Przepis na whisky

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6975
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Przepis na whisky

Post autor: magas » 2018-05-03, 22:32

Twonk pisze:
2018-05-03, 18:58
(jak Magas pozwoli -
Destylaty słodowe zawsze w beczkach mile widziane, jak tylko będziesz chciał możesz wpisać się na listę, choćby dziś.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-05-04, 11:02

Piwnica czeka :) Wczoraj wilgotność 58% (zobaczę czy da się jakoś podwyższyć) temperatura 18 st C.

Jutro na rury idzie druga partia 53 ppm. Wczoraj wieczorem BLG było koło zera. Na drożdżach Cobra Whisky i Alcotec Whisky (nie turbo) zwykle bez problemu w 5 dni schodziło do BLG -3 lub -4. Na Safspirit Malt nie pamiętam żeby udało mi się zejść poniżej -2.

Ostatecznie alkoholu uzyskuję chyba tyle samo bo wcześniejsze partie słodu były grubiej ześrutowane i BLG startowe wynosiło ok. 18 a przy drobniej ześrutowanym ok. BLG 20.

Cóż, dla mnie przy zacieraniu i destylacji jest tyle zmiennych że trzeba by mieć co najmniej 10 lat doświadczeń a dla mnie bardziej niż wydajność liczy się efekt końcowy.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-05-05, 19:28

Tym razem mam 5,5 litra 73%. Trochę słabo ale jest wędzony aromat. Zatarłem przy okazji 12 kg Słodu wędzonego strong z bimberhobby z 3 kg słodu monachijskiego (tak na próbę, bo tego ostatniego jeszcze nie miałem) w 45l wody. BLG jak dla mnie bardzo wysokie - 21,5. Zapodałem drożdże safspirit malt przy 27 stopniach C a one po godzinie ruszyły jak szalone (dobrze że w beczce 100l bo z mojej poprzedniej 60 l to już by chyba uciekły). Słód był zdecydowanie mocniej ześrutowany niż z tego angielskiego sklepu.

Jeszcze tylko 5 sesji i będę miał nowy wsad do beczki 60 l. Tylko co ja z tym zrobię jak tylko produkuję a mało co piję :mrgreen:

A zbliża się sezon owocowy - w planach wiśnie, jabłka i śliwki...

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-05-05, 22:40

Tylko ci się wydaje, że 60l to dużo. No do zalania beczki to pewnie tak, ale z czasem i anioły chleją i sam próbujesz... Mnie tak się wydawało przy życie. Zalałem 60l. m-beczkę i nagle po niecałych dwóch latach dolałem kolejne 20+ litrów świeżgo... Był to błąd, ale liczę, że za 2-3 lata się zniweluje ;)

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-05-08, 08:45

Próbnie rozcieńczyłem niewielką ilość destylatu ze słodu 53 ppm do 42%. Wędzonka przykrywa wszystkie inne aromaty, czegoś takiego wcześniej nie wydestylowałem. Coś więcej to będzie można powiedzieć po paru latkach w dębie. W piątek wieczorem puszczę na rury zacier ze słodu strong z
B Hobby i porównam.

Czy ktoś z szanownych kolegów wie może czym się różni słód Castle malting Peated (czyli torfowy) od Château Whisky? Ten drugi kupuję dosyć regularnie a tego pierwszego jeszcze nie miałem. Zastanawiam się czy np. nie jest mniej wędzony a bardziej torfowy (jeśli taka kombinacja jest możliwa)?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Przepis na whisky

Post autor: terni » 2018-05-13, 05:13

Pewnie. Trudno to odkręcić?
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-05-13, 19:58

Zacier ze słodu whisky strong z B. Hobby przerobiony. Aromat wędzony na pewno słabszy niż słód 53 ppm. Mając jednak na uwadze, że z tego ostatniego aromatów szpitalnych brak, wydaje się, że w kwestii stosunek cena/wędzonka B. Hobby wygrywa.

Jedynie wydajność mi trochę spadła w stosunku do Castle Malting. Problem w tym, że nie wiem czy to kwestia słodu czy też drożdży (wcześniej alcotec whisky nastaw schodził do -4 a safspirit Malt do +1) czy słodu a może jeszcze jakiegoś innego czynnika.

Tym razem z 15 kg słodu wyszło 5,5 l 70%. Do beczki i tak rozcieńczam do 55% więc tragedii nie ma ( a uciechy dużo).

W drodze mam 15 kg castle malting whisky light, 15 kg castle malting peated (ale na ten muszę poczekać dłużej), no i 25 kg strong z B. Hobby (zapisy w sąsiednim temacie).

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-05-13, 20:09

Twonk, wysładzasz czy fermentujesz i destylujesz z młótem?

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2018-05-13, 20:37

Fermentuję z młótem. Przed destylacją (mam keg 50 l z grzałkami) filtruję za pomocą worka z B. Hobby i 18l prasy do owoców. Wcześniej wyciskałem worek ręcznie ale przy 50 l zacieru zajmowało mi to ponad godzinę, a garaż i ja sam byliśmy nieźle ufajdani. Dzięki prasie mam ok. 5l więcej płynu i czystą robotę w max 20 minut.

Zastanawiam się nad zbiornikiem z płaszczem. Problemy widzę dwa. 1. Koszty (moja produkcja jest wyłącznie dla mnie) oraz 2.. miejsce i mobilność (waga) takiego zestawu.

Po filtracji workiem grzałki (2x2 kW) nigdy mi się nie przypaliły, jednak podobno destylacja z młótem daje lepsze aromaty (podobno bo nie miałem okazji spróbować) z drugiej strony przecież podobno w Szkocji to nawet fermentacja jest na czystej brzęczce.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-05-13, 21:05

OK, dzięki. Odnośnie wysładzania - nie podobno tylko na pewno ;) Większość destylarni wysładza metodą 3 wody, ale są takie co mają i 4. W Stanach jest różnie, ale na "Scotch" wysładzają. Przynajmniej tak piszą na forum ADI.
Płaszcz to dobra rzecz, sam posiadam. Ale dopiero mieszadło i płaszcz załatwiają temat. Inaczej przyściankowo się przypala i leci żółtanol. Sprawdzone na zacierach i gęstych owocach. Na szczęście tygodniowe wietrzenie załatwia temat.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-08-04, 10:55

Jak sobie sam pisałem wcześniej ;P zacierałem wczoraj słód własny metodą 3 wody. Do kociołka wlewałem ok 55l wody, podgrzanie do ~66°C, 15kg słodu i 45-1h zacierania w ~62°. Spuszczenie brzeczki przedniej metodą "niepiwną", dodanie 22-25l gorącej wody (koło 60 stopni, bo tyle podgrzewacz domowy wydala, ale idealnie byłoby dolać 80 stopni), podgrzanie do 72°C, kolejne pół godziny/40 minut zacierania i spuszczenie brzeczki do osobnego gara. 3. woda, 55-60l, też z domowego podgrzewacza i po zamieszaniu spuszczenie całości do trzeciego naczynia. Po opróżnieniu kociołka trzecia woda do kotła, dolać wody do 55l (jak trzeba), dogrzewamy do 66° i jak na szamponie: "pozostałe czynności powtórzyć" ;) Zacieranie w 62° należy wykorzystać na zmielenie słodu na następną partię zacieru. U mnie szło trochę opornie, bo słód nie był pozbawiony korzonków. No żywcem nie chciało mi się tego siać...
Wydajności:
Jęczmień marki "od sąsiada", więc nie wiem jaki, ale raczej nie był browarniany. Pierwsza woda 13-16 brix, druga 6-10 brix, trzecia 2-4brix. Ponieważ słodowałem sam, w różnych warunkach, podejrzewam że trzeba było zacierać dłużej. Piwo jak z tego słodu robiłem to wydajność była na poziomie 62%.
Pierwszej wody było ok 35l, drugiej 22-25l, trzeciej mniej więcej 50/55l. Co warto odnotować, to 3. woda miała temperaturę jakichś 57°C więc nie trzeba dużo dogrzewać do 66°. Finalne brix w beczkach między 12 a 14. Trzeba liczyć średnio jakieś 3 godziny na cykl. 3. wodę z ostatniej partii (25l) podzieliłem między wszystkie beczki. Pierwotnie miałem ją przechować do następnego zacierania, ale brakło beczek :D
Polecam wszystkim metodę Szkotów do zacierania na łysą. Na marginesie, najwięcej narobiłem się dźwigając ciepłą wodę z domu i wybierając młóto z kotła. Ma ktoś może jakiś sprawdzony i szybki sposób na opróżnianie gorącego kotła z młóta?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Przepis na whisky

Post autor: kowal » 2018-08-04, 11:16

:brawo Kawał dobrej roboty i relacji :) Podziwiam
Kuję żelazo, póki gorące :-)

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-08-05, 13:08

Wiesz kowal, ja z tych co leniwi są i nie lubią się napracować ;)
Noc z piątku na sobotę była zimna więc wszystkie beki wystygły. Zadałem wczoraj rano drożdże i dzisiaj już ~6brix. Do jutra pewnie zjedzą wszystko. Jutro zdejmę pokrywy, niech sobie zaciągną z powietrza dzikich drożdży, bakterii, etc. i dojedzą co zostało i w sobotę szybki odpęd. Jak się uda to powinno być z 15l wsadu do beczki. Odpęd mam zamiar robić na ~4kW. Druga destylacja wolno, na grzałce 1400W w zakresie ~72-50%. Zobaczymy co wyjdzie. Na razie zastanawiam się gdzie przetrzymać odpęd. Dużo tego będzie więc pewnie do wiader z fermentacji piwa pójdzie...

Nie pisałem (albo pisałem?), ale słód wędziłem torfem sam. Ten co leżał ponad miesiąc to stracił trochę zapachu, ale ten świeży zapaskudził mi dymnym zapachem cały domek ogrodnika. Część ziaren się lekko przypaliła (torf się zapalił na blaszce ogniem). Na te ~50kg ziarna zużyłem ok 30l torfu. Woda w bekach ciemno-brązowa, z beki wali dymem, że hej. To samo było z młótem. Zostało mi jeszcze z 50kg słodu do uwędzenia i trochę ziarna. A ponieważ beczka szykuje się tylko 30l trzeba będzie przerobić resztę na środek dezynfekujący...

A tak przy okazji to się zastanawiam, czy wlewać przepisowe 62,5 do beczki czy nie lepiej jednak coś w okolicy ~55? Jak myślicie?

euphorbia1
60%
60%
Posty: 224
Rejestracja: 2014-02-05, 21:07

Re: Przepis na whisky

Post autor: euphorbia1 » 2018-08-05, 15:25

Ja leję ok.70%. Za kilka miesięcy dojdzie samo. Uważam, że większa moc daje lepsze aromaty.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-08-05, 16:36

Nie mam piwnicy/piwniczki. Jedyne co mogę to zapewnić sobie dużą wilgotność w "namiocie" na poddaszu...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości