Strona 1 z 1

Destylacja z pszenicy

: 2018-05-06, 17:51
autor: bungalow
Witam :-D potrzebuję pomocy. Już wyjaśniam o co mi chodzi. Kolega namówił mnie na zrobienie zacieru z pszenicy. Do tej pory robiłem zacier najprostszy tzn. cukier woda drożdże gorzelnicze i już. A teraz posiadam 50 kg pszenicy (jest ześrutowana) a do tego mam jeszcze enzym scukrzający. Ale nie wiem jak mam to zrobić. Czytałem na różnych forach (tu też szukałem) ale za dużo tego jest a dodatkowo każdy pisze inaczej. Jest dużo porad ale często sobie zaprzeczają np zagotować zborze a inni piszą że nie wolno gotować... Czy ktoś może mi opisać po kolei co i jak? Ile wody na 50kg pszenicy ile enzymu i jak postępować? Czy przy przepuszczaniu przez aparaturę nie przypali mi się?

Re: Destylacja z pszenicy

: 2018-05-06, 19:40
autor: kowal
...że za dużo tego jest? Ano jest :D Zapraszamy do zabawy:
viewtopic.php?f=11&t=605

Re: Destylacja z pszenicy

: 2018-05-06, 19:41
autor: fuutro
To dokup jeszcze enzym upłynniający i nie zaszkodzi redukujący lepkość i antypianę.
A temat zacierania enzymami jest często powtarzany, np tu:
viewtopic.php?p=53081#p53081
Optymalne temperatury i pH są opisane na etykietach enzymów.
Mogę też polecić taki opis jako przewodnik dla początkujących:
http://starowar.pl/blog/wodka-zbozowa-- ... ke-36.html#

Re: Destylacja z pszenicy

: 2018-05-06, 21:03
autor: Benek
bungalow pisze:
2018-05-06, 17:51
Do tej pory robiłem zacier najprostszy tzn. cukier woda drożdże gorzelnicze i już.
Do tej pory nie robiłeś zacieru tylko nastaw.

Co prawda nie o pszenicy, ale warto przeczytać: viewtopic.php?t=91