19kg na 75 l to braklo 9l do 2 pełnych załadunków wiec dałem 20 kg i 85l.

Blg jest po dobie 12 wiec dołożyłem 1kg.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jwara99, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości