Przepis na whisky
Re: Przepis na whisky
Te które mam są do serów twardych typu angielskiego (stąd ten pomysł hehe). W składzie czytam: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckii spp. lactis.
W opisie stoi że do serów typu Cheddar, Red Leicester, Dunlop, Cheshire.
W opisie stoi że do serów typu Cheddar, Red Leicester, Dunlop, Cheshire.
Re: Przepis na whisky
Pytanie zasadnicze jakie kwasy produkują Lactobacillus powinny dać mlekowy. Zepsuć nie zepsujesz. Łysa to nie piwo
Re: Przepis na whisky
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Przepis na whisky
Przeczytałem cytowany wątek ze trzy razy już jakiś czas temu jednak wiele pytań chyba nadal zostaje bez odpowiedzi
Gdyby jakimś cudem udało mi się uzyskać jakieś dodatkowe fajne aromaty a dodatkowo będę w stanie powtórzyć eksperyment z takim samym wynikiem to na pewno podzielę się info na forum.
Gdyby jakimś cudem udało mi się uzyskać jakieś dodatkowe fajne aromaty a dodatkowo będę w stanie powtórzyć eksperyment z takim samym wynikiem to na pewno podzielę się info na forum.
Re: Przepis na whisky
Raport:
Z 60 l. zlałem 40 l. w miarę klarownego płynu, poszedł do kega w celu wiadomym Młóto po wstępnym odciśnięciu zalane 15 l. wody i się "wysładza" hmm raczej wyspirycia Wyciśnięty płyn pójdzie jako druga porcja razem z popłuczynami z młóta. I destylacja na pierwszy raz do zera
Z 60 l. zlałem 40 l. w miarę klarownego płynu, poszedł do kega w celu wiadomym Młóto po wstępnym odciśnięciu zalane 15 l. wody i się "wysładza" hmm raczej wyspirycia Wyciśnięty płyn pójdzie jako druga porcja razem z popłuczynami z młóta. I destylacja na pierwszy raz do zera
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
Robiłem kiedyś jak to nazwałeś "wyspirycianie" i efekt był mizerny. Ilość alko w wodzie z odzysku był tak mały, że szkoda było prądu na odpęd. Lepsze efekty daje przyłożenie się do wyciśnięcia z młóta jak najwięcej płynu. Kiedyś robiłem to najpierw grawitacyjnie a potem wyciskałem ile się dało. Teraz używam do tego prasy do owoców i z 24L wody odzyskuję 23,5L z 6kg słodu.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Przepis na whisky
Właśnie wyciskam wypłukane młóto w gęstym worku od Kol.98% . Ściskam praską z dwóch płyt skręcanych śrubami M20. Wywalam niemalże suchutkie wiórki Dobrze, że nie puściłem na rurę tego co zlałem klarowne, wymieszam wszystko razem i będzie na dwa razy do kega
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
I tak będzie lepiej, bo te "popłuczyny" jak obliczyłem później miały może 0,5%
Ja też dzisiaj wyciskam 4 wiadra fermentacyjne z CastleMalting 35ppm
Później szybki odpęd na 80cm miedzianym Pot-stillu i na koniec półkowa z 3 półkami
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ja też dzisiaj wyciskam 4 wiadra fermentacyjne z CastleMalting 35ppm
Później szybki odpęd na 80cm miedzianym Pot-stillu i na koniec półkowa z 3 półkami
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Przepis na whisky
U mnie dzisiaj tylko zacieranie w sumie 96l wody i 28 kg słodu CM peated.
Re: Przepis na whisky
Wymieszałem wyciśnięty płyn z młóta z resztą zacieru, wyszło w sumie na dwa wsady po 40 l. Pierwszy wsad jeszcze kapie, papużka pokazuje między 1 -4 % a już mam 14 l. Czekam do 15l. i kuniec
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
24 godziny fermentacji. BLG spadło z 19,5 do 7,5 - chyba OK. Zapach jednak jest jakiś dziwny, lekko szambiasty. LEKKO. Może jakby taka nuta siarki (jak na basenach termalnych). Poza tym ciągle fajny zapach słodu, chleba i ciasteczek. Temperatura 25 st, C.
I żeby nie było - żadnych bakterii nie dodawałem (jeszcze ), pojemnik zdezynfekowany dzień wcześniej, obficie i wielokrotnie wypłukany i sparzony przed samym zacieraniem.
I żeby nie było - żadnych bakterii nie dodawałem (jeszcze ), pojemnik zdezynfekowany dzień wcześniej, obficie i wielokrotnie wypłukany i sparzony przed samym zacieraniem.
Re: Przepis na whisky
Też tak mam przy słodzie, w 2gim dniu pojawia się zapach siarkowodoru, na szczęście pod koniec burzliwej zazwyczaj znika. Stawiam tu na obecność w zacierze białek które rozkładają się i tak nam pięknie pachną
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
Policzyłem na szybko, że zacierów jęczmiennych zrobiłem już 19. Parę tygodni temu jeden szlak trafił i nie przefermentował do końca (ale i tak coś z niego uciągnąłem). Takiego zapachu jeszcze nie miałem - zawsze coś nowego
Re: Przepis na whisky
Ale przy tym ostatnim co fermentował z młótem nie miałem tego smrodku. Może chodzi o wygotowanie białek przy wysładzaniu albo młóto inaczej fermentuje niż brzeczka, w końcu jest więcej składników w zacierze z młótem niż w samej brzeczce. Jakiś biolog / biochemik by nam pewnie to wyjaśnił, ja z biochemią jako nauką nie miałem za wiele styczności
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...
Re: Przepis na whisky
Zrobiłem pierwszy odpęd z czterech nastaw ów do '0' castle malting 35ppm i powiem tak: "jedzie asfaltem" aż miło. Nigdzie nie zniknęły mi aromaty mocno torfowe. W porównaniu do słodu viking malt ze strzegomia, to tam wcale nie było czuć torfu. Pod koniec tyg wszystkie 4 odpędy idą na półkową to napiszę jak wyszło.
Tomek
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Tomek
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości