Jakie piwa sklepowe preferujecie?

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2009-05-03, 01:42

Ja jako nowość polecam Perła Export w zielonej butelce bezzwrotnej.
Jest zdecydowanie lepsza od Perły Chmielowej
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-03, 16:44

Perła Export :1st I jak chmielona :brawo
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2009-05-09, 00:52

Perełka Export będzie hitem lata w ogródkach piwnych :lol:
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-05-09, 09:13

Oprócz Dębowe Mocne lubię Porter Zywiecki
Pozdrawiam Ostoja

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-05-09, 11:31

Ostoja pisze:Oprócz Dębowe Mocne lubię Porter Zywiecki
Porter Zywiecki oczywiście w Porterówce :slinka

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-05-09, 14:40

@henry jak mam robić porterówkę, to kupuję więcej piwa porter i próbuję czy dobry, by przypadkiem nie zepsuć porterówki. A swoją drogą kilka butelek piwa i można mieć śrubę :D
Pozdrawiam Ostoja

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-05-10, 11:56

A ja będę się upierał, że Chmielowa lepsza. A Goolman jeszcze lepszy :D

Z innej bajki polecam natomiast Okocima pszenicznego. Ja piłem w nowej butelce z żółtą krawatką. Piana trzymała dobre 40 min w smaku lżejsze od Paulanera czy Franziskanera itp. ale naprawdę dobre. Myślę, że latem w ciepłe dni, dla tego piwka będzie warto wybrać się do sklepu :lol:

bnp

Post autor: bnp » 2009-05-10, 12:38

@Rafal

Goolman ale tylko z zwrotnej butelki. jakieś 3 -4 lata temu będąc w Lublinie żłopałem to piwsko bez opamiętania. Było niesamowite , intensywnie słodowy smak czynił to piwo wyjątkową ambrozją. Było inne od komercyjnych. Cena też jak dla studenta była dobra koło 1,6 + butelka :mrgreen:

Okocim pszeniczne też mi posmakowało :slinka

sg
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2009-11-18, 19:21
Lokalizacja: Lubelskie
Kontaktowanie:

Post autor: sg » 2009-11-18, 20:33

Dzisiejsze piwa zawierają śladowe ilości chmielu goryczka to niestety żółć zwierzęca , dlatego są tak ciężkie . Perła Export ujdzie

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-11-19, 11:29

ciechan miodowy niepasteryzowany

trebor
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2009-10-27, 09:17
Lokalizacja: EU

Post autor: trebor » 2009-11-19, 11:59

ja preferuję piwa nie pasteryzowane i nie filtorwane z małych browarów lub własnego wyrobu.

Pozdrawiam

Stasiek
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2007-10-02, 16:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Stasiek » 2009-11-19, 12:59

sg pisze:Dzisiejsze piwa zawierają śladowe ilości chmielu goryczka to niestety żółć zwierzęca
Sorry ale nie mogę: czy widziałeś jak tą żółć dodawali do piwa, że takie rzeczy piszesz?
Poczytaj tutaj: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=161

EDIT: upss, sorry, zapomniałem że trzeba się zalogować. Oto fragment o który mi chodzi:

Wielkie koncerny zamiast chmielu do piwa dodają byczej żółci
Jeden z najbardziej barwnych miejskich mitów. Wziął się on najprawdopodobniej stąd, że wielkie browary zamiast chmielu w szyszkach, czy w granulacie używają płynnego ekstraktu chmielowego. Jest to dla nich wygodniejsze. Taki stężony ekstrakt chmielowy zajmuje mniej miejsca, jest łatwiejszy do dozowania, nie zanieczyszcza brzeczki chmielinami. Sam ekstrakt chmielowy ma postać zółto-zielonkawego płynu, o bardzo dużej goryczce. Pracownicy browaru, nie pracujący bezpośrednio przy produkcji, lub Ci bez teoretycznego wykształcenia, mogli wysnuć taką teorię, że oto zamiast chmielu dodaje się do piwa zwierzęcej żółci i tą sensacją dzielili się ze swoimi znajomymi. Rzecz rozbija się o dwa fakty. Po pierwsze jest kompletnie nieopłacalna. Zarzynanie wołów, bo w legendzie to właśnie bycza żółć występuje, czy choćby pozyskiwanie żółci z rzeźni z pewnością jest droższe niż zakup ekstraktu chmielowego. Po drugie, tego typu praktyki na pewno wyszłyby na światło dzienne za sprawą wegetarian, dla których takie piwo nie byłoby wege oraz obrońców zwierząt, którzy protestowaliby przeciw, bezmyślnemu zabijaniu byków, w celu pozyskania ich żółci.

sg
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2009-11-18, 19:21
Lokalizacja: Lubelskie
Kontaktowanie:

Post autor: sg » 2009-11-19, 21:40

tak wiem to bo jestem producentem chmielu i piwo też pije różne .Browary zapowiedziały minimalizowanie dodawania chmielu do piwa aby zaoszczędzić na rynek Polski potrzeba więcej chmielu niż produkujemy a w tym roku wszystko jest na magazynach u rolników

[ Dodano: 2009-11-19, 21:44 ]
na którym piwie jest napisane że zawiera chmiel lub ekstrakt chmielowy np.12.6

[ Dodano: 2009-11-19, 22:06 ]
Jeszcze jedno ekstrakt chmielowy nie jest w płynie , to pasta ,druga sprawa to że codziennie zabija się tysiące zwierząt które posiadają żułć i którą trzeba wyrzucić bo nic nie można z niej zrobić.

Awatar użytkownika
Siara
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2009-10-02, 11:14

Post autor: Siara » 2009-11-23, 19:44

Rochefort 10

11,3 % mocne piwo o wielu smakach, z każdym łykiem odkrywasz inny :D Doskonałość.

Obrazek

Westmalle

9,5% powalający zapach i zaskakujący smak, nie można się oprzeć :P

Obrazek


A z krajowych Ciechan, zdecydowanie najlepszy polski lager jaki piłem, a piłem sporo :D

Obrazek
Pozdrawiam
Siara

Awatar użytkownika
slaweq77
101%
101%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-21, 20:41

Post autor: slaweq77 » 2010-07-03, 20:08

Witam ,ostatnio piłem Noteckie niepasteryzowane z browaru Czarnków, smak super tylko szkoda ze było w butelkach 0.33ml szybko ubywalo :) ,nastepne to było Kasztelan niepasteryzowany z browaru Sierpc tez smak o wiele lepszy niz inne znane marki ,wiec mogę szczeze polecic te piwka pozdrawiam .

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości