Przepis na whisky

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2018-04-23, 18:33

Śrutujemy przed zacieraniem, Waldek lepiej powiedz co ci chodzi po głowie.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2018-04-23, 20:01

Twonk, jeśli mogę podpowiedzieć, do słodu nie trzeba dodawać słodu diastatycznego - ten zasadniczo służy do zacierania surowców niesłodowanych. A słody, które nie mają w swojej nazwie "diastatyczny" mają siłę diastatyczną co najmniej wystarczającą do zatarcia samych siebie, a nierzadko znaaacznie większą (nawet większą niż podaje producent, tak na wszelki wypadek).
Oczywiście dodatek słodu diastatycznego nie przeszkodzi, może najwyżej "rozcieńczy" wędzoność no i niepotrzebnie podniesie koszty :wink:
Btw. Warto dopytać o specyfikację z uwzględnieniem siły diastatycznej podanej albo w "L" (skala Lintnera) albo w WK (skala Windischa-Kolbacha). 35L = 106,5WK - to jest minimum, aby słód mógł zatrzeć sam siebie.

A co do Pietra, to z tego, co mi kiedyś mówił, on zacierał chyba jęczmień niesłodowany, ale może lepiej zapytać go, bo może wędził i to i to.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Przepis na whisky

Post autor: wawaldek11 » 2018-04-23, 21:07

magas pisze:
2018-04-23, 18:33
Waldek lepiej powiedz co ci chodzi po głowie.
Ogólnie - drobne eksperymenty :mrgreen:
Nie lubię za bardzo seryjnej i powtarzalnej produkcji. Zacierałem kilka lat temu już słód, pszenicę i kukurydzę. Robiłem owocówki - jabłka, gruszki, śliwki, winne grona, brzoskwinie, mirabelki. Rum też jest na rozkładzie. Z cukru, glukozy, fruktozy, mąki pszennej, żytniej, razowej powstawał spirytus na nalewki.
A dymnych klimatów jeszcze nie ćwiczyłem. Kończę właśnie dymogenerator w beczce i spróbuję podwędzić :wink:
Śrutowany na początek, bo mam obawy, że śrutownik bijakowy, do którego mam dostęp za bardzo wytrzepie dymne aromaty :)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2018-04-23, 21:24

Nie wytrzepie :lol: , tylko najpierw trzeba tyle godzin wędzić (dużo) by te aromaty były. Pietro jak nam słód wędził to pisał, że coś nie łapie, ja podpowiedzi z palca wyssane, może zwilżyć, później złapało, pytam Pietra co pomogło, a odpowiedź była krótka i prosta, cierpliwość.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-23, 23:26

Kowal, takie coś dostałem w info:

Moisture 5% max
Extract (0.7mm), as is 77.5% min
Fermentability 86.5% min
Fermentable Extract 67.0 min
Predicted Spirit Yield 405L/tonne min
Glycosidic Nitrile (GN) 1.0 g/tonne max
Phenol 53

Diastatyczny w ilości 5kg na 25 kg wędzonego chciałem dać na wszelki wypadek.

Przy wędzeniu raczej nie radziłbym moczyć bo dym + woda daje mocno kwaśny smak - info osobiście niestety sprawdzone.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-04-24, 10:12

Zacierałem ten z CatleMalt bez jakichkolwiek problemów. Wydajność w okolicy 80%. Natomiast 20% domowego słodu bez problemu zacierało ziarno niesłodowane. Gdzieś czytałem, że właściwie tylko 5% wystarczy.

A odnośnie wędzenia - mój dopiero po jakichś trzech/czterech godzinach zaczął pachnieć dymem.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2018-04-24, 10:43

W tej specyfikacji nie ma siły diastatycznej. Nie wiem, czy mocne wędzenie osłabia siłę diastatyczną, czy nie, w każdym razie osłabia ją wysoka temp. podczas suszenia słodu.
Kwik - 5-8% słodu zielonego może mieć taką siłę, ale suszony słód zawsze będzie miał ją mniejszą.
Inna rzecz to długość kiełkowania - słody "krótkie" (takie po kilka dni kiełkowane) są samozacieralne, ale nie mają dużej siły diastatycznej. Słody "długie" (12-14 dni) mają więcej enzymów, ale za to mniej skrobii, czyli są mniej wydajne pod wzgl. uzyskanego etanolu.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2018-04-24, 10:45

Ja wczoraj zatarłem 30kg słodu wędzonego strong z b.hobby w 96l wody. Ostatnio destylat był fajnie dymny. Zobaczymy co wyjdzie tym razem.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-26, 07:56

Zatarłem wczoraj 12,5 kg (połowę) słodu 53 ppm z 2,5 kg diastatycznego w 45 litrach wody. BLG wyszło 18 / 19 - chyba OK.
Czuć dosyć mocno dym oraz torf. We wtorek puszczę na rurki i wtedy dopiero zobaczę czy jest jakaś różnica w końcowym produkcie.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Przepis na whisky

Post autor: Seba1983 » 2018-04-28, 09:23

Robiłem kilka prób z wędzeniem słodów i ziarna ale po roku czasu najlepiej wypadł (w moim odczuciu) słód od bimber hobby - strong -smoked malt. To jedyny trunek, który po roku był na tyle dobry, że wypiłem wszystko :) :cheers

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-04-30, 07:55

Zatarłem druga partię w takich samych proporcjach i BLG wyszło 20.
Pierwsza partia na razie przefermentowała do BLG +1 ale jeszcze pracuje. Niestety muszę ją przefiltrować dzisiaj wieczorem i puścić na rury pojutrze. Mam nadzieję, że po przefiltrowaniu zacier jeszcze popracuje i zejdzie poniżej zera.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-05-02, 17:48

Przepędziłem pierwszą partię 12,5 kg słodu wędzonego + 2,5 kg diastatycznego. Wyszło 6l o mocy 74% + 0,4 l przedgonu (93%); mam jeszcze 0,2l pogonu ale był na tyle nieapetyczny, że nie ciągnąłem dalej. Ogólnie wydajność raczej spoko (jak dla mnie).
Aromat mocno wędzony, jednak nut szpitalnych na razie brak. Syn jak wszedł do bimbrowni to stwierdził, że pachnie grillowanymi śliwkami zawiniętymi w wędzonym boczku :)

W sobotę pójdzie na rurki druga partia.

Zapomniałbym, w piątek zatrę taką samą ilość słodu whisky strong z bimber hobby i będę miał bezpośrednie porównanie. Na chwilę obecną jednak wydaje mi się, że nie ma co przepłacać bo aromat wędzony z tego słodu 53 ppm nie jest powalająco silniejszy od tych dostępnych u nas.

Myślę, że spokojnie mogę teraz czekać na następna akcję beczkową Magasa. Do tego czasu powinienem mieć co najmniej 60l destylatu o mocy 55%.

Sorki za post pod postem ale nie potrafię scalić... stary jestem.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-05-03, 18:58

Dzisiaj na spokojnie wszystko ponownie pomierzyłem. Ostatecznie wyszło 5,9 litra 72%.
Rozcieńczyłem parę ml do 50%. Zdziwienie - słodkie, jakbym cukru dosypał. Mocno czuć taki "surowy" węgiel, nawet bardziej niż w laphro i silny aromat słodu, miodu wrzosowego i gryczanego. Jak wcześniej pisałem - szpitala brak. Oczywiście jest to na dzień dzisiejszy absolutnie niepijalne :) i o to chyba chodzi :mrgreen:

Mając na uwadze, że chcę to przeznaczyć na długie starzenie najpierw w beczce 30l (min. rok) a później 60l (jak Magas pozwoli - min. 3 lata) to zastanawiam się czy nie warto dolać trochę pogonów (mocny aromat spoconych górników po wyjeździe z kopalni i niepranych skarpet po tygodniowej wędrówce po Bieszczadach). Myślę, że destylat ma bardzo duży potencjał jednak będzie wymagał długiego starzenia.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Przepis na whisky

Post autor: Seba1983 » 2018-05-03, 19:07

Lej te pogony i dawaj do beczki. Za minimum rok zobacz co tam z tego będzie. U mnie po roku to był zupełnie inny trunek - pyszny aż zniknął cały :)

euphorbia1
60%
60%
Posty: 224
Rejestracja: 2014-02-05, 21:07

Re: Przepis na whisky

Post autor: euphorbia1 » 2018-05-03, 20:35

Czas w beczce zmieni to w ambrozję, potwierdzam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości