Przepis na whisky

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-28, 14:36

Strzegomski ma chyba do 10 ppm. Moja surówka z CastleMalt 35 też pięknie daje torfem i smołą, mam 30 l. zjechałem tak do 2 - 3% Chyba już się nie wykręce od fermentacji z młótem. :D Jutro przepuszczę suróweczkę przez rurę na samej miedzi. :cheers
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Re: Przepis na whisky

Post autor: Pietro » 2019-01-28, 14:52

ssg_08 pisze:
2019-01-28, 14:36
Chyba już się nie wykręce od fermentacji z młótem. :D
Wkręć się jeszcze do destylacji z młótem, aromaty będą jeszcze mocniejsze :smile5
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-29, 10:10

Pietro, nie kuś :D Czy właśnie po to pięknie wypolerowałem kega na lustro żeby teraz zamknąć go w płaszczu? :lol:
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-01-29, 16:39

Nie zamykaj, puść pierwszy raz na ogniu (taboret gazowy) tylko trzeba kega w gar ze słoną wodą wsadzić i pomyśleć jak elektrykę wymontować, zabezpieczyć.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-29, 17:54

Grzałkę mam na dwóch przepustach przez ścianę kega, wystarczy wykręcić i zaślepić otworki śrubami na uszczelkach :D Gar też by się znalazł taki że keg się zmieści, niestety gar obłazi z ocynku, trzeba by kega postawić na podkładkach. Pozostaje kupić taboret :D heh. taniej wyjdzie niż płaszczyk i ile mniej roboty :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2019-01-29, 18:19

Stawiałem bez podkładek, są jakieś dziury w kegu na dole, a keg ma rant, ale grzeje głównie bokami, wodę solić tak długo aż sól przestanie się rozpuszczać w ciepłej wodzie (roztwór nasycony) to podniesie lekko temperaturę wrzenia wody.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Przepis na whisky

Post autor: wawaldek11 » 2019-01-29, 18:20

Z dobrym skutkiem gotowałem na czymś takim download/file.php?id=5644
Grzałka 2kW.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Re: Przepis na whisky

Post autor: Pietro » 2019-01-29, 20:59

Do gęstego można też wykorzystać bełkotkę, nic się nie przypali.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-29, 22:14

Bełkotkę czy płaszcz trzeba by zbudować, chyba najpierw spróbuję wykorzystać ten sagan z ocynku :D Gar ma 52 cm średnicy i 45 wysokości, no jak szyty na miarę pod kega :D A pod dolną kryzę kega podłożę kawałki szamotek, mam takie 2x6x12cm, nie będzie kwasiak dotykał do żelaza :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-31, 07:51

Ostatni zacier zrobiony w sobotę zszedł już do -2,5 i jeszcze pracuje. Temperatura 25 st. C. Myślę, że to z powodu użycia większej ilości wody w stosunku do słodu. Zwykle lałem 3l/kg. Tym razem na 28 kg słodu dałem 96l wody, czyli 3,4 l/kg. Fermentuję jak zawsze z młótem. Lekko nieprzyjemny zapach (szambiaste nuty), który pojawił się na trzeci dzień po zacieraniu kompletnie znikł.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2019-01-31, 08:34

Twonk pisze:
2019-01-31, 07:51
Lekko nieprzyjemny zapach (szambiaste nuty), który pojawił się na trzeci dzień po zacieraniu kompletnie znikł.
Zakwasiło się. I tak powinno być ;) 3l wody/kg słodu to mało. Większość destylarni robi słabe "piwo" 3,5-4l/kg słodu, a nawet więcej. Pewnie finalnie ma to wpływ na smak destylatu. Słabsza brzeczka to mniejszy stres dla drożdży.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2019-01-31, 11:17

Twonk,
Zszedł Ci zacier do -2,5 Blg i jeszcze pracuje? Szczerze mówiąc najlepszy wynik fermentacji zacieru jaki kiedykolwiek udało mi się uzyskać to -1Blg. Zwykle zaciery u mnie kończą w przedziale +2,5 - 0.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-31, 12:01

No widzisz, u mnie też do tej pory max -1,5 no może -2 ale to nieczęsto, czasami stanęło na +2 a jak raz skisło za wcześnie to nawet na +6.

Teraz jedyne co zmieniłem to zmniejszyłem ilość słodu do zacierania. Do tej pory dawałem 32 kg na 96l wody, teraz 28kg / 96l. Chyba rzeczywiście drożdże mają bardziej komfortowe warunki pracy.

BLG mierzyłem wczoraj wieczorem, odcedziłem zacier na gęstym sitku - aż się pofatygowałem do domu po okulary - jak w pysk -2,5 (cukromierz z Gomaru), była jeszcze czapa młóta na wierzchu. Żeby nie było - odczyt po osiągnięciu 20 st. C ale z 24 w probówce temperatura spadła dosyć szybko.

Sprawdzę jeszcze dzisiaj ale nie spodziewam się że spadnie dużo więcej.

-4 to miałem jak pierwszy i ostatni raz w życiu zrobiłem cukrówkę żeby sprawdzić aparaturę.

EDIT: dopiszę jeszcze - zwykle BLG startowe mam 22 do 23; teraz miałem 19,5.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-31, 13:01

@Twonk
W życiu nie miałem takiego blg (-2,5) :brawo Mistrzu :D
Przy słodzie raz miałem równo 0 blg zazwyczaj spada max do 1 - 1,5 blg. Początkowe blg zazwyczaj 18 - 20 według cukromierza za 12,99 :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-31, 13:17

Chłopy, a sprawdzaliście wasze cukromierze na czystej wodzie?

Bo ja miałem już 3 i nawet ten ostatni za 30 złotych nie jest dokładnie skalibrowany :drinks

(podane wyżej wyniki są po korekcie)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości