-
Seba1983
- 80%
- Posty: 400
- Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
- Lokalizacja: Mielec
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Seba1983 » 2016-09-21, 16:15
Piwo to piwo...
Dostałeś odpowiedź na swoje pytanie a zrobisz jak zechcesz.
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2016-09-21, 16:19
Flirtować po fermentacji. Zwłaszcza, że zacier jest wtedy rzadszy. Przy piwie filtrację robi łuska słodu, a nie ma jej z reguły w odpowiedniej formie kiedy śrutujesz na mocniejsze alkohole.
-
Stark
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2016-09-12, 12:37
Post
autor: Stark » 2016-10-16, 21:32
Dziś zacierałem pierwszy raz śrutowaną kukurydzę. Zagotowałem w kegu wodę przy temp 83stopnie dodałem enzym upłynniający i wsypłem śrutę. Przy temp 65stopnia dodałem słód, mieszałem co kilka minut. Przy temperaturze ok 50 stopni Blg 11 i juz nie bardzo idzie w gòtę. Co zrobiłem nie tak?
-
Legion
- -#Admin
- Posty: 1870
- Rejestracja: 2009-01-24, 11:03
Post
autor: Legion » 2016-10-16, 21:37
Nie wiemy jaka granulacja Twojej śruty, może za gruba i słabo się skleikowało.
Czemu śrutę dodałeś w 83 stopniach?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
Stark
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2016-09-12, 12:37
Post
autor: Stark » 2016-10-16, 23:21
Kurde tak wyczytałem w gdzieś na forum i tak zanotowałem żeby zrobić, to źle? Dosyć mocno śrutowana.
-
Seba1983
- 80%
- Posty: 400
- Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
- Lokalizacja: Mielec
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Seba1983 » 2016-10-17, 07:56
Za wysoka temperatura dla słodu. Po co w ogóle używałeś enzymów przy słodzie?
Coś lekko pomieszałeś.
Przy słodzie robisz tak:
Grzejesz wodę do 68 stopni
Wsypujesz słód i mieszasz
Poniżej 30 stopni dajesz drożdże
Tyle
Przy niesłodowanym robisz tak:
Grzejesz wodę do 95-99
Wsypujesz śrutę i enzym upłynniający
Mieszasz i znów grzejesz do 95-99
Jak spadnie poniżej 60 stopni dodajesz enzym scukrzający
Poniżej 30 dajesz drożdże
Ostatnio zmieniony 2016-10-17, 09:59 przez
Seba1983, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Stark
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2016-09-12, 12:37
Post
autor: Stark » 2016-10-17, 09:18
Słód wsypałem w temp 65 stopni. Przy temp powyżej 80 wsypałem samą śrutę z kukurydzy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Stark, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2016-10-17, 09:41
Stark pisze:Przy temp powyżej 80 wsypałem samą śrutę z kukurydzy.
A powinieneś wsypać na wrzącą wodę.
OLO 69
-
Seba1983
- 80%
- Posty: 400
- Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
- Lokalizacja: Mielec
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Seba1983 » 2016-10-17, 09:42
Powinieneś był najpierw zagotować śrutę i po wystygnięciu do 68 dać słód. Tym sposobem zmarnowałeś słód poprzez zbyt wysoką temperaturę.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2016-10-17, 09:47
Przecież napisał, że słód wsypał przy 65°C. Czyli słodu nie zmarnował. Jedynie co mógł zrobić lepiej to śrutę kukurydzianą wsypać na wrzątek.
OLO 69
-
Seba1983
- 80%
- Posty: 400
- Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
- Lokalizacja: Mielec
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Seba1983 » 2016-10-17, 09:51
Faktycznie coś pomieszałem... wczorajszy jestem
-
kowal
- 101%
- Posty: 1748
- Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
- Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)
Post
autor: kowal » 2016-10-17, 09:56
JemioloSeba pisze:
Przy niesłodowanym robisz tak:
Grzejesz wodę do 95-99
Wsypujesz słód i enzym upłynniający
Mieszasz i znów grzejesz do 95-99
Jak spadnie poniżej 60 stopni dodajesz enzym scukrzający
Poniżej 30 dajesz drożdże
Czy nie powinno być:
Wsypujesz śrutę? Przy temp. pow. 95°C
Ogólnie lepiej rozdzielić zacieranie enzymami, albo zacieranie słodem.
Pierwsze to współczesne ułatwienie, a drugie tradycyjne. Nie ma potrzeby mieszania tych technik.
Kuję żelazo, póki gorące
-
Seba1983
- 80%
- Posty: 400
- Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
- Lokalizacja: Mielec
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Seba1983 » 2016-10-17, 09:59
Mo pewnie, ze tak
Ja już dziś lepiej nic nie piszę bp mózg nie funkcjonuje.
Już poprawiam.
-
Stark
- 40%
- Posty: 52
- Rejestracja: 2016-09-12, 12:37
Post
autor: Stark » 2016-10-17, 11:00
Obawiałem się, że może być zbyt gęste i dodałem enzym upłynniający. Zatem uważacie, że przez to scukrzenie nie wyszło?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Stark, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2016-10-17, 11:23
Scukrzenie nie wyszło, bo kukurydzę wsypałeś przy zbyt niskiej temp. Trzeba było wsypać na wrzątek i dać enzym upłynniający.
OLO 69
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości