Zacier z kukurydzy

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Doody » 2017-05-08, 12:14

Zmierz Blg. Jak fermentuje się z ziarnem to często CO2 wydobywa się jeszcze długo po tym jak Blg już nie spada. Jeżeli w dwóch kolejnych dniach Blg "stoi" to nie warto moim zdaniem czekać bo jeszcze się coś przypałęta :wink:
Pozdrawiam
Darek

zylek234
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2016-03-23, 16:03

Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: zylek234 » 2017-06-06, 08:14

Witam ja już wiem co było przyczyną słabej ilości procent była to kukurydza paszowa którą suszyłem i mieliłem na mąkę i stąd słaby uzysk mąka z lidl i beiedry miała większą wydajność skrobi na cukry proste teraz albo przerzucie się na np pszenice paszową lub słody lub mąkę z dyskontu nie wiem co będzie najlepsze i będzie mieć najlepszy wynik uzysku. Poradźcie coś
:)

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: Doody » 2017-06-06, 08:55

Ja używałem śruty kukurydzianej z Allegro (paszowej). Wrzucam ją do wody o temp. 95°C z dodatkiem enzymu upłynniającego. Kiedyś lałem wodę o temp. 80°C i uzysk "cukrów" był o wiele mniejszy. Kukurydza zwłaszcza grubo mielona potrzebuje wyższych temperatur.
Pozdrawiam
Darek

zylek234
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2016-03-23, 16:03

Re: Zacier z kukurydzy

Post autor: zylek234 » 2017-06-06, 22:43

U mnie kukurydza była mielona w 90% na make reszta to drobne ziarna co nie zmielił młynek do tego wrzucam to na wrzątek i trzymam około 5-8 min na gazie mieszając tym razem dałem 1;3 , 1kg kukurydzy na 3l wody do tego po 5ml enzymu na 18l wody oczywiście zakwaszając do tego 7ml enzymu na koniec przy 65-50stopni. Tak samo robię z pszenicą tylko ją miele juz w 80% na mąkę.
:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości