Zacier z różnych zbóż.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Zacier z różnych zbóż.

Post autor: janik » 2018-02-17, 02:45

Mam na myśli zrobienie zacieru z dwóch gatunków zbóż, które właśnie mam pod ręką :D
Temat dotyczy zboża żyta i pszenicy. Czy można i warto mieszać różne gatunki zboża przy jednym podejściu do zacierania? :)
Ostatnio zmieniony 2018-02-17, 21:35 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: fuutro » 2018-02-17, 09:14

Jakimś super znawcą nie jestem ale z racji tego, że te zboża nie dają destylatów o jednakowych smakach i zapachach to wstrzymałbym się z wpierniczeniem wszystkiego na raz w jeden kocioł. Zrób jakąś partię kontrolną z każdego z osobna i ew baw się w mieszanie. Może tam znajdziesz co nieco:
http://www.coppermoonshinestills.com/id28.html
https://www.pastemagazine.com/blogs/lis ... pappy.html
https://www.clawhammersupply.com/blogs/ ... -and-aging
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: kowal » 2018-02-17, 09:38

Ja bym śmiało mieszał. Analogicznie jak jak się robi w Hameryce :D Wszystkie bourbony, tennessee, ichnie rye itp są z zacierów sporządzanych z kilku gat. zbóż.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: kmarian » 2018-02-17, 10:29

Popieram Kolegę kowala. Nie zastanawiać się tylko zrobić. Kiedyś na "czarnym", Kolega gr000by pisał o zacieraniu zbóż płynem odwarowym "dundrem" po destylacji wina. Mogą powstać ciekawe smaki.
W danym przypadku, do charakteru żyta dodana zostanie łagodność pszenicy. Co wyjdzie? Jak Kolega janik zrobi to i my będziemy wiedzieć. Na początek zrób jednak, za radą fuutro niewielką ilość.

Ja ostatnio, delektuję się CuKrówką razową pszenno-winogronową. Może śmieszna mieszanka ale "Finlandia" nich się schowa. Warto eksperymentować.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: fuutro » 2018-02-17, 14:32

A napisał by kolega jak mniej więcej wygląda mieszanka na taką "czystą"?

Kiedyś udało się zrobić całkiem sympatyczny spirytusik na czystą wagowo kukurydza:jęczmień:żyto 2:1:1 o mocy 75%, niczym nie raził pomimo delikatnych posmaków zbożowych i apetycznie słodko pachniał. W połączeniu z destylatem na Johnego Walkera jaki przełożył kolega Radius (z dodatkiem płatków dębowych USA mocnopalonych w ilości 1g/1L, przechowywany w szklanej damie 5L w chłodnej piwnicy, moc 58%) i wodą Żywiec Zdrój niegazowaną. Proporcje jakich używałem to spirytus:Johny:woda rzędu 0,9:1:1,1. Jak kto woli słodsze to można dodać na każdy litr z 10ml karmelu ale to tylko moje własne sporadyczne ekspetymenty ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: janik » 2018-02-17, 19:42

Macie racje. :idea: Trzeba zatrzeć i spróbować co z tego wyjdzie. :D
Zrobię zacier na bazie pszenicy z dodatkiem żyta w stosunku 3/1.
Z pewnością finalny produkt za kołnierz nie wyleję. :lol:

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: Cyrograf15 » 2018-02-17, 20:13

W prawdzie wcześniej wymieszane bo genetycznie, pszenżyto w formie śruty zacierałem. Całkiem dobre wyszło.
Wojtek

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: janik » 2018-02-17, 21:51

Mam namiar na pszenżyto i to pójdzie jako następne,ale teraz mam to i tu więc zabawię się w ten kolaż.
Piłem wódeczkę z pszenżyta @Legion i była super :1st , miałem również przyjemność picia wódeczki z pszeniczki od @mlody i także rewelacja :1st . Warto więc wejść ten świat tak nietrudny do odkrycia a czasem z lenistwa niektórzy z nas idą na skróty :wink: .

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: magas » 2018-02-17, 22:12

A SIWUCHA Legiona z czego była? To było dobre.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: mlody » 2018-02-17, 22:37

Janik obecnie napełniam beczkę miksem zbóż. Jest pszenica jęczmień żyto pszenżyto i może jeszcze dorzucę kukurydzę jak gdzieś dostanę . niestety idzie to opornie ale jakoś dam radę, Jak dojrzeje to spróbujesz.
Myślę że warto taki miks zbóż zrobić.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: janik » 2018-02-17, 23:05

Powolutku @mlody, ty możesz już dużo kombinować i robić eksperymentalne zaciery, ale dla mnie to jest teren do rozpoznania więc powolutku do przodku :lol: W tej materii jesteście dla mnie mentorami za którymi w dali podążam .. :wallangry

Hmm.. chętnie się piszę na próbkę tego trunku mnogo zbożowego i już z pyska ślinka cieknie bo wiem, że to będzie dobra zbożówka. :1st

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: mlody » 2018-02-17, 23:31

Janek tym razem poszedłem po bandzie 2 x bez refluksu i beczka mocno spalona sam jestem ciekaw co z tego będzie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: janik » 2018-02-17, 23:53

Jesteś "bandziorem" :mrgreen: tego forum, robisz ciekawe eksperymenty po których jęzor opada... :furious
Czy jesteś pewien, że beczka jest mocno palona? Hmm..., wprawdzie miałeś plan ze składaniem beczek :idea: czy ty masz już może swoje beczułki :P :?:

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: kowal » 2018-02-18, 10:51

Hehe. Najlepsze żyto z beczki jakie w życiu piłem (4yo) było od Młodego :P Ciekawe Młody, że zdecydowałeś się na "brudniejsze" gonienie - 2x bez refluksu (w trybie pot-still) toż to ortodoksja :D Prawdopodobnie dłużej trzeba będzie czekać na dojrzałość, ale może być potem mega-ciekawie. Bo pamiętam, że raczej wolałeś czyściej gonić.
A co do beczek, to sam jestem ciekaw prób i doświadczeń. Ostatnio dostałem od wujasa klepki dębowe (miały być na podjazd do samochodów) i da się z nich wybrać na tyle dużo "znośnych", że na bekę 30l powinno styknąć. Chyba sam popróbuję na nich swych sił. Uczyć się lepiej na materiale, którego nie szkoda zepsuć :wink: Może na wiosnę zrobię podejście...

Kiedyś dawno temu, chyba ok. 2004 popełniłem whisky wielozbożową (pszenica, jęczmień, żyto i owies, nie pamiętam, czy kuku też) - to były moje początki ze słodowaniem i zacieraniem. Bazowałem na wiedzy z Hryniewicza z 1930r :lol: Leżakowałem w damach na szczapach (nieopalanych, bo o tym wtedy nie wiedziałem) i wyszła całkiem pijalna łyszka tak po 3-4 latach. Tylko, że było tego mniej jak 10l, więc już dano ni ma... :evil:
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Zacier z różnych zbóż.

Post autor: magas » 2018-02-18, 11:31

kowal pisze:
2018-02-18, 10:51
(nieopalanych, bo o tym wtedy nie wiedziałem) i wyszła całkiem pijalna łyszka tak po 3-4 latach.
Piłem replikę starki, a w zasadzie starkę według jakiegoś przepisu który podobno Czajkus wyszperał, była ona robiona w beczce surowej, nie palonej i była bardzo dobra, tyle, że trzeba ująć kilka drobiazgów, surówka do beczki ma % taki jak pisze przepis, czyli koło 92% a to oznacza bardzo czystą, ciekawostką był kolor, ,,zielony'' taki oliwkowy wpadający w brąz, ale bardziej oliwkowy. Teoretycznie jest przyjęte, że moc wypalenia beczki robi się pod zanieczyszczenia, czyli niski % po destylacji mocniejsze wypalenie, ale tylko teoretycznie i to względem pewnych teorii, bo przecież dochodzi też karmelizacja, co przy całkiem surowym drewnie nie zachodzi, chyba że wyginana klepka na ognisku, a nie parą, ale gięte na ognisku tu już jakaś forma pieczenia i moim zdaniem takiej beczki surową nazwać już nie można, ale to tylko moje zdanie. Warto by zgłębić ten temat, poczytać o łyski walijskiej, oni tam na czysto robią, a beczki prawie surowe.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości