Zacier żytni - zapach

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Zacier żytni - zapach

Post autor: kwik44 » 2016-03-22, 18:52

Szybkie pytanie do osób, które robiły zacier żytni...
Nie wiem czy tak to tylko jest u mnie, ale za każdym razem jak robię zacier żytni mam niezbyt przyjemny zapach unoszący się z fermentatora. To nie jest tak intensywne jak przy zakażonym zacierze, ale smrodek jednak jest. Nie ma tego przy pszenicy, ani kukurydzy (nawet mieszanej z żytem). Nie jest to problem zakażenia bo pojawia się niemal natychmiast po schłodzeniu. Jak nachylam się nad fermentatorem to zacier pachnie normalnie... A nad całością lekki smrodek...

kociołek wymyty, fermentatory wymyte i zdezynfekowane, narzędzia tak samo, a wonieje... kwaśny, trochę siarkowodorowy zapach. I co najgorsze bardzo czepliwy :-( długo się utrzymuje w powietrzu

kwik44
Ostatnio zmieniony 2016-03-23, 22:54 przez kwik44, łącznie zmieniany 2 razy.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2016-03-22, 23:44

Wprawdzie nie przerabiałem żyta,ale obok stoi worek który czeka na przerób...
Mam zamiar część ze słodować,chociaż zastanawiam się czy iść w tym kierunku?

@kwik44, jeśli zapach na stawu ci nie odpowiada to czy ma to związek z efektem końcowym,czyli czy destylat nie powiela tego typu absmaków?
Jeśli nie to nie ma czy sobie głowy zawracać... :|

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-03-23, 03:52

janik - w destylacie niczego niepokojącego nie ma. Tylko fermentacja jest uciążliwa trochę. Ale zakładam pokrywę z rurką i jakoś idzie. Tyle że rodzina narzeka trochę. Żyto ogólnie warto ;-)

Moja pytanie było bardziej "czy inni też tak mają czy to tylko ja coś chcący/niechcący psuję"...

kwik44
Ostatnio zmieniony 2016-03-23, 15:52 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-03-23, 09:55

Żytko ma specyficzny zapach. Mnie on nie przeszkadza. Zacier powinien przypominać w zapachu zakwas na żurek, albo chleb żytni. Trudno to opisać. Jakbym niuchnął z Twojego fermentora, to mógłbym porównać, czy pachnie jak mój zacier żytni, ale internet ma jeszcze pewne niedoskonałości i zapachów nie przesyła :wink:
Kuję żelazo, póki gorące :-)

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-03-23, 15:51

kowal - z tego co piszesz wnoszę, że tak jam mam ma być. Faktycznie, jak się nachylę nad beczką zapach jest "żurkowy" (robię sam żurek więc porównać łatwo), niemniej beczka jako całość trochę wonieje. Cóż - wiosna idzie, wyprowadzę się z domu do ogródka, będzie mniej narzekań.

kwik44

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości