Inżyniera zacieranie mąki

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-03-18, 13:50

AAbratek pisze:destylatek, o ile drożdże już nie padły to przeanalizuj i ewentualnie dolej wody
Myślę że nie padły bo w beczce jest burza :) W całości wyszło 35l wody.
Właśnie po dodaniu syropu do zacieru dolałem jeszcze wody żeby uzyskać 40l zacieru w całości.
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-18, 13:55

A no to luzik :D
jak widzisz nieprecyzyjne podawanie danych prowadzi do niepotrzebnych emocji :lol:

20 litrów a 35 to zdecydowana różnica w tym przypadku
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-03-18, 13:59

To przepraszam za niedoinformowanie A już myślałem żę opisałem wszystko jak trzeba ale emocje przy pierwszym razie i tak wielkie.
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-04-05, 21:53

Jestem po drugim zacierze wg kol. inżyniera.
Wszystko zgodnie z tym co przeczytałem na forum. Może lepsza jakośc, ale bardzo marny uzysk. Z 40 litrów zacieru uzyskanego z 5 kg mąki żytniej i dodatku syropu z 6 kg Glukozy (1 kg ponad 4 zł) początkowe blg 20 końcowe -2, próba jodowa ujemna udało mi się uzyskać tylko 2,5l dobroci 95% w dwóch przebiegach keg 30l (nie brałem pogonów bo śmierdzą rzygalinami).
Co mnie zdziwiło to temperatura w kegu przy stabilizacji kolumny wynosiła juz na początku 96st C i tylko przy odbiorze pierwszego Litra była stabilna.
Jednak cukier ma większa wydajność przy gorszej jakości.
A najlepsze są owocówki :D
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-04-05, 23:09

kolego, musiałeś coś skopać nie ma bata - może masz nieszczelny aparat :shock:
według tego co piszesz to zacier prawidłowo odfermentował do poziomu ok 15%
5literków powinieneś mieć :roll:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

trewy56
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-03-05, 11:46

Post autor: trewy56 » 2009-04-05, 23:21

witam
a czy ph musi być odpowiednie[tzn. takie jako powinno być wg przepisów](czy ma jakieś znaczenie , bo ja nie mam czym go sprawdzić, a bym sobie trochę pozacierał :D ) przy zacieraniu mąki, ziemniaków?

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-04-05, 23:25

Odfermentował dobrze do tego stopnia że u góry było klarowne winko. Aparat raczej jest szczelny bo na nastawie z cukrówki były zupełnie inne wyniki (lepsze). Chyba ta glukoza jest jakas mało słodka :)
Sam nie wiem najbardziej zastanawia mnie ta temperatura w kegu przy stabilizacji kolumny?
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-04-06, 07:19

destylatek pisze: Sam nie wiem najbardziej zastanawia mnie ta temperatura w kegu przy stabilizacji kolumny?
Świadczy ona o małej zawartości alkoholu

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-04-06, 09:17

@Destylatek,
chyba coś z tą glukozą nie tak, ja używam glukozy w proszku i z identycznych proporcji uzyskuję 5,5l 96%.
Tak jak napisał kol. Redirys, temperatura w kegu przy starcie potwierdza małą zawartość alkoholu, dlaczego :nie_wiem
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-04-06, 09:33

destylatek pisze: [...] Z 40 litrów zacieru uzyskanego z 5 kg mąki żytniej i dodatku syropu z 6 kg Glukozy (1 kg ponad 4 zł) początkowe blg 20 [...]
A mąka była zacierana?

Jeśli tak, to powinna dać ok. 3,5kg cukrów, do tego 6 kg glukozy łącznie daje ok. 9,5kg cukrów, co powinno Ci dać ok. 6 litrów 95% alkoholu.

To wygląda jakby mąka nie została zatarta i do tego ta glukoza była jakaś nie 100%. :mrgreen:


pzdr

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-04-06, 21:12

A_priv, czy nie zwróciłeś uwagi na dane podane przez destylatka:
40 litrów zacieru o początkowym Blg 20 i końcowym -2 oznacza prawidłowe odfermentowanie do poziomu 15% ! (i poprawnej ilości składników)

coś się stało pomiędzy fermentacja a destylacją lub.... gdzieś kolega podał błędne dane :roll:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-04-07, 08:09

Lub cukry nie zmieniły się w alkohol, lecz w coś innego. Można to poznać po wyglądzie, smaku i zapachu zacieru.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-04-07, 09:01

AAbratek pisze:[...] 40 litrów zacieru o początkowym Blg 20 i końcowym -2 oznacza prawidłowe odfermentowanie do poziomu 15%[....]
Pod warunkiem, że początkowo rzeczywiście było 20 Blg.

W gęstych (gęściejszych) zacierach zbożowych pomiar Blg jest moim zdaniem problematyczny - wydawało mi się, że w przypaku złego zatarcia (zrobił się budyń), gęstość była taka jak była, a wyniki Blg mogły nie oddać zawartości cukru w zacierze, tylko gęstość.


pzdr

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-04-07, 22:57

w prawie 40 litrach lekkiego syropu, 5 kg mąki żytniej nie zrobi budyniu - taka mąka nie posiada tej zdolności ze względu na brak glutenu
gdyby gęstość początkowa była tak zawyżona to nie zeszła by do -2!
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-04-08, 09:24

@AAbratek

To co mu się stało z tym alkoholem?

A może to nie była fermentacja alkoholowa, tylko jeszcze jakaś inna?

pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości