Zacier z pszenicy
: 2007-05-25, 19:55
"Składniki:
- woda - 10 l
- słód pszeniczny Dodatkowe Informacje - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotnie"
Skopiowałem ten przepis i teraz pytam o rade i jakieś dodatkowe wskazówki.
Zrobiłem ten słód pszeniczny i będę postępował według powyższego przepisu.
- macie jakieś dodatkowe wskazówki co jeszcze powinienem zrobić a nie jest wyżej napisane?
- jakieś uwagi dotyczące tego zacieru?
- co temu przepisowi brakuje?
- co tam jeszcze zrobić dodać aby poprawić smak bimberku, i jak to zrobić?
Pytam bo jeszcze nie robiłem zacieru ze zboża. Ogólnie co zrobić aby wyszło z tego najlepsze co mogło
- woda - 10 l
- słód pszeniczny Dodatkowe Informacje - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotnie"
Skopiowałem ten przepis i teraz pytam o rade i jakieś dodatkowe wskazówki.
Zrobiłem ten słód pszeniczny i będę postępował według powyższego przepisu.
- macie jakieś dodatkowe wskazówki co jeszcze powinienem zrobić a nie jest wyżej napisane?
- jakieś uwagi dotyczące tego zacieru?
- co temu przepisowi brakuje?
- co tam jeszcze zrobić dodać aby poprawić smak bimberku, i jak to zrobić?
Pytam bo jeszcze nie robiłem zacieru ze zboża. Ogólnie co zrobić aby wyszło z tego najlepsze co mogło