Pierwsze próby zacierania
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Pewnie, że można ale nie masz w mieście jakiegoś bazaru gdzie stoją i sprzedają ziemniaki, warzywa? Na takim bazarku na pewno kupisz śrutę.
Co do cukru to nie dodawaj bo tylko pogorszysz smak a blg przy dobrym scukrzeniu będziesz miał powyżej 20.
Enzymy jeśli chcesz to dodaj do tej kukurydzy.
Jeśli szukasz maksymalnej wydajności koniecznie polecam gotowanie gęstego w garnku z solanką. Wkładasz keg do gara i gotujesz. Wydajność o wiele lepsza.
Co do cukru to nie dodawaj bo tylko pogorszysz smak a blg przy dobrym scukrzeniu będziesz miał powyżej 20.
Enzymy jeśli chcesz to dodaj do tej kukurydzy.
Jeśli szukasz maksymalnej wydajności koniecznie polecam gotowanie gęstego w garnku z solanką. Wkładasz keg do gara i gotujesz. Wydajność o wiele lepsza.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Tak robiłem.
Wydajność przy gotowaniu gęstego mam niemal książkową (w przeliczeniu na tony surowca). Przy filtrowaniu miałem straty rzędu 1/3 z tego co wyciągam obecnie.
Może nie przerobiłem jeszcze ton ale z 500 kg śruty na pewno z czego pierwsze 100kg właśnie filtrowałem i na tej podstawie stwierdzam co powyżej.
Wydajność przy gotowaniu gęstego mam niemal książkową (w przeliczeniu na tony surowca). Przy filtrowaniu miałem straty rzędu 1/3 z tego co wyciągam obecnie.
Może nie przerobiłem jeszcze ton ale z 500 kg śruty na pewno z czego pierwsze 100kg właśnie filtrowałem i na tej podstawie stwierdzam co powyżej.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Najczęściej robię kukurydzę i ten wynik pamietam najlepiej:
7kg + 22l wody - tak zawsze robię bo mieści się idealnie w kegu i nie zarzuca na wypełnienie. Wydajność 5,2l 44-45% co daje około 330l z tony przy 350 w tabeli. Ostatnio robiłem słód wędzony od 98% i miałem wydajność na poziomie 300l z tony. Teraz już nawet nie mierzę bo wiem ile mam się spodziewać i za każdym razem jest bardzo podobnie.
Co jednak poza wydajnością przemawia do mnie za gotowaniem gęstego to wygoda. Zacieram w kegu z szerokim wlewem, fermentuje w nim a później tylko wstawiam do solanki i gotuję. Zero filtrowania i przelewania czyli najgorszej części zacierania. Szybko, czysto i przyjemnie
7kg + 22l wody - tak zawsze robię bo mieści się idealnie w kegu i nie zarzuca na wypełnienie. Wydajność 5,2l 44-45% co daje około 330l z tony przy 350 w tabeli. Ostatnio robiłem słód wędzony od 98% i miałem wydajność na poziomie 300l z tony. Teraz już nawet nie mierzę bo wiem ile mam się spodziewać i za każdym razem jest bardzo podobnie.
Co jednak poza wydajnością przemawia do mnie za gotowaniem gęstego to wygoda. Zacieram w kegu z szerokim wlewem, fermentuje w nim a później tylko wstawiam do solanki i gotuję. Zero filtrowania i przelewania czyli najgorszej części zacierania. Szybko, czysto i przyjemnie
Kurde nie mam takie garnka żeby wrzucić tam. Najchętniej bym dospawał płaszcz ale to albo dużo roboty albo dużo kosztuję. Nie pozostaje mi nic innego jak odfiltrować dokładnie.
[ Dodano: 2016-09-16, 20:15 ]
Chociaż biorąc pod uwagę, że mam pusty keg z grzałkami 30L dywagacje schodzą w stronę bełkotki. Koledzy szukam i szukam ale czy ktoś z tego korzysta i może się wypowiedzieć?
[ Dodano: 2016-09-16, 20:15 ]
Chociaż biorąc pod uwagę, że mam pusty keg z grzałkami 30L dywagacje schodzą w stronę bełkotki. Koledzy szukam i szukam ale czy ktoś z tego korzysta i może się wypowiedzieć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Stark, łącznie zmieniany 2 razy.
Kowal podrzucił mi ją kiedyś w temacie:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=60
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=60
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ja używam bełkotki do gotowania gęstych. Keg 30l + grzałka 3 x 2kW (jako wytwornica pary) podłączony rurką miedzianą 15 do kega 50l. Sprzęt działa. A czy warto stosować? Sam sobie odpowiedz na pytanie. Stać cię na kupienie, lub masz możliwość zrobienia samemu, zbiornika z płaszczem to raczej nie warto. Jeśli nie, i dodatkowo nie chcesz mieć strat występujących przy filtracji to wtedy, wg mnie, warto. Nakład pracy i kosztów (jeśli masz dwa kegi) niewielki, a efekt zadowalający.
Ad wydajności.
Tabelę znalazłem gdzieś na tym forum i zanotowałem w kajeciku i z niego przepisałem. Dziś tak od ręki nie znajdę tej tabeli
Bardzo istotne jest, czy kukurydza jest cukrowa, czy paszowa. Ja mam dostęp do paszówki, czyli takiej, która zawiera więcej białek w porównaniu do cukrowej. Podejrzewam, że górna granica (400l z tony) dotyczy najbardziej bogatej w cukry kukurydzy. W PL "od chłopa" zazwyczaj kupić można paszową, więc wydajność 330l z tony dla takiej kukurydzy jest raczej przyzwoita
Edyta. W tabeli podanej przez Radiusa podana jest wydajność spirytusu. W tabeli podanej przeze mnie podana jest wydajność w przeliczeniu na 99,5% etanol. (nie wiem, czemu nie liczono na 100% etanol).
Tabelę znalazłem gdzieś na tym forum i zanotowałem w kajeciku i z niego przepisałem. Dziś tak od ręki nie znajdę tej tabeli
Bardzo istotne jest, czy kukurydza jest cukrowa, czy paszowa. Ja mam dostęp do paszówki, czyli takiej, która zawiera więcej białek w porównaniu do cukrowej. Podejrzewam, że górna granica (400l z tony) dotyczy najbardziej bogatej w cukry kukurydzy. W PL "od chłopa" zazwyczaj kupić można paszową, więc wydajność 330l z tony dla takiej kukurydzy jest raczej przyzwoita
Edyta. W tabeli podanej przez Radiusa podana jest wydajność spirytusu. W tabeli podanej przeze mnie podana jest wydajność w przeliczeniu na 99,5% etanol. (nie wiem, czemu nie liczono na 100% etanol).
Kuję żelazo, póki gorące
Ja zakupiłem paszową 50kg czyli mogę liczyć na prawie 20l bourbonu. musze się rozeznać jak pytać rolnikòw o tą bardziej porządaną.Jak znajde pewnie źródło a jest to bardziej prawdopodobne mogę dam znać.Kolego a jak jest z grzaniem aparatury,ile idzie wody?Stosujesz przegrzewacz par?I masz zaślepioną rurkę na końcu czy otwartą?Zawór bezpieczeństwa standardowy z kega wystarczy?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości