Przepis na whisky

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2008-12-28, 14:24

Witam.

Również dziękuję za kolejną pozycję do biblioteczki.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
alex
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-06-23, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: alex » 2008-12-28, 15:46

Chcecie więcej? To proszę bardzo: "Whisky technology, production and marketing"
Trochę poważniejsza rzecz, może starczy wam sił by to przeczytać i oczywiście zastosować w praktyce. http://odsiebie.com/pokaz/1200595---839f.html
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez alex, łącznie zmieniany 1 raz.

Wookee
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-01-05, 19:51

Post autor: Wookee » 2009-01-08, 00:29

Hej. Jestem tu początkujący i mam nadzieję, ze nie spamuję :)
Podaję Wam poniżej link, który znalazłem szukając informacji o produkcji tego wspaniałego trunku. Być może komuś się przyda bo mi wiele spraw rozjaśnił. Niebawem zrobię swoje pierwsze podejście do destylacji słodu i postaram się opisać doświadczenia.

Link do strony z opisem historii i technologii wytwarzania

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 151
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-03-26, 18:10

alex pisze:Plik jest na : http://odsiebie.com/pokaz/1199583---a06f.html
A jesli chodzi o torenty to jest to właśnie ten plik.
Dzieki za tego linka,
jest bezcenny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez karolb, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-03-26, 23:05

Może i tak... Jakby ktoś to przetłumaczył. :nie_wiem :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez peace, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2010-03-23, 01:18

Ruszyło się coś w tym temacie?
Może ktoś się pochwali po rocznym leżakowaniu :lol:
pozdro
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

autobodydoc
30%
30%
Posty: 32
Rejestracja: 2010-02-19, 14:55

Post autor: autobodydoc » 2010-03-23, 03:45

Ok panie i panowie.
Kolega ostatnio otworzył beczkę swojego wyskacza i był wyśmienity.
Zrobił zwykły zacier na cukrze 10kg cukru 25 itry wody i drożdże Turbo 48 pure coś tam zrobiliśmy tego 5 nastaw po 8 dniach poszło na rurę wyszło towaru 95%, później na węgiel i rozcieńczone do 75%, kopiliśmy dębową beczkę około 21 litry, opaliłem ja palnikiem w środku do czarnego drzewa towar w nią i leżakowało w piwnicy dobre 3 lata, doszło do tego ze kolor i smak był perfekt, i w butelki, w smaku nie do określenia ale dobre to było polecam te metodę.

Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez autobodydoc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5722
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-03-23, 19:53

Raczej dębowej, trunki mają różne nazwy z różnych powodów, ale ważne, że wyszła smaczna. Nie mam beczek i przymierzam się do kupna, ale najpierw zrobię sobie płaszcz olejowy, pozdrawiam magas37.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2010-05-24, 00:47

Cieszę się ,że ludzie interesują się produkcją whisky bo jestem wielbicielem tego trunku.
Najbardziej lubię Glen Fiddich 12. Ewentualnie jak zapasy z UK się skończą to Famous Grouse, ale nie o upodobaniach.

Moja pierwsza prośba ,żebyście udostępnili na nowo pliki bo niestety nie zdążyłem ściągnąć.
Jeśli ktoś miałby problemy z tłumaczeniem postaram się pomóc :)

Oczywiście jak już to wspomniano oryginalna whisky powinna leżakować w beczce po Sherry.
Jednak sama produkcja oryginalnej sherry jest dla nas prawie nieosiągalna/ nieopłacalna.

Wszystkie prostsze przepisy opierają się na zwykłym dolaniu wina.

Zaciekawił mnie jeden przepis z książki Nowickiego strona 264

Polska whisky 43 % (około 3l)
1 kg słodu jęczmiennego
1 kg jęczmienia
0,5 kg żyta
0,5 kg owsa
10 l wody
0,5 kg miodu
50 g drożdży
1l wina białego gronowego wytrawnego
karmel według uznania

Do szerokiego kocioła wlać gorącą wodę i stopniowo wsypywać zmielone zboże, zmielony słód oraz miód, starannie całość zmieszać lekko podgrzewając, aż się osiągnie konsystencję kisielu. Gdy zacier będzie doprowadzony do temp. 25 stopni, dodać drożdże ( fermentacja). Odfermentowany zacier odcedzić i przedestylować. Uzyskany spirytus o mocy około 60 % 1,5-2l, połączyć z winem i leżakować w dębowej beczce przez minimum 2 lata.Whisky rozcieńczyć destylowaną wodą do 43 % podbarwić karmelem przefiltrować i rozlać do butelek.

Przepis wydaje się być ciekawym i widnieje w nim potencjał. Trzeba by zapewne go trochę zmienić ale pytanie zasadnicze czy ktoś robił już coś w tym stylu ?

Przepis dobrze jest mieć sprawdzony bo beczka nie tania. A jak robić to minimum 50 litrów :)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1220
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2010-05-30, 15:10

Niebawem będę w Polsce na urlopie i zamierzam napędzić trochę whisky. Mój przepis brzmi mniej więcej tak:

35kg śruty jęczmiennej (z jęczmienia jarego - zawiera mniej białka niż ozimy)
5-6kg wędzonego na torfie słodu
enzymy od 98%
drożdże Turbo Whisky opracowane specjalnie do tego trunku tak, że zachowują maximum zbożowych posmaków i aromatów.
Woda do 100l.
Do gotowego destylatu 2 butelki białego, gronowego, wytrawnego wina.
Leżakowanie w szklanym gąsiorku z dębowymi szczapkami.

Co z tego wyjdzie, zobaczymy :)
Sprzęt mam z płaszczem olejowym, więc gęstego zacieru się nie boję.
Powinno wyjść co najmniej 15l gotowego produktu.
Po paru latach na pewno będzie pyszna :)
Ostatnio zmieniony 2010-05-31, 19:02 przez kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2010-06-06, 12:51

Kolego kowal no to moze daj namiary gdzie to zakupiles takowe drozdze? Bylbym bardzo zainteresowany zakupem ich, jak do tej pory robilem na drozdzach od kolegi 98% ale skoro mozna zakupic wlasnie odpowiednie do tego celu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez onek_uk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1220
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2010-06-06, 17:53

Będę miał takie drożdże, jak z linku Czornulka. Za parę tygodni będą w ofercie 98% z czego bardzo się cieszę, bowiem swoje dawniejsze zbożówki (z własnego słodu zacieranego bez enzymów) robiłem na drożdżach tokay. Ciekaw jestem efektu drożdży przeznaczonych specjalnie do whisky. Podobno zachowują bezcenne zbożowe aromaty i ten hmmmm :P posmaczek :D
Na forum Home Distiller jest temat poświęcony drożdżom do whisky, ale te akurat nie są tam wymienione. Wypróbuję i za parę lat porównam do "whisky" na tokayach :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2010-06-14, 21:39

No to poczynilem nastaw wlasnie na tych drozdzach :mrgreen: jutro do gara, 10 kg slodu normalnego plus 3 kilo slodu wedzonego, jak u mnie 3 dni pracowaly i po robocie, szkoda ze nie mam kotla z plaszczem, no ale postaram sie zrobic na wypelnieniu tylko do polowy i z lekkim luzem w temp :wink: No pytanie do znawcow jaki lepszy efekt bedzie? Moze dosc luzno zmywaki powkladac? Czy normalnie ubijac, ale tylko do polowy? :?:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez onek_uk, łącznie zmieniany 1 raz.

bnp

Post autor: bnp » 2010-07-07, 21:12

Witam
W końcu udało się zatrzeć zacier na whiskey (na whiskey, a nie whisky bo nie stosowałem słodu wędzonego)


Miałem okazję wypróbować nowe drożdże do whisky od naszego kolegi 98%.

Ok 3 kg słodu + 2 kg śruty jęczmiennej zatarłem enzymami od 98% w ok 20 l wody
po wystudzeniu dałem drożdże whisky i po ok 2 h wielkie zdziwienie :shock:
całość kipi jak na drożdżach turbo.

Zacier przerobię na nowym mini sprzęcie do "utylizacji" nieudanego piwa. Kadź 15 l + 0,5 m kolumna fi 85mm.
Do destylatu dodam płatków i zakopię na min 1 rok :mrgreen: 8)

Pozdrawiam kapiących

PS.

Ponownie jestem wśród Was :D
Załączniki
whiskey.jpg
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.

M
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2010-07-08, 10:03

No to pochwal się tym nowym sprzętem! :lol:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość