Pierwsze próby zacierania

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-09-21, 16:15

Piwo to piwo...
Dostałeś odpowiedź na swoje pytanie a zrobisz jak zechcesz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-21, 16:19

Flirtować po fermentacji. Zwłaszcza, że zacier jest wtedy rzadszy. Przy piwie filtrację robi łuska słodu, a nie ma jej z reguły w odpowiedniej formie kiedy śrutujesz na mocniejsze alkohole.

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-10-16, 21:32

Dziś zacierałem pierwszy raz śrutowaną kukurydzę. Zagotowałem w kegu wodę przy temp 83stopnie dodałem enzym upłynniający i wsypłem śrutę. Przy temp 65stopnia dodałem słód, mieszałem co kilka minut. Przy temperaturze ok 50 stopni Blg 11 i juz nie bardzo idzie w gòtę. Co zrobiłem nie tak?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-10-16, 21:37

Nie wiemy jaka granulacja Twojej śruty, może za gruba i słabo się skleikowało.
Czemu śrutę dodałeś w 83 stopniach?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-10-16, 23:21

Kurde tak wyczytałem w gdzieś na forum i tak zanotowałem żeby zrobić, to źle? Dosyć mocno śrutowana.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-10-17, 07:56

Za wysoka temperatura dla słodu. Po co w ogóle używałeś enzymów przy słodzie?
Coś lekko pomieszałeś.
Przy słodzie robisz tak:
Grzejesz wodę do 68 stopni
Wsypujesz słód i mieszasz
Poniżej 30 stopni dajesz drożdże
Tyle

Przy niesłodowanym robisz tak:
Grzejesz wodę do 95-99
Wsypujesz śrutę i enzym upłynniający
Mieszasz i znów grzejesz do 95-99
Jak spadnie poniżej 60 stopni dodajesz enzym scukrzający
Poniżej 30 dajesz drożdże
Ostatnio zmieniony 2016-10-17, 09:59 przez Seba1983, łącznie zmieniany 1 raz.

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-10-17, 09:18

Słód wsypałem w temp 65 stopni. Przy temp powyżej 80 wsypałem samą śrutę z kukurydzy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-10-17, 09:41

Stark pisze:Przy temp powyżej 80 wsypałem samą śrutę z kukurydzy.
A powinieneś wsypać na wrzącą wodę.
OLO 69

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-10-17, 09:42

Powinieneś był najpierw zagotować śrutę i po wystygnięciu do 68 dać słód. Tym sposobem zmarnowałeś słód poprzez zbyt wysoką temperaturę.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-10-17, 09:47

Przecież napisał, że słód wsypał przy 65°C. Czyli słodu nie zmarnował. Jedynie co mógł zrobić lepiej to śrutę kukurydzianą wsypać na wrzątek.
OLO 69

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-10-17, 09:51

Faktycznie coś pomieszałem... wczorajszy jestem :)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-10-17, 09:56

JemioloSeba pisze: Przy niesłodowanym robisz tak:
Grzejesz wodę do 95-99
Wsypujesz słód i enzym upłynniający
Mieszasz i znów grzejesz do 95-99
Jak spadnie poniżej 60 stopni dodajesz enzym scukrzający
Poniżej 30 dajesz drożdże
Czy nie powinno być:
Wsypujesz śrutę? Przy temp. pow. 95°C

Ogólnie lepiej rozdzielić zacieranie enzymami, albo zacieranie słodem.
Pierwsze to współczesne ułatwienie, a drugie tradycyjne. Nie ma potrzeby mieszania tych technik.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-10-17, 09:59

Mo pewnie, ze tak :)
Ja już dziś lepiej nic nie piszę bp mózg nie funkcjonuje.
Już poprawiam.

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-10-17, 11:00

Obawiałem się, że może być zbyt gęste i dodałem enzym upłynniający. Zatem uważacie, że przez to scukrzenie nie wyszło?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-10-17, 11:23

Scukrzenie nie wyszło, bo kukurydzę wsypałeś przy zbyt niskiej temp. Trzeba było wsypać na wrzątek i dać enzym upłynniający.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości