Przepis na whisky

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-24, 12:18

Te które mam są do serów twardych typu angielskiego (stąd ten pomysł hehe). W składzie czytam: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckii spp. lactis.

W opisie stoi że do serów typu Cheddar, Red Leicester, Dunlop, Cheshire.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2019-01-24, 15:08

Pytanie zasadnicze jakie kwasy produkują ;) Lactobacillus powinny dać mlekowy. Zepsuć nie zepsujesz. Łysa to nie piwo ;)

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Przepis na whisky

Post autor: ogurek » 2019-01-24, 20:40

Twonk pisze:
2019-01-24, 07:33

zastanawiam się co by się stało, gdybym po zakończeniu fermentacji a tak na 3 dni przed puszczeniem na rury, zakaził zacier zestawem kultur bakterii które służą do produkcji serów.
viewtopic.php?f=12&t=6402
Gdzieś pod koniec wątku chyba o tym
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-25, 11:27

Przeczytałem cytowany wątek ze trzy razy już jakiś czas temu :book jednak wiele pytań chyba nadal zostaje bez odpowiedzi :mrgreen:

Gdyby jakimś cudem udało mi się uzyskać jakieś dodatkowe fajne aromaty a dodatkowo będę w stanie powtórzyć eksperyment z takim samym wynikiem to na pewno podzielę się info na forum.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-26, 11:46

Raport:
Z 60 l. zlałem 40 l. w miarę klarownego płynu, poszedł do kega w celu wiadomym :D Młóto po wstępnym odciśnięciu zalane 15 l. wody i się "wysładza" hmm raczej wyspirycia :D Wyciśnięty płyn pójdzie jako druga porcja razem z popłuczynami z młóta. I destylacja na pierwszy raz do zera :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
dynio1977
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-01-26, 13:53

Robiłem kiedyś jak to nazwałeś "wyspirycianie" i efekt był mizerny. Ilość alko w wodzie z odzysku był tak mały, że szkoda było prądu na odpęd. Lepsze efekty daje przyłożenie się do wyciśnięcia z młóta jak najwięcej płynu. Kiedyś robiłem to najpierw grawitacyjnie a potem wyciskałem ile się dało. Teraz używam do tego prasy do owoców i z 24L wody odzyskuję 23,5L z 6kg słodu.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-26, 14:48

Właśnie wyciskam wypłukane młóto w gęstym worku od Kol.98% . Ściskam praską z dwóch płyt skręcanych śrubami M20. Wywalam niemalże suchutkie wiórki :D Dobrze, że nie puściłem na rurę tego co zlałem klarowne, wymieszam wszystko razem i będzie na dwa razy do kega :D :cheers
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
dynio1977
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-01-26, 14:53

I tak będzie lepiej, bo te "popłuczyny" jak obliczyłem później miały może 0,5%

Ja też dzisiaj wyciskam 4 wiadra fermentacyjne z CastleMalting 35ppm
Później szybki odpęd na 80cm miedzianym Pot-stillu i na koniec półkowa z 3 półkami

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka



Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-26, 21:01

U mnie dzisiaj tylko zacieranie w sumie 96l wody i 28 kg słodu CM peated.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-26, 22:14

Wymieszałem wyciśnięty płyn z młóta z resztą zacieru, wyszło w sumie na dwa wsady po 40 l. Pierwszy wsad jeszcze kapie, papużka pokazuje między 1 -4 % a już mam 14 l. :D Czekam do 15l. i kuniec :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-27, 16:11

24 godziny fermentacji. BLG spadło z 19,5 do 7,5 - chyba OK. Zapach jednak jest jakiś dziwny, lekko szambiasty. LEKKO. Może jakby taka nuta siarki (jak na basenach termalnych). Poza tym ciągle fajny zapach słodu, chleba i ciasteczek. Temperatura 25 st, C.

I żeby nie było - żadnych bakterii nie dodawałem (jeszcze :mrgreen: ), pojemnik zdezynfekowany dzień wcześniej, obficie i wielokrotnie wypłukany i sparzony przed samym zacieraniem.

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-27, 17:42

Też tak mam przy słodzie, w 2gim dniu pojawia się zapach :furious siarkowodoru, na szczęście pod koniec burzliwej zazwyczaj znika. Stawiam tu na obecność w zacierze białek które rozkładają się i tak nam pięknie pachną :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-27, 17:50

Policzyłem na szybko, że zacierów jęczmiennych zrobiłem już 19. Parę tygodni temu jeden szlak trafił i nie przefermentował do końca (ale i tak coś z niego uciągnąłem). Takiego zapachu jeszcze nie miałem - zawsze coś nowego :lol:

ssg_08
60%
60%
Posty: 209
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-27, 19:00

Ale przy tym ostatnim co fermentował z młótem nie miałem tego smrodku. Może chodzi o wygotowanie białek przy wysładzaniu albo młóto inaczej fermentuje niż brzeczka, w końcu jest więcej składników w zacierze z młótem niż w samej brzeczce. Jakiś biolog / biochemik by nam pewnie to wyjaśnił, ja z biochemią jako nauką nie miałem za wiele styczności :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Awatar użytkownika
dynio1977
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-01-28, 14:24

Zrobiłem pierwszy odpęd z czterech nastaw ów do '0' castle malting 35ppm i powiem tak: "jedzie asfaltem" aż miło. Nigdzie nie zniknęły mi aromaty mocno torfowe. W porównaniu do słodu viking malt ze strzegomia, to tam wcale nie było czuć torfu. Pod koniec tyg wszystkie 4 odpędy idą na półkową to napiszę jak wyszło.
Tomek

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości