Temperatura nastawu
Temperatura nastawu
Witam wczoraj zrobilem nastaw z drożdży Alcotek 48 pure, dzis patrzylem temperature nastawu i wynosi ona 34 stopnie, wszystko zepsute czy cos z tego bedzie? Prosze o odpowiedzi.
Re: Temperatura nastawu
Jak duży nastaw i jaka była temperatura na starcie? W tej temperaturze mogą jeszcze przeżyć Ale trochę chłodnej wody lub chłodnica (ew schłodzoną wodą w zamkniętej butelce) mogę się przydać. I jak wygląda praca drożdży?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Temperatura nastawu
Nastaw 50l, temperatura startu okolo 25, jest piana u góry i caly czas bulgocze.
Re: Temperatura nastawu
Ja zarówno na Alcotec`ach jak i Cobra 48 temperaturę mam powyżej 30 a nawet bliżej 40 stopni. Nigdy nic się nie stało a w ostatnim roku przerobiłem tego nie mało bo przeszło 30 paczek drożdży Moim zdaniem nie ma co panikować.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Temperatura nastawu
Wysoka temperatura połączona w dużym Blg może skutkować tym, że drożdże padną zanim przerobią cały cukier. Nie mówiąc już o syfie jaki wydalą do nastawu.
Re: Temperatura nastawu
Jemioloseba podniosles mnie na duchu a ze niedoswiadczony jestem to prawie narobilem w gacie, citizen kane jak wczesnie napisalem jestem nowy w tych sprawach i to jest moj pierwszy nastaw dlatego zapytam co to jest blg i jak to sie ma do nasrawu, temperatury i czym to sie mierzy, prosze o odp.
Re: Temperatura nastawu
Wszystko masz w FAQu. A wujek Google też pomoże...
Re: Temperatura nastawu
Kwik44 podeslij mi link, napewno jestes tez doświadczonym użytkownikiem wiec poprosze Cie o wypowiedzenie sie na temat tem. pracy drożdży.
Re: Temperatura nastawu
Do FAQu forum zakładam, że trafisz... 35 stopni dla drożdży śmiertelne nie jest. Fermentowałem jak temperatura na zewnątrz była w okolicy 34 i nie padły. Jak się boisz to zamroź 2 pety z wodą i wrzuć do nastawu. Napisz lepiej ile dałeś cukru i wody na te 50l nastawu. To nam da jakieś pojęcie z jakiego poziomu BLG startowałeś.
Re: Temperatura nastawu
16 kg.cukru i 50l wody, w sumie to chyba cukier podnosi objetosc i bedzi wiecej tego nastawu niz te 50l
Re: Temperatura nastawu
Blg startowe około 24 a ilość nastawu około 60l, żeby nie bawić się przecinkami. Do "normalny" nastaw
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Temperatura nastawu
Temperatura zacznie obniżać się, więc poczekaj spokojnie na koniec. Jak nie masz to zakup cukromierz - przydaje się do oceny kiedy już cukrów brak.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Temperatura nastawu
Dariusz jak ty to liczysz jeśli można wiedzieć.
Re: Temperatura nastawu
W FAQ masz 16/66*100 ...
Re: Temperatura nastawu
Myślisz, że bawię się w matematykę? Nic bardziej mylnego korzystam z gotowców Józka:
Aktualna wersja programu na Windows - AlkoCalc v0.8 - http://bit.ly/2qmPtUx
Aktualna wersja programu na Androida - AlkoCalc Mobile v0.1 - http://bit.ly/2os8HIf
Aktualna wersja programu na Windows - AlkoCalc v0.8 - http://bit.ly/2qmPtUx
Aktualna wersja programu na Androida - AlkoCalc Mobile v0.1 - http://bit.ly/2os8HIf
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości