Zacier z ryżu

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Zacier z ryżu

Post autor: elofura » 2017-04-26, 08:43

Ja zrobiłem źle, tak jak pisałem, bo powinienem dodać enzym scukrzający wcześniej. Głownie chodzi o to że gdy wsypiemy śrutę dodamy trochę tego enzymu scukrzającego to on już zaczyna pracować, a czy on się dezaktywuję później w wyższej temperaturze to nie wiem. Na pewno późniejsza dawka już po gotowaniu i przy temp. 50-70 *C ma mniej roboty. Tak po prostu robię.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacier z ryżu

Post autor: Citizen Kane » 2017-05-14, 10:22

Jak postępy?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Zacier z ryżu

Post autor: elofura » 2017-05-16, 23:17

Nie obyło się bez problemów. Zbyt niska temperatura i musiałem dogrzewać płaszczem. Ostatecznie zacier zatrzymał się na 4 blg i zaczął się klarować. Co do uzysku prawie 4 litry właściwego gonu. Puszczane na długiej kolumnie z OLM. Drugi puszcze na krótkiej też z OLM. Pierwsze wrażenia pozytywne...
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości