Filtracja / klarowanie- stabilizacja
Filtracja / klarowanie- stabilizacja
Wielu winiarzy i piwowarów zastanawia się jak uzyskać klarowny napitek. Niektórzy modzą, kombinują i niestety nie uzyskują zadowalających rezultatów. Pojawia się natomiast mit, że klarowane to złe, że piwo domowe powinno być mętne. Bierze się to oczywiście z braku wiedzy lub/i zastosowania nieodpowiedniej technologii.
Zastosowanie odpowiednich dodatków oraz procesów pozwala znacznie uprościć sobie hobby, oraz znacznie skrócić czas produkcji.
Mowa tu oczywiście o zastosowaniu do klarowania neutralnego zolu krzemionkowego.
Jego działanie jest już opisane na forum, jednak chcę przedstawić moją wersję dalszej stabilizacji trunku.
Piwo po klarowaniu zolem zawiera jeszcze pewne ilości kłaczków zawiesiny. Można ten osad oddzielić za pomocą sedymentacji, jednak jest to pracochłonne oraz może narazić piwo na natlenienie oraz zakażenie.
Można także zastosować proces filtracji .
ja zastosowałem podobnie jak kolega darod http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=285
filtr do wody
Jednak należy pamiętać, iż trunek przed filtracją należy sklarować. ( mętne piwo/wino to roztwór koloidalny, zastosowanie zwykłej filtracji w takim układzie nic nie da)
Po klarowaniu zolem białka powodujące zmętnienia tworzą porowaty kłaczkowaty osad który jet możliwy do oddzielenia w trakcie filtracji.
Jako przegrody filtracyjnej użyłem wkładu z gąbki polipropylenowej 20 mikronów. Jako warstwę filtracyjną zastosowałem zmieloną i wygotowaną wełnę celulozową (dostępna w aptece za 2,5 zł )
proces polega na
1 klarowaniu zolem
2 oddzieleniu w miarę klarownej warstwy od osadu
3 dodanie do płynu celulozy
4 filtracji
np prawiepiwo karmelowe po 2,5 tygodnia fermentacji na dolnych . Białe jak mleko po 2 godzinach klarowania i filtracji :
filtracja grawitacyjna 10 l trwa ok 5 minut , ok 1m słupa cieczy
Zastosowanie odpowiednich dodatków oraz procesów pozwala znacznie uprościć sobie hobby, oraz znacznie skrócić czas produkcji.
Mowa tu oczywiście o zastosowaniu do klarowania neutralnego zolu krzemionkowego.
Jego działanie jest już opisane na forum, jednak chcę przedstawić moją wersję dalszej stabilizacji trunku.
Piwo po klarowaniu zolem zawiera jeszcze pewne ilości kłaczków zawiesiny. Można ten osad oddzielić za pomocą sedymentacji, jednak jest to pracochłonne oraz może narazić piwo na natlenienie oraz zakażenie.
Można także zastosować proces filtracji .
ja zastosowałem podobnie jak kolega darod http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... &start=285
filtr do wody
Jednak należy pamiętać, iż trunek przed filtracją należy sklarować. ( mętne piwo/wino to roztwór koloidalny, zastosowanie zwykłej filtracji w takim układzie nic nie da)
Po klarowaniu zolem białka powodujące zmętnienia tworzą porowaty kłaczkowaty osad który jet możliwy do oddzielenia w trakcie filtracji.
Jako przegrody filtracyjnej użyłem wkładu z gąbki polipropylenowej 20 mikronów. Jako warstwę filtracyjną zastosowałem zmieloną i wygotowaną wełnę celulozową (dostępna w aptece za 2,5 zł )
proces polega na
1 klarowaniu zolem
2 oddzieleniu w miarę klarownej warstwy od osadu
3 dodanie do płynu celulozy
4 filtracji
np prawiepiwo karmelowe po 2,5 tygodnia fermentacji na dolnych . Białe jak mleko po 2 godzinach klarowania i filtracji :
filtracja grawitacyjna 10 l trwa ok 5 minut , ok 1m słupa cieczy
Ostatnio zmieniony 2008-11-21, 00:34 przez bnp, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Filtracja / klarowanie- stabilizacja
czy tu chodzi o zwykłą watę? bo zgłupiałem czytając te słowa.bnp pisze:zmieloną i wygotowaną wełnę celulozową
Re: Filtracja / klarowanie- stabilizacja
hejka napisz coś wiecej i o gąbce i o wełnie - skąd za ilebnp pisze: Jako przegrody filtracyjnej użyłem wkładu z gąbki polipropylenowej 20 mikronów. Jako warstwę filtracyjną zastosowałem zmieloną i wygotowaną wełnę celulozową (dostępna w aptece za 2,5 zł )
to ta sama celuloza co wspomniana wczesniej wełna? dodajesz ją do piwa ?bnp pisze: 2 oddzieleniu w miarę klarownej warstwy od osadu
3 dodanie do płynu celulozy
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
racja stosuję watę celulozową taką http://www.blizejciebie.pl/wata_celuloz ... html,983,2
na 10 l biorę ok 1/4 rolki, rwę na małe kawałki dodaję do 0,5 l wody i mielę w blenderze na papkę do papki dodaję 2 l wody i łyżkę kwasku cytrynowego. Całość gotuję ok 10 min. Po tym czasie cedzę na sitku i płuczę wodę. Papkę włókien celulozowych wyciskam i dodaję do piwa. Całość mieszam by nie było grudek . Tak przygotowany roztwór jest gotowy do filtracji. Dodanie materiału filtracyjnego do płynu ma na celu zapobiegnięciu zapychania się filtra oraz częściową adsorpcję białka
wkład filtra mam podobny do tego koszt ok 5 zł
http://www.woda.com.pl/index.php?p166,w ... nej-osmozy
[ Dodano: 2008-11-24, 13:00 ]
cd
oczyszczanie różowego wina gronowego na szampana
na 10 l biorę ok 1/4 rolki, rwę na małe kawałki dodaję do 0,5 l wody i mielę w blenderze na papkę do papki dodaję 2 l wody i łyżkę kwasku cytrynowego. Całość gotuję ok 10 min. Po tym czasie cedzę na sitku i płuczę wodę. Papkę włókien celulozowych wyciskam i dodaję do piwa. Całość mieszam by nie było grudek . Tak przygotowany roztwór jest gotowy do filtracji. Dodanie materiału filtracyjnego do płynu ma na celu zapobiegnięciu zapychania się filtra oraz częściową adsorpcję białka
wkład filtra mam podobny do tego koszt ok 5 zł
http://www.woda.com.pl/index.php?p166,w ... nej-osmozy
[ Dodano: 2008-11-24, 13:00 ]
cd
oczyszczanie różowego wina gronowego na szampana
zol
Niestety zol się starzeje,
obecnie dawka zolu (ten pierwszy z oferty od 98%) do żelatyny wynosi 30 ml zolu do 1g żelatyny.
jednak te proporcję nadal będą się zmieniały. Aby nie mieć problemów z klarowaniem najlepiej przed właściwym klarowaniem ustalić proporcje zolu do żelatyny. W tym celu potrzebujemy 1 g żelatyny, strzykawkę, cylinder, naczynia szklane np szklanki.
Przygotować 1 % roztwór żelatyny
(rozpuścić 1 g żelatyny w 100ml wody)
Przygotować 1 % roztwór zolu
(rozpuścić 1 ml zolu w 100ml wody)
Przygotować 4 szklanki z klarowanym płynem, dodać do każdej 1 ml 1% roztworu żelatyny wymieszać . Dodać do pierwszej 10 ml 1% roztworu zolu, do drugiej 15 itp itd
wybrać szklankę z płynem gdzie najlepiej się wyklarował. Przeliczyć ilość zolu
gotowe
obecnie dawka zolu (ten pierwszy z oferty od 98%) do żelatyny wynosi 30 ml zolu do 1g żelatyny.
jednak te proporcję nadal będą się zmieniały. Aby nie mieć problemów z klarowaniem najlepiej przed właściwym klarowaniem ustalić proporcje zolu do żelatyny. W tym celu potrzebujemy 1 g żelatyny, strzykawkę, cylinder, naczynia szklane np szklanki.
Przygotować 1 % roztwór żelatyny
(rozpuścić 1 g żelatyny w 100ml wody)
Przygotować 1 % roztwór zolu
(rozpuścić 1 ml zolu w 100ml wody)
Przygotować 4 szklanki z klarowanym płynem, dodać do każdej 1 ml 1% roztworu żelatyny wymieszać . Dodać do pierwszej 10 ml 1% roztworu zolu, do drugiej 15 itp itd
wybrać szklankę z płynem gdzie najlepiej się wyklarował. Przeliczyć ilość zolu
gotowe
Tak, to keg po pepsi lub coli nie wiem, nie było etykiety jak kupowałem na złomie
Filtr standard, ale jak chcesz to podam dokładnie. Jeżeli chodzi o wkład to nie wiem czy znajdę dokładne oznaczenie ale poszukam. Sznurkowy który miałem był za krótki, co powodowało nieszczelności.
Jeżeli chodzi o skuteczność takiego filtra to musimy pamiętać aby wyklarować wino inaczej filtr się przebije (będzie leciało mętne) lub zapcha. Nieklarowane wino to koloid, klarowanie powoduje koagulację mętów i powstaje kłaczkowaty osad możliwy do odfiltrowania.
Masz dostęp do ziemi okrzemkowej?
Filtr standard, ale jak chcesz to podam dokładnie. Jeżeli chodzi o wkład to nie wiem czy znajdę dokładne oznaczenie ale poszukam. Sznurkowy który miałem był za krótki, co powodowało nieszczelności.
Jeżeli chodzi o skuteczność takiego filtra to musimy pamiętać aby wyklarować wino inaczej filtr się przebije (będzie leciało mętne) lub zapcha. Nieklarowane wino to koloid, klarowanie powoduje koagulację mętów i powstaje kłaczkowaty osad możliwy do odfiltrowania.
Masz dostęp do ziemi okrzemkowej?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości