Przepis na whisky

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-02-25, 10:41

JemiolaSeba - woda z torfu daje maksymalnie 1-2 ppm fenoli. Więc raczej podkładu kolejowego z samej wody nie będzie. browar.biz ma worki 25kg za 120 zł słodu 35-45 ppm. Z tego zostanie pewnie ze ~20 ppm fenoli w finalnym produkcie. Możesz dodać ekstraktu torfowego, albo dodatkowo dowędzić słód.

kwik44

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-02-25, 10:43

To zabawa z wodą chyba kompletnie niepotrzebna...

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-02-25, 10:52

I tak i nie. Woda z torfu jest miękka i lekko kwaśna (były posty). Nie wiemy (dokładnie) jak wpłynie na fermentację ale takiej też używają Szkoci z Islay. Wiadomo - trunku szkockiego nie podrobimy ale możemy próbować się "zbliżyć" ;)

kwik44

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2016-02-25, 11:06

Nie wiem ile kosztuje. Zadzwoń do nich czy mają i po ile: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4870
mają spory wybór słodów bo i takie dedykowane pod wódki.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-02-25, 12:30

Kupiłem filtr stożkowy i już filtruje. Nie leci szybko, ale strużka jest regularna. Co chwilę trzeba wywalić słód.
Tak wygląda w kieliszku:

Obrazek

Chyba jeszcze trzeba wyklarować ;)

Chyba destylowanie znów przeciągnie się o tydzień. Jak myślicie? Może nadaje się na grzałkę?

Smak kwaśny, zapach "chlebkowy", lekko piwny ;)

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-02-25, 20:22

Ja bym już tego więcej nie klarował - ewentualnie na noc na zewnątrz aby się samo ustało i w weekend na rury.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-02-25, 20:29

Dzięki za odpowiedź ;)
Czekam na na przefiltrowanie reszty. Aktualnie mam 12L i wygląda na to, że będę musiał dolać trochę wody RO, żeby przykryć grzałki :/ Spodziewam się, że uzyskam 15L do jutra rana.

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-02-25, 20:39

Czy z tym klarowaniem to nie przesadzacie troszeczkę?
Po destylacji będzie klarowne. (raczej) :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2016-02-25, 21:03 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-02-25, 20:44

Mi chodzi o przypalenie grzałek, a raczej chciałbym tego uniknąć ;)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-02-25, 20:52

Chłopaki jak najszybciej na rury.
Nie trzeba klarować, wystarczy z grubsza zlać znad osadu.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2016-02-25, 21:02

Zacier ciężko "sklarować" filtracja mechaniczna jak najbardziej i jak @Legion pisze...

pozdrawiam 98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-02-26, 08:13

Ile Ci kolego wyszło gotowego zacieru z tych 20 litrów wody? Zastanawiam się ile mogę spodziewać się gotowego płynu z moich dwóch zacierów po 9kg kukurydzy i 27l wody.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-02-26, 09:00

Wyszło mi 13L płynu i już prawie nie kapie. Będę musiał dolać osmozy do 20L co najmniej. Niestety okazało się, że przez weekend będę zajęty i nie będę miał czasu na odciskanie i ponowne filtrowanie, więc to co zostanie pójdzie na kompost :/ Następnym razem wysladzanie, może będzie lepiej ;)

boxer1981228
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2015-02-12, 15:36

Post autor: boxer1981228 » 2016-02-26, 16:51

A ja tam poszedłem za wskazówkami @magas-a ;) I nie wiem czy ten słód torfowy to był dobry wybór. No ale teraz to już za późno.

[URL=http://]http://forum.aabratek.pl/viewtopic.php?f=21&t=60[/URL]

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-02-26, 20:14

Jedno pytanie organizacyjne :)
Mam 14,5L zacieru i 5L osmozy nie spowoduje dużego pienienia w kegu 30L? Czy muszę kupić espumisan i wrzucić do kega?

Marnie wyszło jeśli chodzi o wydajność:
- 100ml(90%) rozpałki i przedgonu
- 820ml(60%) serca
- 60ml(40%) czegoś
- 800ml pogonow odbieranych od 30% do 20%

Zapach świetny, słodko, miodowo, chlebkowy ;) Jakość dla mnie superowa, niestety mało wyszło(z 7kg slodu Pale Ale) :/
Nie wiem co zrobić z tymi 60ml czegoś - zapach ładny, ale czy wlać do serduszka? Chciałbym teraz zaprawić płatkami moczonymi w białym słodkim winie. Co myślicie?

Po pierwszej setce kolejna miała moc już 70%, czyli znaczny spadek zaraz po rozpałce :roll:

Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2016-02-27, 21:21 ]
Możecie napisać jakie wyniki(ilościowo) osiągaliście? Chciałbym porównać z moimi. Muszę poszukać błędu jaki popełniłem. Zapewne coś z zacieraniem poszło nie teges.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości