Strona 48 z 83

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-08, 20:11
autor: Twonk
Na razie zostanę przy swoim sposobie. W piątek wieczorem zacieranie, pracuje max do wtorku. W następny piątek wieczorem przepuszczam przez worek filtracyjny i wyciskam w prasie do owoców. Przelewam do beczki z kranikiem gdzie następuje jeszcze klarowanie i w sobotę zlewam do kega i puszczam na rury.

W międzyczasie poczytam wątek o zakażaniu :)

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-09, 16:34
autor: ssg_08
@twonk
Z tego co piszesz wyłapałem że fermentujesz z młótem. A czy ten strong 53 ppm też robiłeś z młótem że dał taki fajny efekt ? :cheers

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-09, 19:33
autor: Twonk
Fermentuję zawsze z młótem. Nigdy nie próbowałem inaczej :oops: . Leń ze mnie :mrgreen:

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-09, 20:42
autor: Doody
Ja próbowałem fermentować samą brzeczkę, próbowałem z młótem. Od tej pory zawsze fermentuję z ziarnem zwłaszcza torfiaki. Aromat jest nieporównywalny.

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-09, 21:57
autor: ssg_08
A ja głupi uwierzyłem Szkotom żeby wysładzać :twisted: Następna porcja wędruje do beczki z młótem :D
edit :
no to muszę zbudować praskę :)

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-10, 07:49
autor: kwik44
Ja tam wysładzam i jakoś na niedomiar torfu narzekać nie mogę ;)

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-10, 09:59
autor: dynio1977
Jak ktoś ma kocioł zacierny to pewnie że wysładzanie ma sens (wygoda), jeżeli natomiast zaciera się w zwykłym garze to bardziej aromatyczne i smakowe wychodzą torfiaki fermentowane z młótem

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Re: Przepis na whisky

: 2019-01-10, 10:09
autor: Doody
Przede wszystkim "zacieranie na lenia" czyli zacieranie w jednej, dużej beczce powoduje to, że nie ma jak filtrować zacieru przed fermentacją. Ja używam 120l beczki i jak ją napełnię staje się ona "mało mobilna" :) Wolę po fermentacji odfiltrować młóto (brak płaszcza w kotle). Ostatnio mam taki sposób, że po zakończeniu fermentacji, daję jeszcze 5-6 dni zacierowi, aby młóto całkowicie opadło na dno. W ten sposób lewarując w miarę klarowny zacier znad osadu, odzyskuje 90 % wsadu do kotła bez filtracji. Filtruje tylko 1 wiadro z najrzadszego osadu.

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-10, 10:45
autor: ssg_08
Mam gar zacierny z filtrem z siatki na dole i do tej pory wysładzałem, ale zależy mi najbardziej nie tyle na wydajności ile na wyciągnięciu max aromatów torfu. Dlatego teraz będzie porcja fermentowana z młótem i filtracja przed gotowaniem. A pozostałe młóto ja bym zalał wodą i po opadnięciu do wody przejdą nam w części alkohol i aromaty które byśmy wywalili z młótem :D

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-10, 12:28
autor: Twonk
Po zakończeniu fermentacji czekam aż młóto opadnie na dno. Delikatnie zlewam dosyć przejrzysty płyn a resztę przeciskam przez 18 litrowa prasę do owoców z wykorzystaniem worka filtracyjnego. 15 kg młóta przeciskam na 3 razy - trwa to chwilkę. Następnie płyn czeka przez całą noc w beczce z kranikiem (kranik mam tak z 10 cm nad dnem) gdzie dodatkowo się klaruje (sam, nie dodaję środków klarujących). Rano zlewam kranikiem prosto do kega a osad zostaje w beczce. Robię tak bo nie mam płaszcza i boję się przypalić grzałki.

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-10, 15:16
autor: ssg_08
To ja też tak zrobię :D
Worek mam od Kolegi 98% a praska się buduje. Dwie płyty z otworami 20 mm, pręty gwintowane M20 i zciskam dokręcając nakrętki :) nie chce mi się robić walca z otworami :D

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-15, 14:31
autor: Twonk
Zacieranie 32 kg słodu Castle Malting Whisky 35 ppm wykonane w sobotę (na 2 razy). BLG wyniosło lekko ponad 21. Dzisiaj rano (wtorek) BLG wynosi -1 i za wiele się już nie dzieje. Zgodnie z sugestią pójdzie na rury w najbliższą sobotę, czyli ok. 4 dni po zakończeniu fermentacji, chciałbym jednak przefiltrować i odcisnąć zacier już w piątek.

Pytanie - w trakcie pracy drożdży staram się utrzymywać temperaturę ok. 26 do 27 stopni (dogrzewam grzałką akwariową). Czy przez te następne 4 dni tez utrzymywać taką temperaturę, czy tez można to olać i wyłączyć grzałki? Dodam, że w pomieszczeniu mam 15 st.C.

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-15, 14:36
autor: dynio1977
Im niższa temp po fermentacji tym wcześniej Ci sie wyklaruje.
Ja po fermentacji wystawiam na zewnątrz i po 2 dniach na rurki

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Re: Przepis na whisky

: 2019-01-15, 14:46
autor: Doody
Twonk,
Dobrym pomysłem jest odciśniecie na dzień przed destylacją, ponieważ przez noc opadnie Ci na dno "mączka", którą będziesz mógł zostawić na dnie nie wlewając do kega.

Re: Przepis na whisky

: 2019-01-15, 15:32
autor: Twonk
W takim razie plan będzie następujący: grzałkę wyłączę dzisiaj wieczorem i zostawię w pomieszczeniu o temp. 16 st.C do czwartku wieczorem kiedy to przefiltruję i odcisnę na prasie. Wstawię to następnie do docelowego miejsca bimbrowania gdzie temperatura wynosi gdzieś 8 stopni C żeby się do soboty rano dodatkowo wyklarowało.

OK? Jakieś dodatkowe sugestie?