Strona 1 z 1

Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 15:36
autor: elofura
Koledzy tak się zastanawiam co zrobić. Mam możliwość przerobienia zboża na mąkę u znajomego. Ale mam mieszane uczucia bo, przy śrutowaniu mamy wszystko i łuskę i bielno. W przypadku mielenia na mąkę mamy praktycznie samo bielno, czyli nasza skrobia. I teraz tak na prosty rozum, biorąc pod uwagę 100 kg mąki i 100 kg śruty gdzie będzie więcej skrobi? Wydaje mi się że mące, ale czy nasz późniejszy destylat nie będzie bardziej ubogi w smak? Bo przecież odrzuciliśmy łuskę. Idąc dalej wiemy że możemy więcej jej zatrzeć bo nie mamy "wypełniacza" (łuski). Przykład ze 1000 kg zboża mamy uzysk 250 kg otrębów i 750 kg mąki. Czyli zacierając 100kg śruty, nie potrzebnie marnujemy miejsce na 25 kg "otrębów" które nic nam nie wnoszą.

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 16:02
autor: fuutro
Ja śrutuję całość, z sitem na śrutowniku 2mm. Jeżeli są jakieś paprochy z ziarna z których niewiele jest to zbierają się wokoło mieszadła podczas zacierania. Odławiam to i daję ptactwu - głównie sikorki i inne sujkowate to pędzlują. Z fragmentami łuski nieco trudniej się taka "mąka" zbryla a i aromatu nieco więcej niż z samej mąki ze sklepu. Jeżeli możesz to zrób zacier z i śruty i mąki z tego samego ziarna. Otręby jeśli możesz też zabierz. Mnie to np w domu odsiewają jak coś grubiej zmielę.

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 17:16
autor: Doody
Wszystko zależy czy się to filtruje czy nie. Dużo łatwiej filtruję się śrutę, zwłaszcza tą rozdrabnianą gniotownikiem. Łuska tworzy złoże, a i młóto grubsze łatwiej jest odseparować. Ponieważ nie mam płaszcza i zawsze filtruje zacier przed gotowaniem, z mąką zawsze jest mi trudniej. Kiedyś przypaliła mi się na grzałkach i miałem "żółtanol" :wink:

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 17:21
autor: elofura
Ja mam płaszcz. Chodzi o to że więcej zatre mąki niż śruty ale boję się że luska może dawać fajny posmak i go nie przeniosę do destylatu. Chyba że to są tak małe niuanse że nic nie wnoszą.

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 17:31
autor: zbynek
Przy słodzie, łuska oddaje do nastawu ciekawe, karmelowe i słodowe nuty. Przy zbożu niesłodowanym, za "dużym" naszym kolegą, powiem, że wnosi zapach i posmak "plewy" :wink:

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 18:45
autor: wawaldek11
Elofura - a nie możecie zrobić ciemnej mąki - razowej.
Latem zacierałem mąkę razową i białą żytnią. Różnic w destylatach nie stwierdzę, bo połączyłem surówki do drugiej destylacji.

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 19:16
autor: wiking
zbynek pisze:
2017-12-13, 17:31
Przy zbożu niesłodowanym, za "dużym" naszym kolegą, powiem, że wnosi zapach i posmak "plewy" :wink:
Masz rację, ja po przedestylowaniu zwykłego jęczmienia od rolnika (on mi go śrutował) czułem normalną oborę :lol:. Nie wiem, czy się coś zmieni, ale dałem mu szanse i wyniosłem do piwnicy 2 miechy temu.

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 19:42
autor: radius
Jeżeli destylat zbożowy przeznaczony jest do leżakowania w beczce, to jak najbardziej zacierać i destylować (jeżeli mamy taką możliwość), należy śrutę razem z łuską. Ja tak robię i nie żałuję. Żyto po prawie roku leżakowania w beczce jest zajebiste i na pewno część smaczków z łuski "przegryzło" się z dębiną, dając super efekty.
Zacierowi z samej mąki, chociaż pełnoziarnistej, czegoś brakowało :?

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 20:21
autor: Doody
Ja z kolei mam destylat z niesłodowanego, ześrutowanego jęczmienia i nie czuję żadnych niepokojących nut "oborowych". Co więcej, w smaku destylat niesłodowany mniej trąci perfumami od drogiego zasypu 100% pale ale :wink: Tak sobie myślę, że fajnie by było spróbować uwędzić niesłodowane ziarno na jakimś torfie i zatrzeć z enzymami.

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 20:51
autor: magas
Doody pisze:
2017-12-13, 20:21
mniej trąci perfumami od drogiego zasypu 100% pale ale :wink
Jak fermentowałeś, z młótem, czystą brzeczkę i jak długo?

Re: Śrutowanie zboża czy mielenie na mąkę.

: 2017-12-13, 21:11
autor: Doody
Zwykle fermentacja trwa u mnie 3-5 dni. Zawsze fermentuje razem z młótem, a następnie filtruje przed destylacją (brak płaszcza). Raz postanowiłem przefiltrować brzeczkę przed fermentacją i choć destylat był niezły to zdecydowanie brakowało w nim aromatu.