Inżyniera zacieranie mąki

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-05-30, 11:16

Do tej pory używałem mąki zytniej razowej, co powodowało, że zacier był dość gęsty z tendencja do przypalania. Mąka ziemniaczana w ilosci 10kg na 40l. wody po zastosowaniu enzymów dała ciecz o konsystencji zblizonej do cukrówki. Podgrzanie na pełnej mocy bezproblemowo. Zacier o bardzo przyjemnym zapachu, winnym z nutka ziemniaka w tle.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-05-30, 11:25

@inżynier
Burzy to co prawda moje przekonania na ten temat, ale w związku z tym też spróbuję zatrzeć mąkę ziemniaczaną ... przy następnej "sesji".

pzdr

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-05-30, 11:31

@A_priv
Syp mąke na wrzątek, intensywnie mieszając i dodając termamyl. Ja mieszam wiertarką z mieszadłem do klejów.
pozdrawiam - inżynier
P.S. Ja będe próbował jeszcze raz z żytem, ale nie z razową, tylko z czystą mąką.
pozdrawiam - inżynier

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2007-05-30, 11:41

Moja propozycja dotycząca mąki ziemniaczanej:
tak jak z robieniem krochmalu czyli do gotującej wody wlewamy zimny roztwór mąki cały czas mieszając - bez kluch (+Termamyl oczywiście).
Moje doświadczenia z mąką żytnią są takie że najlepsza jest nie razowa a zwykła, drobna.
Po fermentacji dwukrotne zlewanie a osad przesączam przez worki od 98 &.
Praktycznie bez strat zacieru i nic się nie przypala

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-05-30, 12:29

inżynier pisze:....Ja będe próbował jeszcze raz z żytem, ale nie z razową, tylko z czystą mąką....
Robiłem do tej pory ze zwykłą mąką pszenną. Wydaje mi się , że razowa szybciej fermentuje.
Jeśli chodzi o sprawy techniczne, to też tak robię (wiertarka + statyw+ mieszadło).

pzdr

zbyszek1281

Post autor: zbyszek1281 » 2007-05-30, 17:22

Witam
Do zacierania mąki, śruty niezależnie od tego czy to zacier czy piwo najlepszy jest płaszcz olejowy i stałe mieszadło wolnoobrotowe.Daje to duże ułatwienie pracy bez przypaleń i konieczności filtrowania do destylacji.Jakość gwarantowana i mniej papraniny w robocie.
Polecam i sam tak robię bez problemów warząc niezłe piwo i " absoluta"
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-06-14, 16:55

@All
zastanawia mnie różnica w czasie pomiędzy pracą zacieru z mąki żytniej, a ziemniaczanej, prawdopodobnie w żytniej, a zwłaszcza razowej jest mnóstwo pożywienia dla drożdży i szybciutko to przerabiają. W mące ziemniaczanej jest sama skrobia i po przejściu enzymów robi się zwykła cukrówka, czy ktoś ma pomysł czego można by dodać, żeby było dobre dla drożdży, ale nie popsuło smaku ziemniaka. Może trochę rozgotowanych ziemniaków :roll: :?: :?:
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-06-14, 23:27

A może frytki smażone na wielokrotnie używanym oleju ze smażalni?
A tak na poważnie myślę, że poprostu może dobra będzie pożywka dla drożdzy szczególnie ta kompleksowa od ANKA?

Pozdrawiam

Winiarek

PS
Dalej mi się śni to sterowanie pracą kolumny. Muszę się spiąć w tym sezonie i nastawić pokaźne ilości wiśniówki na miodzie i żurawinówki. I może miodzik jakiś?

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-06-15, 08:55

@Winiarek
pożywkę dałem, ale to tak jak z cukrówką, trzeba chyba dać coś więcej :?:

Jeśli chodzi o sterowanie, to prace na razie utknęły :cry: , prozaiczny brak czasu :cry: :cry:
pozdrawiam - inżynier

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2007-07-02, 21:59

Witam
Koledzy proszę o porady. Mam kocioł z płaszczem średnica dna 67cm wysokość 45cm
Jakie zrobić mieszadło. Ile obrotów na minute. Jaką przekładnie lub od czego zastosować
Chcę zacierać i pędzić w tym kotle.
jaron

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-07-02, 22:30

Witam
Do gęstych zacierów najlepiej wolne obroty.Ja mam mieszadło fi25cm obroty 300/min.
Przekładnia zębata 1:5.Przy dużych obrotach powstaje kawitacja i możesz mieć małe implozje
Pozdrawiam

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2007-07-03, 21:29

Witam
Myślę o mieszadle jak największej średnicy 60cm i obr.60/min. Ale cz te obroty wystarczą przy zacieraniu .Może zrobić kilka przełożeń .
jaron

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2007-07-03, 22:42

60cm średnicy :shock: przy takim kotle wystarczy Ci 2 łopatkowe o średnicy 15cm, przy łopatkach 60cm jak będziesz miał gęstszy zacier to albo silnik się zatrzyma albo powyginasz łopatki mieszadła, ja do kolb 2000ml czyli o średnicy jakieś 20cm stosuje mieszadła o łopatkach 2cm i przy 200 obrotach całość nawet z zawiesiną bardzo dobrze się miesza

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2007-07-04, 20:23

Witam
Chciałem zrobić jak największe bo kocioł na połączeniu dna ze ścianą miał przypalone mleko.
Jeśli radzisz mniejsze to zacznę od mniejszego.Choć korci mnie już zacierać bo przyszła paka od 98% i tylko uszczelki mi brak bo w kotle była czarna gumowa.
jaron

Awatar użytkownika
tv521
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2007-10-29, 23:04
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: tv521 » 2007-11-28, 18:04

Witam
Widzę, że już dawno tu nikt nie zaglądał a jest to chyba najlepsze miejsce dla mojego pytania.
Właśnie jestem w trakcie zacierania mąki pszennej. Zacieram w/g przepisu kol. inżyniera
- i w sumie do niego pytanie - albo do kogoś kto już coś podobnego robił - zsumowałem ilości enzymów jakie zostały zastosowane na 32l wody - 10 kg mąki to:
40 ml - TER
40 ml - AMG
15 ml - SHE
ok 60ml - Kwas 36%
według wyliczanki jaką znalazłem na forum winno być:
3,25 ml - TER
4,00 ml - AMG
1,75 ml - SHE
co prawda jest tam napisane, że przedawkowania nie stwierdzono ale czy takie duże ilości są potrzebne no może poza TER który powoduje, że całość jest stosunkowo rzadka.
Jedną partię już ugotowałem - teraz czekam na zagotowanie wody na drugą część. Dlatego poproszę o jakieś dodatkowe wskazówki.
Czy zacierał ktoś kaszę jęczmienną - mam tego troszkę i nie bardzo wiem co z tym zrobić,
potraktować jak śrutę - no może zobaczymy.
pozdr tv521

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości