Przepis na whisky
Re: Przepis na whisky
Whisky sobie kupuje co jakis czas ale nie ma jak cos samemu sobie zrobic a i 30-50£ za butelke co troche wydawac to nie fajna opcja tanszych sie nawet nie oplaca pic
No I slodow jest tu do wyboru do koloru wszystkie mozliwe rodzaje chyba idzie kupic I to po bardzo dobrej cenie np za Maris Otter podobno bardzo dobry slod 22£ za 25kg place.
@Kwik44 te aromaty chce troche oszukac I poeksperymentowac ze slodami czekoladowymi I ciasteczkowymi otworzylem torebki I aromat maja piekny wczekoladowym jak sama nazwa mowi czuc fajnie gorzka czekolade I kawe a wciasteczkowym czuc ciastka/slodki chleb I miod podpatrzylem sposob na homedistiller dodaja nie wiecej niz 5% tych slodow.
Czytalem nawet ze wieksze kraftowe destylarnie znich korzystaja ale pierw musze zrobic zacier na samym slodzie zeby wiedziec wjaki kierunek sie kierowac.
Kolo siebie mam od cholery miejsc gdzie destylarnie/winiarnie sprzedaja "mokre beczki" czyli nadajace sie do zalania destylatem po bardzo dobrych cenach 150£-200£ max jedyny problem ze one maja od 100-300L
Jak kupie swoja pierwsza beczke to wlasnie jest plan zeby pierw ja zalac bourbonem albo rumem a pozniej wlac tam szkocka.
Znam tez jedno miejsce gdzie sprzedaja beczki po sherry I po whisky tyle ze one juz nie nadaja sie do zalania tylko na meble, sprzedaja tez tam "przeterminowane" alkohole jakies piwa/wina/szampany za cala skrzynke wina czyli jakies 10-12L chca pomiedzy 5-10£ plan jest tez zeby wlac to "przeterminowane" wino (wcale niesmakuje zle probowalem zciekawosci) potrzymac troche I pozniej to zalac zacierem ze slodu
Co do wczesniejszycy dwoch pytan moge tam do beczki raz dziennie zajrzec co sie dzieje zinfekcja no czy raczej lepiej je zostawic wspokoju?
I co ztym gryszpanem ?
No I slodow jest tu do wyboru do koloru wszystkie mozliwe rodzaje chyba idzie kupic I to po bardzo dobrej cenie np za Maris Otter podobno bardzo dobry slod 22£ za 25kg place.
@Kwik44 te aromaty chce troche oszukac I poeksperymentowac ze slodami czekoladowymi I ciasteczkowymi otworzylem torebki I aromat maja piekny wczekoladowym jak sama nazwa mowi czuc fajnie gorzka czekolade I kawe a wciasteczkowym czuc ciastka/slodki chleb I miod podpatrzylem sposob na homedistiller dodaja nie wiecej niz 5% tych slodow.
Czytalem nawet ze wieksze kraftowe destylarnie znich korzystaja ale pierw musze zrobic zacier na samym slodzie zeby wiedziec wjaki kierunek sie kierowac.
Kolo siebie mam od cholery miejsc gdzie destylarnie/winiarnie sprzedaja "mokre beczki" czyli nadajace sie do zalania destylatem po bardzo dobrych cenach 150£-200£ max jedyny problem ze one maja od 100-300L
Jak kupie swoja pierwsza beczke to wlasnie jest plan zeby pierw ja zalac bourbonem albo rumem a pozniej wlac tam szkocka.
Znam tez jedno miejsce gdzie sprzedaja beczki po sherry I po whisky tyle ze one juz nie nadaja sie do zalania tylko na meble, sprzedaja tez tam "przeterminowane" alkohole jakies piwa/wina/szampany za cala skrzynke wina czyli jakies 10-12L chca pomiedzy 5-10£ plan jest tez zeby wlac to "przeterminowane" wino (wcale niesmakuje zle probowalem zciekawosci) potrzymac troche I pozniej to zalac zacierem ze slodu
Co do wczesniejszycy dwoch pytan moge tam do beczki raz dziennie zajrzec co sie dzieje zinfekcja no czy raczej lepiej je zostawic wspokoju?
I co ztym gryszpanem ?
Re: Przepis na whisky
Możesz zaglądać. Odnośnie grynszpanu - jeśli już to tego będą ppmy. Przecież nie lejesz do kolumny kilku litrów kwasu... Za bardzo się przejmujesz drobiazgami
Re: Przepis na whisky
@Kwik44 wporzadalu dzieki za rady a jeszcze pytanko wieczko od beczki zdjac kompletnie czy wystarczy ta dziurka 2cm gdzie jest rurka fermentacyjna?
Wlasnie nastawilem bakterie mlekowe powinny byc gotowe za jakies 5 dni nimi zakarze zacier
Wlasnie nastawilem bakterie mlekowe powinny byc gotowe za jakies 5 dni nimi zakarze zacier
Re: Przepis na whisky
Jak otworzysz pokrywę samo się zakazi. Nie trzeba nic dodawać, tylko chwilę dłużej poczekać. Aż kożuszek zrobi się na górze.
Re: Przepis na whisky
Wystarczy ta mala dziurka tylko od rurki fermentacyjnej @kwik44 ? Czy beczka kompletnie musi byc otwarta ? Mam malych dzieciakow wdomu I im nie ufam ze tam czegos czasem nie wrzuca ostatnio jak cukrowke robilem to kawalki od kartonu mi do beczki wrzucili
Jak ta mala dziurka od rurki nie bedzie wystarczajaca zakaze bakteriami mlekowymi bardzo latwo sie je robi wdomu.
Jak ta mala dziurka od rurki nie bedzie wystarczajaca zakaze bakteriami mlekowymi bardzo latwo sie je robi wdomu.
Re: Przepis na whisky
Cudowne dzieci masz, dbają o różnorodność nastawu/zacieru Całkiem otwarte.
Re: Przepis na whisky
Ano dbaja To nic zakarze specjalnie po fermentacji alkoholowej jeszcze z 4 dni potrwa fermentacja bourbonu to akurat bakterie mlekowe mi sie zrobia.
Uzywam drozdzy us-05 strasznie dlugo im zajmuje fermentacja okolo 10 dni jak ktos mieszka I ma dojscie do safspirit niech da znaka na pw
Uzywam drozdzy us-05 strasznie dlugo im zajmuje fermentacja okolo 10 dni jak ktos mieszka I ma dojscie do safspirit niech da znaka na pw
Re: Przepis na whisky
Chodzi o te piwowarskie? Fermentis Safale US-05? Czy o jakieś inne?
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Przepis na whisky
@Kowal zgadza sie nie sa to orginalne us-05 niby jakis odpowiednik ich, uzywam piwowarskich ze wzgledu ze nie widze innych lepszych opcji w UK typowo do destylowania, chociaz na Amerykanskich forach je polecaja, jeszcze nad belgijskimi sie zastanawialem kiedys chwalili ze fajne estry daja (banany I gozdziki)
Re: Przepis na whisky
Zapytaj Szkotów o drożdże do łyski, niby to jedyny aspekt który zlewają przy produkcji, zero tajemnicy, zero specjalności, tajemnicy rodzinnej, czy to prawda ? tak mówią.
Re: Przepis na whisky
Witam.
Właśnie też się zastanawiam nad zrobieniem swojej pierwszej dla żony. Specjalnie pod tą dużą m-kamionkę, na którą czekam. Akurat do tego czasu doczytam. Czy beczka jest konieczna? Ktoś już robił w kamionce? Z drugiej strony myślałem nad beczką, ale nad małą. Dużej za cholerę nie napełnię.
Pozdrawiam,
Dudasz.
Właśnie też się zastanawiam nad zrobieniem swojej pierwszej dla żony. Specjalnie pod tą dużą m-kamionkę, na którą czekam. Akurat do tego czasu doczytam. Czy beczka jest konieczna? Ktoś już robił w kamionce? Z drugiej strony myślałem nad beczką, ale nad małą. Dużej za cholerę nie napełnię.
Pozdrawiam,
Dudasz.
Re: Przepis na whisky
Co to znaczy mała beczka ? 5, 10, 20, 30, 50l ?
Re: Przepis na whisky
Nieustannie dzieją się eksperymenty Ja doleżakowywałem żyto w kamionce, wcześniej owocówkę. Kamionka wygładza, "wyokrąla", to, co w niej leży. To moje subiektywne obserwacje.
Myślę, że warto poeksperymentować z wiórami i kamionką. Wióry z beczek takich, jak na whisky oddadzą, to co mają oddać, kamionki oddychają mniej więcej jak beczki, więc po zaprawieniu destylatu wiórami i wlaniu do kamionki, albo wsypaniu wiórów do kamionki, zalaniu i odczekaniu np. 3 lat efekt być może będzie podobny do whisky leżakowanej w beczce.
Zagadnienie jest w trakcie poznawania. Proponuję, dopisz się do listy na wióry, jeśli masz wolę popełniania takich doświadczeń
viewtopic.php?f=8&t=7873
Kuję żelazo, póki gorące
-
- 60%
- Posty: 224
- Rejestracja: 2014-02-05, 21:07
Re: Przepis na whisky
Moje skromne uwagi: whisky z beczki lepiej się układa niźli z kamionki
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: Przepis na whisky
Moim zdaniem starzenie whisky w kamionce, a nie w beczce nie ma najmniejszego sensu.
Po pierwsze kamionka ma zastąpić beczkę ale nie wprowadzać koloru do destylatu i nie zmieniać jego smaku. Najbardziej nadaje sie do leżakowania "białych" destylatów takich trunków jak śliwowica czy wódka. Po drugie kamionka nie przenosi do destylatu tych wszystkich smakow i aromatów które wydobywane są z drewna beczki a o to przecież chodzi w dojrzewaniu whisky
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Po pierwsze kamionka ma zastąpić beczkę ale nie wprowadzać koloru do destylatu i nie zmieniać jego smaku. Najbardziej nadaje sie do leżakowania "białych" destylatów takich trunków jak śliwowica czy wódka. Po drugie kamionka nie przenosi do destylatu tych wszystkich smakow i aromatów które wydobywane są z drewna beczki a o to przecież chodzi w dojrzewaniu whisky
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości