Filtrowanie zacieru zbożowego

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2017-01-15, 21:06

Uszczelnić trzeba keg, żeby się w garze nie bujał. Bo jak za mało wsadu, to by mógł wypływać do góry. 2-3 szmaty ewentualnie jakieś stare ręczniki. Ja ostatnio uszczelniałem workami foliowymi.
OLO 69

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-01-15, 22:00

Ja myślę puścić przez pot still choć mam też kolumnę czy dobre rozwiązanie wybrałem?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2017-01-15, 22:15

Ja jadę na kolumnie ale bez refluksu. Tak jak na pot stillu. Pierwszy przebieg na wypełnieniu miedzianym 30 cm, odlaniu pierwszych 50 ml a następnie odzysk alkoholu do 99 - 100°C w kegu.
Drugi przebieg na długiej rurze wypełnionej sprężynkami stalowymi. Odlane pierwsze 200 - 400 ml zależnie od ilości wsadu a następnie jechanie do 93°C na głowicy. Po osiągnięciu 93°na głowicy włączam lekki refluks tak aby temp. na głowicy oscylowała w granicach 79 - 80°C i tak jadę do 96 - 97°C w kegu.
OLO 69

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-01-16, 00:12

Ja myślę że pojadę na krótkiej do końca a później całość na kolumnie miedzi mam ok 30cm a KO 150cm i głowicę aabratka

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-01-16, 00:21

Z solą jest lepiej, ale nie jest to dodatek koniecznie wymagany.

Uszczelnienie gara i kega można prosto zrobić za pomocą wężyka silikonowego. Foto niżej.
Załączniki
2.jpg
1.jpg

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-01-16, 00:23

Wszystko na temat.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-16, 17:33

Citizen Kane pisze:.......
Uszczelnienie gara i kega można prosto zrobić za pomocą wężyka silikonowego....
Można też dopasować dętkę od roweru i napompować.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-01-16, 17:43

Miałem taką opcję w planie ;-) , ale wężyk i przestrzeń gar-keg zgrały się w sam raz.

Taka rada przy okazji, nie czekać z wyjęciem wężyka do wystygnięcia, ponieważ zachowa zdeformowany kształt. Przynajmniej tak stało się z moim (pseudosilikonowym).

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-01-16, 20:21

Po prostu trzeba próbować nie tylko wyniki pracy, a każda podpowiedź jest zawsze mile widziana czy ta zła czy ta dobra.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jogi30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2017-03-07, 17:26

Z 13kg wsadu (3 słodu jęczmiennego +10kg żyta) ok 20kg odpadu. Na razie odpuszczam sobie zacieranie :(
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-03-07, 17:49

Dokładnie 20,8 kg powinno ważyć młóto po wysładzaniu. Tak by było gdybyś zacierał sam słód, ale przy zacieraniu zboża pewnie jest podobnie.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2017-03-07, 17:59

Filtrowane na zimno po fermentacji, czyli nie wyszło najgorzej. Zobaczymy co zostanie po gotowaniu.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2017-03-08, 08:04

Przerabiałem filtrowanie, wysładzanie i straty zawsze były duże. Zbawieniem na wszystko okazało się gotowanie gęstego w garze z solanką. Zakupiłem KEG 30l z szerokim wlewem oraz taboret gazowy. Teraz zacieram, fermentuję i gotuję w jednym naczyniu. Oprócz przenoszenia KEG`a nie mam żadnej roboty. Po zakończonej fermentacji przykręcam do KEG`a katalizator z miedzią i jadę aż miło. Opróżniam tylko raz po zakończonym gotowaniu. Dziś jedyne co bym zmienił to KEG`a na 50l do czego się z resztą przymierzam.

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Filtrowanie zacieru zbożowego

Post autor: Kuba08891 » 2017-06-19, 22:30

Ja zakupiłem garnek na aledrogo 70L za 280zł i do tego FD. Zacieram 1:3 kuku z dodatkiem pszenicy. Filtracja przy pomocy FD to ok 2h-3h na całość i śruta jest naprawdę dobrze odsączona. Problem jaki powstaje to pomiar temp i samo gotowanie na taborecie. Podczas gdy ciecz na gorze ma np 65stopni okazuje się ze ta na dole jest ok 10st więcej, mieszam przed pomiarem ale zdarza mi się, że raz BLG 14 a raz 18 -- nie mogę rozwiązać problemu. Zacieram według instrukcji na enzymach od 98%. Dla pewności pomiary temp staram się przeprowadzać dwoma termometrami, rtęciowy i do mięsa. Po ok 20 garnkach zacznę próbować metoda "Na Lenia" A garnkiem moim tylko filtrować.

Testowałem worki nie worki i inne wynalazki. W tym hobby dla mnie FD to jedyna słuszna droga jeżeli chcemy nastawić więcej niż na "szybkowar";) Co do FD to na PW mogę polecić baardzo dobrą firmę (Na pewno nie tą śmieszną z Lublina).

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Filtrowanie zacieru zbożowego

Post autor: seneka » 2017-06-19, 23:42

A co Ty masz do tych worków? :D .Ja tam odciskam w takim od 98% i w szybkowarze nie robię. A i czasowo dramatu nie ma tylko sie nagnieść trzeba.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości