Zacier z ryżu
Re: Zacier z ryżu
Ja zrobiłem źle, tak jak pisałem, bo powinienem dodać enzym scukrzający wcześniej. Głownie chodzi o to że gdy wsypiemy śrutę dodamy trochę tego enzymu scukrzającego to on już zaczyna pracować, a czy on się dezaktywuję później w wyższej temperaturze to nie wiem. Na pewno późniejsza dawka już po gotowaniu i przy temp. 50-70 *C ma mniej roboty. Tak po prostu robię.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacier z ryżu
Nie obyło się bez problemów. Zbyt niska temperatura i musiałem dogrzewać płaszczem. Ostatecznie zacier zatrzymał się na 4 blg i zaczął się klarować. Co do uzysku prawie 4 litry właściwego gonu. Puszczane na długiej kolumnie z OLM. Drugi puszcze na krótkiej też z OLM. Pierwsze wrażenia pozytywne...
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości