Strona 1 z 1

Zacier z kukurydzy

: 2007-02-15, 11:58
autor: Artur
Witam wszystkich "Pędziwiatrów"
Zaczynam działać z kukurydzą - ma najwięcej skrobi i co ważne nie rośnie zacier przy fermentacji ( nie ma ryzyka, że wykipi)
Jak na razie zatarłem z enzymkami i hmmm nieźle wyszło 6 kg. + 18 litrów = 21 Blg.
Puściłem drożdżyki i "idzie" jak burza i o dziwo nie rośnie.

: 2007-02-15, 12:28
autor: Misza
Z kukurydzą mam same pozytywne doświadczenia.
No i ten słodkawy posmak w gotowym destylacie... :)

: 2007-02-15, 13:03
autor: a_priv
Misza pisze:......No i ten słodkawy posmak w gotowym destylacie... :)
...zaleta, albo wada. Do nalewek jest OK, a do picia jako czysta - trochę nietypowa. :|
Jako czysta do picia, moim zdaniem, lepiej się jednak sprawdza żytnia albo pszeniczna.
pzdr

: 2007-02-15, 16:59
autor: Misza
a_priv pisze: ...zaleta, albo wada. Do nalewek jest OK, a do picia jako czysta - trochę nietypowa. :|
Jako czysta do picia, moim zdaniem, lepiej się jednak sprawdza żytnia albo pszeniczna.
pzdr
Piłeś czy gdybasz? Bo mi (i nie tylko) pasuje.

: 2007-02-16, 13:55
autor: a_priv
Misza pisze:
a_priv pisze: .......Piłeś czy gdybasz? Bo mi (i nie tylko) pasuje.
Nie tylko piłem, ale wcześniej zrobiłem (po co bym robił, gdybym nie pił? :wink: ). Początkowo nastawiałem się na coś w rodzaju Bourbona (zamierzałem poddać go leżakowaniu z wiórkami), ale życie pokrzyżowało te plany i wtedy piłem (jako czystą wódkę). Wolę żytnią, później pszeniczną, a kukurydzianą ustawiłbym na 3 miejscu.
Oczywiście w stosunku do cukrówek wszystkie 3 są bezkonkurencyjne.
pzdr

: 2007-02-25, 17:00
autor: RomKo
Właśnie jestem w trakcie fermentacji na 60 kg kukurydzy słodkiej, i trzeba przyznać że ma taki specyficzny zapach. Mnie to nie przeszkadza, bo wiem że po dłuższym leżakowaniu wszysko się unormuje i będzie świetne w smaku.

: 2007-02-25, 22:35
autor: winiarek5
Przypomniało mi się, że jakiś czas temu dostałem ofertę od firmy handlującej kukurydzą (skup, sprzedaż). Skupują kukurydzę, sprzedają materiał siewny itp.
W ofercie mają ziarno kukurydzy o dużej wydajności dla gorzelni.
Śmialiśmy się z sąsiadem w jaki sposób mnie wytypowali do wysłania oferty. Muszę poszukać w korespondencji z reklamami, nie zaszkodzi z nimi pogadać, przecież nie ugryzą.

Winiarek

: 2007-02-26, 13:49
autor: a_priv
Czy ktoś może wie z jakiej kukurydzy jest robiona mąka dostępna w sprzedaży?
Załączam zdjęcie.

pzdr

: 2007-02-26, 18:14
autor: RomKo
Mała informacja dla tych co chcą robić zacier z kukurydzy, jest to również ciekawostka. Kukurydza podczas zacierania oddaje z siebie olej, rano w beczce miałem plamę oleju jak po pękniętym tankowcu. Niestety nie byłem przygotowany bo nie miałem z sobą aparatu, inaczej dołączył bym dowód rzeczowy.

: 2007-02-26, 20:37
autor: a_priv
@RomKo
Ten olej jest szczególnie widoczny w wygotowanym zacierze (zwłaszcza jeśli się gotuje z gęstym - jak leci w płaszczu olejowym).
Taki olej jest charakterystyczny dla wszystkich zacierów zbożowych, tylko w różnych ilościach w zależności od rodzaju zboża.

pzdr