Strona 43 z 83

Re: Przepis na whisky

: 2018-09-19, 13:58
autor: kwik44
Podziękuj koledze magasowi i autorowi oryginalnego postu ;) Ja to czytałem kiedyś, ale jako ciekawostkę. Mam też jakiś oryginalny artykuł o miedzi, tam też jest napisane, że powinna być i w roztworze i w parach. Dlatego od jakiegoś czasu wkładam starą chłodnicę miedzianą do kotła. Czy to coś daje - nie wiem, ale tak robię.

Re: Przepis na whisky

: 2018-09-19, 19:44
autor: czytam
No i nie trzeba tej miedzi tak dokładnie czyścić.

Re: Przepis na whisky

: 2018-10-19, 15:00
autor: Veritate
Cześć,

Chcę przywitać kolegów (i psotnice?)

Przychodzę na to białe forum w poszukiwaniu @magasa do którego w realu odesłał mnie @plipek/P.L. (brałem u niego wypełnienie)
Tak, @magasa już znalazłem, ale zanim o cokolwiek zapytam poświęcę kilka godzin na czytanie
Lubię smakówki zbożowe i inne smrodliwe dla innych śliwowice/rakije/tsujki i takie tam. Na razie nie dysponuję garnkiem z płaszczem - mam kega 50l z 2x2kW z regulatorem mocy od @drgrannat, tak że ten.. przed pracą musi by względny klar jak na żaglówce :-)

Jak już całkiem zwariuję, to kupię alembika z mieszadłem ręcznym do psocenia w polu od Milan Jovanović z Serbii (Subotica jest zaraz za granicą Węgierską) - https://www.destilatori-kazani.com/proizvodi

Re: Przepis na whisky

: 2018-10-19, 15:12
autor: ogurek

Re: Przepis na whisky

: 2018-10-19, 15:52
autor: Veritate
No to jeszcze zapodam drugą firmę. Tą firmę od poprzedniej dzieli 15 km - są po zloklaizowane po przeciwnych stronach miasta Subotica

http://www.des-kazani.rs/en/products/stable/

Re: Przepis na whisky

: 2018-11-30, 22:06
autor: ogurek
Pytanie techniczne - zacieranie na trzy wody
Zatarłem żyto, słód zalałem „trzecią” wodą, zagotowałam i odebrałem ok. 20l cieńkusza 3blg pod korek w kanistrze. Ile może to poczekać do następnego zacierania przy obecnych temperaturach?

Re: Przepis na whisky

: 2018-11-30, 22:09
autor: kwik44
Zakręć szczelnie bez powietrza w beczce - może stać i stać.

Re: Przepis na whisky

: 2018-11-30, 22:12
autor: ogurek
Zalałem gorące pod korek, zakręciłem i wywaliłem na dwór. Powinno się „spasteryzować”

Re: Przepis na whisky

: 2018-12-01, 02:33
autor: ssg_08
Witam szanowne grono :)

@ ogórek
Bez dostepu powietrza a co za tym idzie roznych dzikusów nie ma prawa samo fermentowac, jesli zlane gorace :)
U mnie stoi popłuczyna 4 Blg juz prawie dwa miesiace i jest ok.

pozdrawiam wszystkich :cheers

Re: Przepis na whisky

: 2018-12-01, 10:49
autor: terni
Fermentacja bez dostępu powietrza zachodzi. Po to stosuje się rurki fermentacyjne by dwutlenek węgla uchodził, a powietrze nie miało dostępu.

Re: Przepis na whisky

: 2018-12-01, 11:06
autor: ssg_08
Kolega Ogorek pisal ze zalal gorace pod sam korek, wszystko zywe powinno byc ugotowane, tak jak w konfiturach :) jesli korek jest szczelny to nie zafermentuje :)

Re: Przepis na whisky

: 2018-12-01, 18:02
autor: magas
Kolego Terni fermentacja ma kilka etapów pierwszy bez tlenu nie ruszy, bez różnicy czy będą tam miały namnożyć się drożdże szlachetne, czy spontaniczne, jedne i drugie potrzebują tlenu, tak przynajmniej mi się wydaje. W etapie drugim tlen już jest niewskazany, ale przy drugim nie trzeba się martwić, dwutlenek węgla chroni nam nastaw przed dostępem tlenu i ty piszesz o etapie drugim, jest jeszcze etap trzeci, ale to już nie w temacie. Jeśli chodzi o przetrzymywanie cieńkusza, czy odwaru do zakwaszania np kukurydzy to nie mam zielonego pojęcia jak długo można przetrzymywać, sam jestem ciekaw.

Re: Przepis na whisky

: 2018-12-08, 12:16
autor: ssg_08
Wykopalem swoje popłuczyny 4 blg i dzis zacieram ...
Popłuczyn jest 10 litrow, planuje zatrzec 12 kg słodu wedzonego torfem z Castle Malting (podobno ma 40 ppm, zobaczymy ile przejdzie do produktu finalnego) :)

edit : popłuczynka miala 2,5 blg, nie wiem jak mierzylem poprzednio :( bo raczej blg nie powinno chyba spasc samo z siebie ?

Re: Przepis na whisky

: 2018-12-08, 18:47
autor: magas
Temperatura pomiaru?

Re: Przepis na whisky

: 2018-12-08, 19:54
autor: ssg_08
Hmm.. Mozliwe że poprzednio była trochę cieplejsza, ale to raczej by zaniżało pomiar. Pewnie moj błąd, zle odczytałem :lol: albo przez dwa miesiące osiadły różne drobinki na dnie przez co stała sie mniej gęsta? No nic, dziś brzeczka z pierwszej wody w 65 stopniach ma 14 blg a z drugiej w 80 st. 10 blg. Jak ostygnie do 65 to zleje razem i niech enzymki sobie do jutra tną co sie da. :) Zacierałem wodą w której dwa dni moczył sie torf ogrodniczy nieodkwaszony, 8 l. torfu na 50 l. wody. hmm ... pachnie bardzo obiecująco. :)