Skrobia pszenna
Skrobia pszenna
Drodzy forumowicze, w internecie natknąłem sie na skrobie pszenną natywną w workach 25kg. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tego rodzaju produktem?
Re: Skrobia pszenna
Nie miałem. Ale jeśli to skrobia to enzymy sobie z nią umieją radzić. Pytanie jak zwykle o cenę. Ile te 25kg? Bo może taniej mąka z biedry wyjdzie finalnie. Natomiast co do "smaku" to raczej jest go pozbawiona. Na co to planujesz?
Re: Skrobia pszenna
Arek przerabia ostatnio wszystkie dostępne skrobie w ramach eksperymentu, kukurydzę, pszenice, żyto, ziemniaki, maniok (tapioka), mogłem coś dodać, albo nie dopisać, pewnie wpadnie wieczorem to się podzieli wrażeniami.
-
- 101%
- Posty: 79
- Rejestracja: 2014-10-03, 00:22
Re: Skrobia pszenna
Tak ja Magas napisał - potwierdzam - miałem do czynienia z tymi skrobiami - oprócz żytniej
Na razie mam z nich tylko surówki - tak że o smakach nic nie powiem. Ale wcześniej przerabiałem skrobię ziemniaczaną - wódka czysta była z niej najlepsza jak dotąd.
Teraz czekają na kolejne destylacje surówki ze skrobi: ziemniaczanej, pszennej, kukurydzianej, manioku (tapioka)
Receperint ad vitam novam
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Skrobia pszenna
Możesz napisać więcej o surowcach - czysta skrobia, mąka czy śruta, jak zacierałeś, drożdże, na czym odpęd? Na czym będzie druga destylacja. Ostatnio nic nie robię, to chętnie poczytam jak inni działają
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Skrobia pszenna
Skrobia ta jest w cenie mniej więcej 125 zł /25kg. Co do mąki to zdecydowanie nie chce mi się w to bawić. Skrobi ziemniaczanej przerobiłem w swojej karierze bodajże 8-9 worków i powiem tyle: jest ok. Nie wiem tylko czy glukoza nie będzie lepszym wyborem dla osób mających niewiele czasu -myślę tu o wyborze "zacieranie"-wsypywanie worka do beczki. Pytam o skrobię pszenną bo mój Tato z nostalgią wspomina produkt ze śruty pszennej a u mnie czasu ciągle mało. Obawiam się tylko że te produkty (skrobia w workach) jest tak przetworzony że nie poczuję różnicy pomiędzy ziemniaczaną a pszenną. Co innego śruta. I tu moim faworytem jest jęczmień. Poezja ale skoro testy trwają to poczekam z niecierpliwością na wynik
-
- 101%
- Posty: 79
- Rejestracja: 2014-10-03, 00:22
Re: Skrobia pszenna
Powiem tak - mam już gotowe wódki czyste, powstałe z rozcieńczenia spirytusu 96,7% do 40%, z następujących surowców: skrobia ziemniaczana, skrobia z manioku (tapioka), skrobia z kukurydzy (mazeina), skrobia z pszenicy, słód jęczmienny. Jutro zawożę próbki - po 250 ml - do Magasa. Myślę że w ten weekend wspólnie z Magasem postaramy się ocenić to co wyszło - wykapałowawaldek11 pisze: ↑2020-06-21, 01:13Możesz napisać więcej o surowcach - czysta skrobia, mąka czy śruta, jak zacierałeś, drożdże, na czym odpęd? Na czym będzie druga destylacja. Ostatnio nic nie robię, to chętnie poczytam jak inni działają
Cdn...
Receperint ad vitam novam
Re: Skrobia pszenna
Jakie wnioski po degustacji?
Pamiętacie jeszcze?
Pamiętacie jeszcze?
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Skrobia pszenna
Ja co prawda działam tylko z meizeny bo tylko do niej mam dojście za przysłowiową flaszkę, jako dodatek do podbijania ekstraktu w zacierach zbożowych i ziemniaczanych rewelacyjna sprawa ale dajcie znać co z czystej wyszło bo może do trunków neutralnych smakowo jest to najlepsza opcja.
Pędzę bo lubię to zajęcie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość