Zacieranie po raz pierwszy - potrzebny mentor :)
Jeszcze ostatnie pytanie i jestem gotowy. pH mam skorygować jak przy enzymach? Jeśli tak to na którym etapie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Seba1983, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
To jeszcze poczytaj o wysładzaniu. http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanieJemioloSeba pisze: Młóto w kosz i rano uzyskany płyn zaprawię drożdżami do whisky od kolegi 98%.
Jeśli ktoś mądry poprze moją teorię to będzie mi lepiej na sercu
Pozdrawiam, Sławomir
Link działa, w pierwszej chwili był zły, ale jest poprawiony
Nie mam konkretnych danych, ale co najmniej 20% cukrów zostawiasz w młócie. Przy następnym zacieraniu sprawdzę dokładnie.
Nie mam konkretnych danych, ale co najmniej 20% cukrów zostawiasz w młócie. Przy następnym zacieraniu sprawdzę dokładnie.
Ostatnio zmieniony 2016-02-24, 16:40 przez panta_rei, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Sławomir
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jak nie będziesz wysładzał, to zalej młóto wodą i odciśnij w worku filtracyjnym.
Ostatnio zmieniony 2016-02-24, 14:57 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
W piwowarstwie nie walczy się (przeważnie) o maksymalne stężenie brzeczki. Na destylat najlepiej jest jak brzeczka ma 20°Bg, wówczas masz najwyższą wydajność całego procesu (czytałem jakąś pracę doktorską, w której takie wartości potwierdzały badania). Inaczej więc będziemy wysładzać. Ja mam prasę i z niej korzystam
Po zlaniu brzeczki przedniej wlać niewielką ilość wody w temp. 80°C, dobrze wymieszać i odfiltrować, operację można jeszcze raz powtórzyć. Ilość wody do wysładzania trzeba sobie doświadczalnie dobrać.
Po zlaniu brzeczki przedniej wlać niewielką ilość wody w temp. 80°C, dobrze wymieszać i odfiltrować, operację można jeszcze raz powtórzyć. Ilość wody do wysładzania trzeba sobie doświadczalnie dobrać.
Pozdrawiam, Sławomir
Ja bym, dzień wcześniej skleikował kukurydzę. Bez tego, raczej skrobia z niej nie będzie dostępna dla enzymów ze słodu.JemioloSeba pisze:...........
Wsypię 6 kg słodu jęczmiennego + 4kg kukurydzy - tyle pomieści mi gar.
Potrzymam w 62-65° około godziny
.....
Podgrzej z 15 litrów wody, do około dziewięćdziesięciu paru stopni. Wsyp śrutę (kukurydzę) zagotuj mieszając. Przytrzymaj z 10 minut, wyłącz grzanie, okryj kocem i niech czeka do następnego dnia.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości