Dawkowanie enzymów

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-11-12, 21:55

Czym to będziesz destylował?

Jacek S
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2011-10-26, 19:26
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Jacek S » 2011-11-13, 08:55

Na kegu z grzałkami elektrycznymi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek S, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacenty

Jacek S
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2011-10-26, 19:26
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Jacek S » 2011-11-13, 19:17

Dzięki Starowar.

W ramach rewanżu może takie wzory Ci się przydadzą?

Gęstość roztworu cukrowego = 100/(100-0,384 Blg) [g/ml]

Oraz znajomość stężenia cukru na 100 ml roztworu = Blg/(100-0,384 Blg)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek S, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacenty

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-11-14, 13:38

Dzięki
Na pewno się przydadzą

Jacek S
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2011-10-26, 19:26
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Jacek S » 2011-11-26, 16:17

A teraz powrócę do tematu wcześniejszego, zacier zrobiony z 7 kg maki na Fermiolach fermentuje już 16 dzień!
1,5 litra zacieru przelałem do plastikowej butelki i obserwuje to dokładnie, co dzień spadek wagi o 5-7 gramów (3 litry CO2). Dlaczego to tak długo trwa i co może byc powodem? Robię to po raz pierwszy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jacek S, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacenty

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-03-05, 21:30

Skrobnąłem mały programik, na razie jeszcze z drobnymi błędami. Jeżeli uważacie, że się przyda jako alternatywa dla tabelki w excelu to czekam na jakieś sugestie. Jeżeli nie to post będzie do usunięcia ;)

pzdr
Załączniki
zacieracz.zip
(57.88 KiB) Pobrany 329 razy

zastępcaczłonka
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2012-02-27, 13:26

Post autor: zastępcaczłonka » 2012-03-05, 22:24

Jeśli gremium go zaaprobuje, to moja sugestia: proszę o wersję na maca...
Jeszcze pierwsza cukrówka chodzi, ale już czuję nieposkromiony pociąg do zacierania.

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-03-11, 13:41

Aplikacja napisana w VB, nie można skompilować jej dla MAC... .
Załączniki
zacieracz 2.1.0.zip
Poprawione błędy, dodane dawkowanie dla Sherzyme
(57.75 KiB) Pobrany 272 razy

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-03-11, 14:31

Witam.
Ja korzystam z proporcji które podał kiedyś na forum kolega robol69, za co bardzo dziękuję.
Przytoczę tutaj ten cytat bo idealnie pasuje do tego tematu.
robol69 pisze:...Enzym upłynniający 0,3 ml na 1 kg śruty
enzym scukrzający 0,6 ml na 1 kg śruty

Do zimnej wody dajesz całość enzymu upłynniającego + 80% śruty, po
doprowadzeniu do wrzenia dajesz resztę śruty...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
aQQ
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2012-02-10, 23:29

Post autor: aQQ » 2012-03-11, 14:52

Zacierałem pszeniczne i mi wyszło 18 Blg. Po co te enzymy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez aQQ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2012-03-15, 06:43

Wersja finalna, odporna na błędy...
Załączniki
zacieracz 2.1.2.zip
(52.48 KiB) Pobrany 447 razy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.

leszekku79

Post autor: leszekku79 » 2014-02-27, 10:16

Witam Was. Pytanie młodzika do Doświadczonych w Boju Czy ten produkt Apfa-Beta
jest upłynniający i scukrzający jednocześnie?
"Product Description:
Beerzym ALFA-BETA is a liquid special enzyme for the hydrolysis of starch in beer brewing with adjuncts in high
amounts. The enzyme is produced from a specially selected strain of Aspergillus oryzae. The main activity of the enzyme
is based on a liquefying;alpha-amylase and a saccharifying β-amylase"

Może byłby ktoś w stanie pomoc które z tych enzymów będą nadawały się do uplynniania a które do scukrzania ? LISTA_ENZYMY_Erbsloh



Tutaj stronka z cenami : CENY

DZIEKUJE !
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez leszekku79, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-02-27, 19:42

alfa- będzie upłynniać
beta- będzie scukrzać
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

zylek234
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2016-03-23, 16:03

Re: Dawkowanie enzymów

Post autor: zylek234 » 2017-05-27, 10:05

Witam. Mógłby ktoś poprawić kalkulator i link to przelicznika bo nie działa. Dziękuje
:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości