Przepis na whisky

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2017-10-20, 16:51

Masz dokładną odpowiedź w poście Legiona na stronie 17. Wcześniej zbynek też pisał jak by cały proces przeprowadził. Ja w międzyczasie znalazłem jakąś stronę, adresu nie pomnę :(, gdzie ktoś zebrał informacje o zacieraniu (ale nie tylko) w poszczególnych destylarniach. Królują faktycznie 3 wody. aczkolwiek niektórzy robią 4... Można wręcz wyliczyć która destylarnia ile wody zużywa na jeden wsad słodu ;)

Talisker
Mashing Mash Tun 1 lauter type with a copperdome installed in 1998
Mash Size
First Water 64°C
Second Water 75°C
Third Water 85°C
Fourth Water

Caol Ila
Mashing Mash Tun 1 cast iron, steel bottom, copper top, Lauter
Mash Size 11.5 tonnes
First Water 42,000 litres at 68.5°C
Second Water 13,500 litres at 76°C
Third Water 44,000 litres at 79°C
Fourth Water n/a

Ardbeg
Mashing Mash Tun 1 stainless steel, semi-Lauter
Mash Size 4.5 tonnes
First Water 17,000 litres at 64°C
Second Water 8,000 litres at 82°C
Third Water 17,500 litres at 90°C
Fourth Water n/a

Lagavulin
Mashing Mash Tun 1 made of stainless steel, Lauter
Mash Size 4.32 tonnes
First Water 16,400 litres at 69°C
Second Water continuous process (5,000 litres at 68°C added
Third Water continuous process (18,000 litres at 68°C - 78
Fourth Water n/a

Laphroaig
Mashing Mash Tun 1 made of stainless steel, Lauter
Mash Size 8.5 tonnes
First Water 37,000 litres at 67°C
Second Water 16,000 litres at 85°C
Third Water 32,000 litres at 85°C
Fourth Water n/a

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Przepis na whisky

Post autor: Fermiol » 2018-02-11, 11:19

Skąd polecacie słód wędzony torfem? Jak szukam to albo niedostępny albo jest napisane, że wędzony drewnem bukowym :?

amplexus
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2006-05-21, 11:47

Re: Przepis na whisky

Post autor: amplexus » 2018-02-11, 11:50

Może i mniej ppm fenoli niż Castle Malting, ale przynajmniej dostępny ;) http://www.vikingmalt.pl/produkt/slod-w ... orfem-25kg
"Filateliści to też debile, przecież znaczki są za grosze na poczcie."

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Przepis na whisky

Post autor: Fermiol » 2018-02-11, 13:37

Dzięki :D

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-18, 08:09

Czy ktoś próbował może zacierać taki słód?

Próbowałem już różne z Bimberhobby i Castle Malting ale szukam czegoś mocniejszego.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2018-04-18, 08:50

Mając 53 ppm fenoli na pewno będzie fajny :wink:
Cena wysoka, ale zawsze można zatrzeć 50/50 z kukurydzą lub z jęczmieniem niesłodowanym.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-18, 09:10

25 kg zamówione. Cena wysoka ale bez przesady - hobby pt. whisky musi kosztować :). To ma być pod singla więc dodam tylko ok. 20% Pale Ale.

Zdam relację po wszystkim :)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2018-04-18, 10:56

Też jestem ciekaw, co wyjdzie :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-18, 14:00

Eksperymentuję od jakiegoś czasu z różnymi proporcjami słodów głównie Castle Malting Whisky 35 ppm, Pale Ale i pilzneński.
Niestety nawet na 100% zasypu słodu 35 ppm nie zbliżyłem się do aromatów szpitalnych czy podkładów kolejowych.

Może to tez kwestia dojrzewania. Wcześniej używałem szczap dębowych o różnym stopniu tostowania czy opalania. Dopiero parę miesięcy temu dorobiłem się beczki 30l (trochę za mała i już pełna...). Zalałem ją 3 różnymi destylatami (50% pale ale / 50% Castle, 70% pilzneński / 30% Castle i 100 % Castle 35 ppm) które wcześniej znajdowały się w słojach z opiekanym dębem.

Najbardziej aromatyczny był najświeższy destylat 100% 35 ppm - ale był to aromat raczej miodu wrzosowego czy gryczanego a nie podkładów kolejowych, choć na finiszu czuć lekko wędzone śliwki i trochę węgla czy popiołu - ale bardzo delikatnie.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2018-04-18, 19:18

A fermentujesz razem z młótem?
Pozdrawiam
Darek

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-04-18, 20:35

Nie będziesz miał smaków "aptecznych", "lizolu" etc. Musiałbyś mieć słód wędzony torfem z nad morza... Takim co na niego wiatr niesie morską wodę. Nie widziałem takiego, a już na pewno u nas. Rozmawialiśmy, chyba nawet w tym temacie o tym z 1,5-2 lata temu... Stąd zwykle wyspiarskie whisky (bo nie wszystkie destylarnie, nawet na Islay o ile pamiętam, używają słodu wędzonego torfem z wysp) są właśnie lizolowe/apteczne a te "z lądu" nie. Mimo, że te drugie też potrafią być silnie torfowe.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-18, 21:09

Fermentuję z młótem ale destyluję po przefiltrowaniu. Islay to właśnie moje klimaty aczkolwiek mam też kilka ulubionych singli bardzo łagodnych lub gdzie klimaty dymne są tylko delikatnie zaznaczone.

Nie mam płaszcza żeby destylować z młótem ale tak czy inaczej nie chcę chyba iść w tym kierunku. Chcę eksperymentować trzymając się pewnych ram.

Mój singiel (pomimo krótkiego leżakowania w beczce i braku "lizolu") jest DLA MNIE zdecydowanie ok, ale jeśli ktoś osiągnął klimaty szpitalne bez użycia "torfu znad morza" to proszę bardzo o jakieś wskazówki :cheers .

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2018-04-18, 22:41

Ja używam słodu oferowanego przez Bimber hobby opisującego swój słód jako słód wędzony strong o zawartości fenoli na poziomie 20-40ppm.
Gdy fermentuje go z młótem i filtruję przed destylacją, destylat jest wyraźnie ziemisto dymny. Oczywiście nie zastąpi ta laphroaiga dlatego, że woda użyta do zacieru nie jest torfową wodą z Islay pozbawiona twardości i bogatą w garbniki. Ale kilka osób pijących ten destylat stwierdziło że nieźle daje dymem :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2018-04-19, 09:30

W okolicach Kołobrzegu Bałtyk wyrzuca torf - chyba ktoś na tym forum wędził tym torfem słód - nawet próbowałem młodziznę z takiego słodu i waliło fajnie :D . Ja sam mam tego torfu trochę, ale jeszcze nie zbudowałem infrastruktury do wędzenia :oops: Btw, ciekaw jestem, jak się taki destylat układa z czasem?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-19, 13:00

Hmmm mam wędzarnię z dymogeneratorem ale musiałbym użyć suchego torfu. Czy zwykły torf ogrodniczy (bez sztucznych dodatków) po wysuszeniu nadałby się do dodatkowego uwędzenia słodu?

Już pal licho szpitalne zapachy - rozumiem, że te tylko z nadmorskiego torfu.

A co mi tam, dzisiaj wysuszę w sobotę zrobię próbę czy się pali a w przyszłym tygodniu uwędzę i zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości