Pierwsze próby zacierania

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-09-17, 20:35

Ja to mam prosty sprzęt. Działanie jak u Aabratka, tyle, że nieco inna konstrukcja głowicy. Termometr na głowicy, do smakówek stosuję ok. 80cm wypełnienia z miedzianych zmywaków, jakichś hamerykańskich. Sprzęt działa bezciśnieniowo. To po prostu taki "kolumnowy alembik".

A co do kukurydzy, to od rolnika ciężko dostać inną niż paszową. W PL cukrową to głównie do spożycia w kolbach się robi, oraz do puszek. Jak trafisz na rolnika, który robi do fabryki takiej puszkowanej, to będziesz miał lepszą.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2016-09-17, 21:50

kowal pisze: W tabeli podanej przez Radiusa podana jest wydajność spirytusu. W tabeli podanej przeze mnie podana jest wydajność w przeliczeniu na 99,5% etanol. (nie wiem, czemu nie liczono na 100% etanol).
A ja zastanawiam się dlaczego przelicza się wydajność na 100% etanol :nie_wiem
Chyba łatwiej wyliczyć wydajność, rektyfikując zacier i uzyskując gotową wartość spirytusu, którego moc i tak nie przeskoczymy powyżej 96,6 %.
@kowal, a może to miało być 96,5% :?:
P.S.
Dzisiaj destylowałem zacier na single malta (10kg pilzneńskiego + 3kg Pale Ale) i mój uzysk to 3,9 litra w przeliczeniu na spirytus 96%. Całkiem nieźle :wink:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Spiritus flat ubi vult

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-17, 23:36

Ile wody dałeś na tyle słodu?

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2016-09-18, 08:46

Mam zbiornik z płaszczem więc zacier robię dość "gęsty". Tutaj dałem 33 litry wody.
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-09-18, 09:43

Wygodniej się przelicza na 100% etanol, niż na 96,5% :lol: Przynajmniej mnie.
A wydajność masz niezłą :D
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-18, 10:05

Pewnie dlatego, że sam słód. Jak oceniasz swoją single malt? Muszę coś wymyślić z gotowaniem w płaszczu lub bełkotką.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2016-09-18, 10:53

Stark pisze:Jak oceniasz swoją single malt?.
Oceniam jako 65% surówkę do starzenia w beczce dębowej :D Wczorajszy urobek był ostatnią partią, która wypełniła do końca moją 15 litrową beczułkę :1st
Obrazek
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2016-09-18, 13:23

Według mnie bełkotka w stosunku do płaszcza olejowego daje lepszą, delikatniejszą surówkę.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-09-18, 16:39


Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-19, 09:45

Akurat mając Kega koszt wprowadzenia rury z dyfuzorem wychodzi mnie ok 150zł z robocizną więc spróbuję. Muszę doczytać ile maxymalnie mogę napełniać Kega 50L. Myślicie, że 35L to max?

[ Dodano: 2016-09-19, 10:28 ]
Jeżeli tylko wszystko wykonam , sprawdzę szczelność i próbę ciśnienia to zrobię fotorelację i opiszę wrażenia.Bełkotki użyję tylko do pierwszego odpędu.Myślę ,że warto się tematem zainteresować i go rozwijać bo to temat dużo bardziej bliższy wielu użytkownikom niż kosztowny płaszcz wodny.Ciekawe czy jakby posolić wodę w kegu to czy sprawność układu by wzrosła i czy wzrost ciśnienia nie był ryzykownie duzy.Koledzy Rozumiem ,że bełkotka pracuje wam przy ciśnieniu 2-3atm?

[ Dodano: 2016-09-19, 11:23 ]
Swoją drogą,dlaczego by nie zastosować nad Grzałkami takiego dna jak jest w parniku? Też nie powinno się przypalać.
Ostatnio zmieniony 2016-09-19, 11:23 przez Stark, łącznie zmieniany 2 razy.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2016-09-19, 14:23

magas pisze:Pamiętasz jak czysta mięta destylowana mini bełkotką wychodziła Jaronowi ? Jaron weź coś napisz.. twoja mięta gdy grzałeś parą, była taka czysta, bez innych smaków, wcześniej takiej czystej mięty nie piłem.
Co prawda nie do mnie prośba, ale napisałem coś o mięcie i parze wodnej:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 374#150374

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-21, 14:23

Chyba narazie będę filtrował w workach filtracyjnych. I tu pytanie które mi nie daje spokoju czy aby napewno fermentować ze zbożem czy może przefiltrować przed dodaniem drożdży?

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-09-21, 14:39

Kiedyś pytałem o to samo i polecono mi abym fermentował ze śrutą ponieważ podczas fermentacji enzym jeszcze działa i przerabia resztę skrobi. Tak też zawsze robię i na urobek nie narzekam.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-09-21, 14:40

Stark pisze:fermentować ze zbożem czy może przefiltrować przed dodaniem drożdży?
Fermentować ze zbożem a filtrować dopiero po zakończeniu fermentacji.
OLO 69

Stark
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-09-12, 12:37

Post autor: Stark » 2016-09-21, 15:11

Piwo np filtruje się przed fermentacją z tego co zagłębiałem się niegdyś w temat to gorzelnie też filtrują przed fermentacją dlatego mnie to zastanawia.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości