Pierwsze próby zacierania

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-13, 23:51

_allegro

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-14, 08:53

Zdjęcie poprawione. Uważacie, że można jej użyć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-09-16, 13:09

Pewnie, że można ale nie masz w mieście jakiegoś bazaru gdzie stoją i sprzedają ziemniaki, warzywa? Na takim bazarku na pewno kupisz śrutę.
Co do cukru to nie dodawaj bo tylko pogorszysz smak a blg przy dobrym scukrzeniu będziesz miał powyżej 20.
Enzymy jeśli chcesz to dodaj do tej kukurydzy.
Jeśli szukasz maksymalnej wydajności koniecznie polecam gotowanie gęstego w garnku z solanką. Wkładasz keg do gara i gotujesz. Wydajność o wiele lepsza.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-16, 13:26

JemioloSeba pisze:Wydajność o wiele lepsza.
O wiele, czyli o ile? Robiłeś w tej materii jakieś porównania?

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-09-16, 14:05

Tak robiłem.
Wydajność przy gotowaniu gęstego mam niemal książkową (w przeliczeniu na tony surowca). Przy filtrowaniu miałem straty rzędu 1/3 z tego co wyciągam obecnie.
Może nie przerobiłem jeszcze ton ale z 500 kg śruty na pewno z czego pierwsze 100kg właśnie filtrowałem i na tej podstawie stwierdzam co powyżej.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-16, 15:31

JemioloSeba pisze:Wydajność przy gotowaniu gęstego mam niemal książkową
Możesz przybliżyć ilość uzyskanego alko (brutto/netto).

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-09-16, 16:18

Najczęściej robię kukurydzę i ten wynik pamietam najlepiej:
7kg + 22l wody - tak zawsze robię bo mieści się idealnie w kegu i nie zarzuca na wypełnienie. Wydajność 5,2l 44-45% co daje około 330l z tony przy 350 w tabeli. Ostatnio robiłem słód wędzony od 98% i miałem wydajność na poziomie 300l z tony. Teraz już nawet nie mierzę bo wiem ile mam się spodziewać i za każdym razem jest bardzo podobnie.
Co jednak poza wydajnością przemawia do mnie za gotowaniem gęstego to wygoda. Zacieram w kegu z szerokim wlewem, fermentuje w nim a później tylko wstawiam do solanki i gotuję. Zero filtrowania i przelewania czyli najgorszej części zacierania. Szybko, czysto i przyjemnie ;)

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-16, 16:43

Kurde nie mam takie garnka żeby wrzucić tam. Najchętniej bym dospawał płaszcz ale to albo dużo roboty albo dużo kosztuję. Nie pozostaje mi nic innego jak odfiltrować dokładnie.

[ Dodano: 2016-09-16, 20:15 ]
Chociaż biorąc pod uwagę, że mam pusty keg z grzałkami 30L dywagacje schodzą w stronę bełkotki. Koledzy szukam i szukam ale czy ktoś z tego korzysta i może się wypowiedzieć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2016-09-17, 11:30

JemioloSeba pisze:Najczęściej robię kukurydzę [...]Wydajność 5,2l 44-45% co daje około 330l z tony przy 350 w tabeli. Ostatnio robiłem słód wędzony od 98% i miałem wydajność na poziomie 300l z tony.
Ech, skąd wziąłeś tą tabelę, bo u mnie są całkiem inne wydajności :wink:
Obrazek
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-09-17, 11:40

Kowal podrzucił mi ją kiedyś w temacie:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=60

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-17, 11:43

Stark pisze: szukam i szukam ale czy ktoś z tego korzysta
Wpisywałeś w szukajkę 'bełkotka'?

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-17, 12:07

Tak jednak mało jest osób opisujących konkretnie, że używają, że działa, i że warto to zastosować.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Lutek
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2011-04-28, 09:50

Post autor: Lutek » 2016-09-17, 16:36

Ja używam bełkotki do gotowania gęstych. Keg 30l + grzałka 3 x 2kW (jako wytwornica pary) podłączony rurką miedzianą 15 do kega 50l. Sprzęt działa. A czy warto stosować? Sam sobie odpowiedz na pytanie. Stać cię na kupienie, lub masz możliwość zrobienia samemu, zbiornika z płaszczem to raczej nie warto. Jeśli nie, i dodatkowo nie chcesz mieć strat występujących przy filtracji to wtedy, wg mnie, warto. Nakład pracy i kosztów (jeśli masz dwa kegi) niewielki, a efekt zadowalający.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-09-17, 18:21

Ad wydajności.
Tabelę znalazłem gdzieś na tym forum i zanotowałem w kajeciku i z niego przepisałem. Dziś tak od ręki nie znajdę tej tabeli :roll:
Bardzo istotne jest, czy kukurydza jest cukrowa, czy paszowa. Ja mam dostęp do paszówki, czyli takiej, która zawiera więcej białek w porównaniu do cukrowej. Podejrzewam, że górna granica (400l z tony) dotyczy najbardziej bogatej w cukry kukurydzy. W PL "od chłopa" zazwyczaj kupić można paszową, więc wydajność 330l z tony dla takiej kukurydzy jest raczej przyzwoita :)

Edyta. W tabeli podanej przez Radiusa podana jest wydajność spirytusu. W tabeli podanej przeze mnie podana jest wydajność w przeliczeniu na 99,5% etanol. (nie wiem, czemu nie liczono na 100% etanol).
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-17, 20:19

Ja zakupiłem paszową 50kg czyli mogę liczyć na prawie 20l bourbonu. musze się rozeznać jak pytać rolnikòw o tą bardziej porządaną.Jak znajde pewnie źródło a jest to bardziej prawdopodobne mogę dam znać.Kolego a jak jest z grzaniem aparatury,ile idzie wody?Stosujesz przegrzewacz par?I masz zaślepioną rurkę na końcu czy otwartą?Zawór bezpieczeństwa standardowy z kega wystarczy?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości