Strona 3 z 4

: 2017-01-15, 21:06
autor: OLO 69
Uszczelnić trzeba keg, żeby się w garze nie bujał. Bo jak za mało wsadu, to by mógł wypływać do góry. 2-3 szmaty ewentualnie jakieś stare ręczniki. Ja ostatnio uszczelniałem workami foliowymi.

: 2017-01-15, 22:00
autor: jogi30
Ja myślę puścić przez pot still choć mam też kolumnę czy dobre rozwiązanie wybrałem?

: 2017-01-15, 22:15
autor: OLO 69
Ja jadę na kolumnie ale bez refluksu. Tak jak na pot stillu. Pierwszy przebieg na wypełnieniu miedzianym 30 cm, odlaniu pierwszych 50 ml a następnie odzysk alkoholu do 99 - 100°C w kegu.
Drugi przebieg na długiej rurze wypełnionej sprężynkami stalowymi. Odlane pierwsze 200 - 400 ml zależnie od ilości wsadu a następnie jechanie do 93°C na głowicy. Po osiągnięciu 93°na głowicy włączam lekki refluks tak aby temp. na głowicy oscylowała w granicach 79 - 80°C i tak jadę do 96 - 97°C w kegu.

: 2017-01-16, 00:12
autor: jogi30
Ja myślę że pojadę na krótkiej do końca a później całość na kolumnie miedzi mam ok 30cm a KO 150cm i głowicę aabratka

: 2017-01-16, 00:21
autor: Citizen Kane
Z solą jest lepiej, ale nie jest to dodatek koniecznie wymagany.

Uszczelnienie gara i kega można prosto zrobić za pomocą wężyka silikonowego. Foto niżej.

: 2017-01-16, 00:23
autor: jogi30
Wszystko na temat.

: 2017-01-16, 17:33
autor: zbynek
Citizen Kane pisze:.......
Uszczelnienie gara i kega można prosto zrobić za pomocą wężyka silikonowego....
Można też dopasować dętkę od roweru i napompować.

: 2017-01-16, 17:43
autor: Citizen Kane
Miałem taką opcję w planie ;-) , ale wężyk i przestrzeń gar-keg zgrały się w sam raz.

Taka rada przy okazji, nie czekać z wyjęciem wężyka do wystygnięcia, ponieważ zachowa zdeformowany kształt. Przynajmniej tak stało się z moim (pseudosilikonowym).

: 2017-01-16, 20:21
autor: jogi30
Po prostu trzeba próbować nie tylko wyniki pracy, a każda podpowiedź jest zawsze mile widziana czy ta zła czy ta dobra.

: 2017-03-07, 17:26
autor: ogurek
Z 13kg wsadu (3 słodu jęczmiennego +10kg żyta) ok 20kg odpadu. Na razie odpuszczam sobie zacieranie :(

: 2017-03-07, 17:49
autor: zbynek
Dokładnie 20,8 kg powinno ważyć młóto po wysładzaniu. Tak by było gdybyś zacierał sam słód, ale przy zacieraniu zboża pewnie jest podobnie.

: 2017-03-07, 17:59
autor: ogurek
Filtrowane na zimno po fermentacji, czyli nie wyszło najgorzej. Zobaczymy co zostanie po gotowaniu.

: 2017-03-08, 08:04
autor: Seba1983
Przerabiałem filtrowanie, wysładzanie i straty zawsze były duże. Zbawieniem na wszystko okazało się gotowanie gęstego w garze z solanką. Zakupiłem KEG 30l z szerokim wlewem oraz taboret gazowy. Teraz zacieram, fermentuję i gotuję w jednym naczyniu. Oprócz przenoszenia KEG`a nie mam żadnej roboty. Po zakończonej fermentacji przykręcam do KEG`a katalizator z miedzią i jadę aż miło. Opróżniam tylko raz po zakończonym gotowaniu. Dziś jedyne co bym zmienił to KEG`a na 50l do czego się z resztą przymierzam.

Re: Filtrowanie zacieru zbożowego

: 2017-06-19, 22:30
autor: Kuba08891
Ja zakupiłem garnek na aledrogo 70L za 280zł i do tego FD. Zacieram 1:3 kuku z dodatkiem pszenicy. Filtracja przy pomocy FD to ok 2h-3h na całość i śruta jest naprawdę dobrze odsączona. Problem jaki powstaje to pomiar temp i samo gotowanie na taborecie. Podczas gdy ciecz na gorze ma np 65stopni okazuje się ze ta na dole jest ok 10st więcej, mieszam przed pomiarem ale zdarza mi się, że raz BLG 14 a raz 18 -- nie mogę rozwiązać problemu. Zacieram według instrukcji na enzymach od 98%. Dla pewności pomiary temp staram się przeprowadzać dwoma termometrami, rtęciowy i do mięsa. Po ok 20 garnkach zacznę próbować metoda "Na Lenia" A garnkiem moim tylko filtrować.

Testowałem worki nie worki i inne wynalazki. W tym hobby dla mnie FD to jedyna słuszna droga jeżeli chcemy nastawić więcej niż na "szybkowar";) Co do FD to na PW mogę polecić baardzo dobrą firmę (Na pewno nie tą śmieszną z Lublina).

Re: Filtrowanie zacieru zbożowego

: 2017-06-19, 23:42
autor: seneka
A co Ty masz do tych worków? :D .Ja tam odciskam w takim od 98% i w szybkowarze nie robię. A i czasowo dramatu nie ma tylko sie nagnieść trzeba.